|

Aşk ve ekonomi bir romanda

Bugüne kadar edebiyat dışı yoğun entelektüel üretimiyle bilinen Atilla Yayla, şimdi aşkı ve ekonomiyi bir araya getirmiş olduğu “Gizli Aşk” romanıyla karşımızda.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/12/2017 Çarşamba
Güncelleme: 05:52 - 13/12/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Gündem
Gündem
AŞKIN BAYSAL

Gizli Aşk’ın yazıldığını haber aldığım ilk günden beri, yani daha proje safhasından bu yana büyük bir merakla bekliyorum. Merakımın ilk nedeni yazarı Atilla Yayla’nın, bugüne kadar aşina olduğumuz entelektüel profilinin dışında bir işe girişmiş olması. Atilla Hoca’yı iyi tanıdığımı düşünüyorum. Uzun yıllar yazı ve kitaplarını takip ettikten sonra kendisiyle 2012 yılında bizzat tanıma şansına da nail oldum. O gün bugündür Liberal Düşünce Topluluğu çevresinde çok daha yakın bir münasebet içindeyiz. Üniversite yıllarında ondan ders alma şansı yakalayamamış olsam da, kendimi onun ‘fahri’ ve sürekli bir öğrencisi sayarım.

Fikirdaşlık ve dostluğunu paylaşmaktan her zaman kıvanç duyduğun Hoca’nın bir roman yazmakta olduğunu öğrendiğimde inanmakta zorlandım. Evet, kendisinin çok velut bir yazar olduğunu biliyordum. Liberalizm, Özgürlük Yolu, Siyasi Düşünce Sözlüğü, Siyaset Bilimi, İktisat ve Hayat gibi telif eserlerin yanısıra, Türkçe liberal düşünce kütüphanesine çok değerli çeviri kitaplar da kazandıran Yayla, bunların dışında çeşitli süreli yayınlara da düzenli katkılarda bulunuyordu ne de olsa. Yine Hoca’yı yakından tanıyan herkes, entelektüel profilinin ötesine geçen çok yönlü ve yaratıcı kişiliğini de takdir etmiştir.


Kitap basılıp elime geçtiğinde merakım ikiye katlandı. Bunun için kitabın kapağındaki ibareyi okumam yetti: Bir iktisat kültürü ve aşk romanı... Birbirlerine zıt ekonomik ve siyasi kutuplarda bulunan iki akademisyenin, liberal dünya görüşüne sahip Ahmet ile sosyalist idealler peşindeki Gülce’nin başta imkansız gibi görünen ama biraz da ‘kaderin cilvesiyle’ yavaş yavaş şekillenen aşk hikayesini anlatan roman, liberal ekonomik düzenin temel ilkelerini, Ahmet’in ağzından okuyucuya kolayca okunan ve anlaşılan bir dille aktarıyor.

TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDEN BİR SINIF

Romanda Ahmet’in ders verdiği sınıf, biraz da Türkiye’yi temsil ediyor. Sınıfta belli başlı tüm siyasi görüşlerden öğrenciler var. Muhafazakar öğrencilerin çoğunlukta olduğu sınıfta Kemalistler, milliyetçiler ve Kürtler de var. Bu kesimler ve sahip oldukları fikirler, çeşitli karakterlerle temsil ediliyor. Sözgelimi Muhammed muhafazakar ve dindar bir portre olarak dikkat çekerken, Devrim sosyalist ideolojisin temsilcisi konumunda.

Kitapta, Türkiye siyasi fikirler yelpazemizdeki kronik bir büyük çelişkiye de dikkat çekilmiş. Bu da iki ana karakter olan Ahmet ve Gülce üzerinden yapılmış. Nispeten dar gelirli bir aileden gelen Ahmet serbest piyasayı ve liberal fikirleri müdafaa ederken, varlıklı bir aileye mensup olan Gülce sosyalist ideallere adanmıştır.

Atilla Yayla’yı iyi tanıdığını düşünen biri olarak, Gizli Aşk’ı okurken aklımda ister istemez Hoca’nın profili canlandı. Hatta şu bile söylenebilir: Hoca’nın akademik ve şahsi kimliği, olaylara ve fikirlere bakışı, tartışmaları sağlam bir şekilde temellendirilmiş argümanlarla yürütme üslubu, Ahmet karakterine fazlasıyla yansımış.

#Roman
#Gizli Aşk
6 yıl önce
default-profile-img