|

Asırlık köyde son yemek

Artvin Barajı’nın koruma sahasında kaldığı için istimlak edilen Havuzlu köyünde kalan 3 aile, tarihi yüzyılları aşan köylerinden ayrılmadan önce ocaklarını son yemek için yaktı.

Yeni Şafak
04:00 - 5/10/2015 Pazartesi
Güncelleme: 21:06 - 4/10/2015 Pazar
Yeni Şafak
Tarihi 1800'lü yıllara kadar uzanan Havuzlu köyünde kalan son 3 aile de son yemeklerinin ardından köyden ayrıldı.
Tarihi 1800'lü yıllara kadar uzanan Havuzlu köyünde kalan son 3 aile de son yemeklerinin ardından köyden ayrıldı.

Artvin'in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde yapılan Artvin Barajı koruma sahasında kalan köylerden biri olan Havuzlu'da ocaklar, tarihi köyde pişecek son yemek için yakıldı. Barajın su tutmasıyla heyelan tehlikesine karşı koruma sahasında kaldığı için istimlak edilen tarihi Aşağı Sebzeciler, İnanlı ve Havuzlu köylerinden vatandaşlar eşyalarını toplayarak bir bir ayrıldı. 120 haneli Havuzlu'da kalan son 3 aile de ayrılacakları köyleriyle vedalaşma hazırlıklarını tamamladı.



Hiç bitmeyecekmiş gibi

Köyde, ocak ve fırınlar son yemek için yakıldı. Köyün en genç kuşağı küçük çocukların da bulunduğu aileler, yoğurdukları hamurlarla fırın ve ocaklarda ekmeklerini pişirdi.







Son gün de olsa asırları aşan alışkanlıkların hiç bitmeyecekmiş gibi sürdüğü köyde, en hüzünlü bakışlar köyün yaşlılarına aitti. Havuzlu Köyü Muhtarı Ali Cellat "Bizim için bu topraklardan ayrılmak kolay değil ama Çoruh Nehri'nin boşa akmaması, değerlendirilmesi de çok önemli" dedi. Köy halkı Eskişehir, Bursa ve İstanbul illerine göç etti.



Ülkemiz için ayrılıyoruz

Doğup büyüdüğü köyle vedalaşmak zorunda kalan 94 yaşındaki Hasan Şimşek, bunun kolay olmasa da bir gereklilik olduğu görüşünde. Doğal kaynakların ülke yararına kullanılmasının önemli olduğunu ifade eden Hasan Dede, düşüncelerini şu sözlerle aktardı: “Doğup büyüdüğümüz, acımızı, sevincimizi yaşadığımız köyümüzden, evimizden anılarımızı bırakarak ayrılmak hiç de kolay değil ancak barajların yapılmasıyla üretilen elektriğin ülkemize daha çok faydası varsa biz bunu yapmak zorundayız.”




#Artvin Barajı
#Köy
#aile
9 yıl önce