|

Aşk sınır tanımaz

Mars’ta doğan bir gencin kendini, uzayı ve dünyayı keşfedişini anlatan Bu Dünyanın Dışında, meselesini mizahla harmanlayan, vasat ancak naif bir uzay macerası. Film, bir yandan aşka ve aileye derinlikli vurgular yaparken dünyanın yapay, kurgusal yanlarına da eleştiriler getiriyor.

Yeni Şafak
04:00 - 19/03/2017 الأحد
Güncelleme: 00:03 - 19/03/2017 الأحد
Yeni Şafak
The Space Between Us
The Space Between Us

İngiliz yönetmen Peter Chelsom'un yeni filmi Bu Dünyanın Dışında (The Space Between Us), bu hafta vizyona girdi. 'Borsa: Para Asla Uyumaz' ve 'Gizli Güzellik' gibi filmlerde imzası bulunan Allan Loeb'un senaryosunu yazdığı film, Mars'ta doğan 16 yaşındaki bir gencin kendini, uzayı ve dünyayı keşfini konu ediyor. Başrollerini Asa Butterfield, Carla Gugino, Gary Oldman ve Britt Robertson'un paylaştığı Bu Dünyanın Dışında, bir taraftan aşkın sınır tanımazlığını hatırlatırken diğer taraftan da hayat, ölüm, aile gibi kavramları farklı yönleriyle görmeye çalışıyor.



Filmin konusuna gelince; Mars'a yeni bir yaşam alanı kurmak amacıyla gönderilen astronotlardan Sarah Elliot, hamileliğini gizleyerek orada doğum yapar. Şirketin imajı gözetilerek saklanan sırrın riskleri ileriki yıllarda ortaya çıkmaya başlar. Zira Sarah'ın doğururken öldüğü Gardner, Mars'ta büyümüş ve 16 yaşına geldiğinde babasını bulmak ve internetten tanıştığı kız arkadaşıyla görüşmek için dünyaya gitmeye karar vermiştir. Onu yeni deneyim ve duyguların yanı sıra büyük bir sürpriz de bekliyordur.





GENEL İTİBARLA VASAT


Bu Dünyanın Dışında, klasik Amerikan uzay filmlerimin hemen tüm klişelerini barındırıyor aslında. Dramatik yapısı ve uzay macerasını inşa ettiği argümanlarıyla bunu fazlasıyla ortaya koyan film, uzaydaki bir takım aksilikler, karakterlerin kendi aralarındaki duygusal yakınlaşmalar ve bazı sürpriz gelişmelerle seyirciyi heyecana sürüklemeyi amaçlıyor, bunu büyük ölçüde de başarıyor. Film, (benzer yapımlarda olduğu gibi) alt metninde Amerikan'ın teknoloji ve uzay bilimi alanındaki hakimiyetine göndermeler yapmayı da ihmal etmiyor. Mars'ta inşa edilen yeni yaşam alanına Teksas adının verilmesi bu tipik tavrın bir yansıması olsa gerek.



DUYGUDA DERİNLİK YAKALAYABİLİYOR


Bir yandan bu klişelerle vasat bir seyirde ilerleyen film diğer yandan genç kahraman Gardner'ın anne hasreti, baba arayışı ve aile özlemi üzerinden naif, duygulu bir boyut kazanıyor. Uzayda doğan genç adamın dünyanın şaşaası, gürültü ve kurgusal, yapay tarafıyla tanışmasını mizahla karışık bir dille yansıtan film belki bu yönüyle bir nebze olsun klişelerden uzaklaşabiliyor. Yönetmenin aşk, hayat, ölüm gibi kavramların kirlendiği ve insanoğlunun yapay değerler sarmalına hapsolduğuna dair göndermeleri de dikkate değer. Son kertede Bu Dünyanın Dışında, özgün ve iddialı olmasa da uzay filmlerinden hoşlananlar için, biraz iyi vakit geçirmek adına seyredilebilecek türden bir bilim-kurgu filmi.


#Mars
#Uzay
#Sinema
#Film
٪d سنوات قبل