|

Aşkın Edit Piaf hali

Kaldırım Serçesi olarak tanınan ve ölümünün üzerinden 53 yıl geçen Edith Piaf’ın biyografisi Cümle Yayınları tarafından yayınlandı. Jean-Dominique Brierre’nin yazdığı kitap, Piaf’ın sıra dışı yaşamını tüm yönleriyle anlatıyor

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/11/2016 Cumartesi
Güncelleme: 21:19 - 11/11/2016 Cuma
Yeni Şafak

A

RZU ŞAHİN


Bu dünyadan bir Edit Piaf geçti. Ama ne geçmek. Bu kendi küçük sesi büyük kadın şarkılarıyla ve sıra dışı hayatıyla filmlere, belgesellere, kitaplara, oyunlara konu oldu. Paris'in arka sokaklarından doğan ve kaldırımlardan geçerek sesini dünyaya duyuran Edith Piaf'ın yeni biyografisi Cümle Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. Yayıncılık dünyasına yeni bir giriş yapan yayınevi, Jean-Dominique Brierre'nin kaleme aldığı “Edith Piaf / Aşk Olmadan Hiçbir Şeyiz” kitabını Elif Yılmaz Ergezen'in çevirisiyle okurlarla buluşturdu



Piaf'ın doğumundan ölümüne kadar geçen süreci anlatan kitap, farklı kaynaklardan yararlanmakla birlikte şarkıcıyla ilgili yapılan yanlış değerlendirmelere ve bilgilere de dikkat çekiyor. 1915'ten 1963'e kadar süren bu fırtınalı hayatın tüm yönlerini anlatan biyografi, belki de sadece büyülü sesiyle tanıdığımız Edith Piaf'ın bambaşka yönlerini tanımamıza olanak sağlıyor.



EVİNİ ARAYAN ÇOCUK



Edith Piaf, cambaz bir babanın ve lirik sanatçısı bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelir. Dönemin Parisinde yokluk içinde bir hayat süren aile kısa sürede dağılır ve küçük Edith için hayat içinden çıkılmaz bir hal almaya başlar. Bir süre annesiyle yaşayan küçük kız daha sonra babasına, oradan babaannesine ve yeniden babasının yanına dönmek zorunda kalır. Babası kızını sokaklarda yaptığı gösterilerde para toplaması için yanına alır. Edith para toplarken şarkı söylemeye başlayınca işler değişir. Kaldırımlarda şarkı söyleyerek hayatına devam eden Edith için dönüm noktası şehrin yoksul mahallelerinden çıkıp zengin muhitlerin birinde macera olsun diye şarkı söylemesiyle başlar. Gerny's Kabaresi'nin yöneticisi Louis Leplee Edith'in sesine hayran olur ve Edit Piaf'a kabarede iş teklif eder. Klasik gazinocular kralı hikayesini hatırlatan bu buluşmayla “Kaldırım Serçesi” sahnelere adım atar. Edith'i önce tüm Paris ardından dünya tanır.



UZUN İNCE BİR YOLDA



Edith Piaf'ın hayatı her zaman inişli çıkışlı bir hal içinde ilerler. Sesiyle hemen herkesi büyüleyen ve ünü tüm dünyaya yayılan sanatçının özel hayatı da hep ağır aksak bir yol izler. Piaf, erkek arkadaşlarıyla sonu hep ayrılığa varan ilişkiler yaşar. Tüm bu durum onun şarkılarına ve sesindeki büyüye yansır. Piaf şarkı söylemekle başladığı kariyerine kısa sürede oyunculuk ve şarkı sözü yazarlığını da ekler. Asya hariç tüm dünyayı gezen Piaf, 48 yıllık hayatına çok şey sığdırır.



Zayıf vücudu, siyah küçük elbiseleri, şarkı söylerken kendinden geçen halleri ve devasa sesiyle bugün bile dünyanın en çok dinlenen sanatçıları arasında yerini alır. Hayatı defalarca beyaz perdeye, kitaplara konu olur. Kaldırımlardan sahneye uzanan Edit Piaf'ın hikayesinde en belirleyici duygu şüphesiz aşktır. Aşka aşık bir kadın olan Edith Piaf, aşk için ölmeyi de bilir.







• • •


Edith Piaf /


Aşk Olmadan Hiçbir Şeyiz


Jean-Dominique Brierre


Çev.Elif yılmaz Ergezen


Cümle Yayınları


2016


240 Sayfa



#Edit Piaf
#Jean-Dominique Brierre
#Elif yılmaz Ergezen
#Cümle Yayınları
7 yıl önce