|

At yalnızlığı sorgulayacak

Contemporary Istanbul'un en ilgi çeken eseri, Server Demirtaş imzalı "AT" heykeli. Heykel, Bozlu Art Project'te sergileniyor. Demirtaş, "Bu heykelle belki kendi yalnızlığımızı, dünyadaki varlık nedenimizi sorgulamak istiyor olabilirim" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/10/2017 Salı
Güncelleme: 03:03 - 3/10/2017 Salı
Yeni Şafak
Contemporary Istanbul'un en ilgi çeken eseri, Server Demirtaş imzalı "AT" heykeli.
Contemporary Istanbul'un en ilgi çeken eseri, Server Demirtaş imzalı "AT" heykeli.

Bozlu Art Project Nişantaşı, yeni sanat sezonunu Server Demirtaş’ın “Hayal Makinesi” isimli sergisi ile açtı. Demirtaş'ın iki yıldır üzerinde çalıştığı ve en son Contemporary İstanbul'un en merak uyandıran eserlerinden biri olan "AT" isimli heykeli bu sergide yer alıyor. Sergiyi dolaşırken Demirtaş'ın günlük hayattan sahneleri mekanik heykellerle yeniden kurguladığına şahit oluyoruz. Eserlerini üretirken kullandığı malzemeler ve onları kendine özgü mühendislikle bir araya getirmesi ilgi çekici. Bisiklet freni, otomobil cam sileceği Demirtaş'ın kullandığı malzemelerden sadece birkaçı.

ARZULARIN MAKİNASI'NIN DEVAMI

Hayal Makinası sanatçının üç ay önce Cenevre'de açtığı Arzuların Makinası'nın devamı niteliğinde. AT heykelinin esin kaynağının bir video olduğunu söyleyen Demirtaş, “AT heykelini yaparak belki kendi yalnızlığımızı, dünyadaki varlık nedenimizi sorgulamak istiyor olabilirim. Hareketli heykeller bir bütün olarak beni anlatıyor diyebiliriz. Geçmiş yaşantılarımla birlikte beni oluşturan ne kadar etki varsa bilerek veya bilmeden onların hepsi yaptıklarımızda ortaya çıkıyor. Heykellerle basit insan davranışlarını, canlı varlıkların hareketlerini kendime göre taklit ettiğimi söyleyebilirim. En önemlisi seyredenlere insansı olan duyguları aktarabilmek. Sanırım bunun için çok çalışıyorum. Hareketli heykeller benim insanlarla kurmaya çalıştığım bir ifade aracı gibi görünüyor” diyor.

Demirtaş'ın ilk kez hipergerçekçi eserlere de yer vermeye başladığı Hayal Makinesi sergisini 22 Ekim'e kadar gezebilirsiniz.


Bize insani duygular gönderdi

Atın kültürümüzde saygı gören bir canlı olduğunu hatırlatan Demirtaş, “Her alanda bu hayvanlardan faydalanmışız. Her türlü taşımacılık işinde, sporda kullandığımız bu hayvanlara gerçekten iyi davranıyor muyuz” diye soruyor ve soruyu kendimize de sormamız gerektiğini vurguluyor. Demirtaş, AT’ın bu kadar çok ilgi görmesini ise şu sözlerle açıklıyor: Toplum olarak çok sıcak duygularla yaklaştığımız bu hayvanın hareketli heykeli doğal olarak insanların ilgisini çekti. AT’ın sergide sakin davranışları, yumuşak bakışları bize insanmış gibi duygular gönderdi. Bu nedenler onunla ilgilenilmesinin önemli nedeni.

#Server Demirtaş
#Yalnızlık
7 yıl önce