|

Avustralya'ya Kapalı Çarşı

Avustralya'nın Melbourne kentinde, Hume semtinin Belediye Başkanı Adem Atmaca, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Dallas bölgesindeki alışveriş merkezinin yenilenerek "Küçük bir Kapalı Çarşı" haline getirileceğini söyledi.

Yeni Şafak
19:12 - 13/10/2015 Salı
Güncelleme: 19:13 - 13/10/2015 Salı
AA

Melbourne'da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Dallas semtindeki Dallas alışveriş merkezi yenilenerek Türk kültürünü tanıtan "küçük bir Kapalı Çarşı" haline getirilecek.



Dallas semtinin bağlı bulunduğu Hume Belediyesi Başkanı Adem Atmaca ve Avustralya İşçi Partisi Victoria Eyaleti bölge milletvekili Frank McGuire çarşının dönüşümü için 1 milyon 400 bin dolarlık kaynak ayrıldığını açıkladı.



Atmaca ve McGuire'nin çarşı esnafına birlikte duyurdukları ve sembolik kurdele kestikleri proje kapsamında çarşının üzerinin kapatılarak, yerlere özel motifli taş, dükkanların kenar duvarlarına ise Osmanlı motifli fayanslar döşenecek. Ayrıca çarşıda bazı dükkanların yerine kafeteryaların ve lokantaların açılması planlanıyor.



Hume Belediye Başkanı Adem Atmaca yaptığı açıklamada yapılacak yenileme çalışmaları sonrasında çarşının Türk kültürünü tanıtan turistik bir mekan havasında bürüneceğini söyledi.



Çarşıdaki esnafların ve dükkan sahiplerinin çoğunluğunun Türk olduğunu ifade eden Atmaca bu yüzden küçük bir Kapalı Çarşı oluşturmaya çalıştıklarını aktardı.



Atmaca, "Dükkanların kenarlarına Osmanlı motifli fayanslar döşeyeceğiz ki, zaten buranın dükkan sahipleri ve çalıştıranlar Türktür onun için burayı biraz Kapalı Çarşı, böyle Osmanlı merkezi gibi, Osmanlı alışveriş merkezi gibi görünmesini istiyoruz" dedi.



"Türk malları burada tanıtılacak"

Yenileme çalışmasının sadece Türk toplumuna değil diğer toplumlara da olumlu katkı yapacağını belirten Atmaca, "inanıyorum ki turist bölgesi de olacak yani millet Dallas'taki Türk bölgesine gidelim de baklava yiyelim, kebap yiyelim, alışveriş yapalım, kıyafet alalım diyecek, Türk malları burada tanıtılacak böyle bir merkez oluşturmaya niyetimiz var" diye konuştu.



Avustralya İşçi Partisi Victoria Eyalet Hükümeti Broadmeadows Milletvekili Frank McGuire'de Dallas çarşısındaki düzenlemenin bölgede yaşayanlar için faydalı bir çalışma olacağını belirterek çarşının Türk kültürünün tanıtımına katkıda bulunacağına inandığını vurguladı.



Frank McGuire şunları söyledi, "Bunların hepsi toplumumuzun büyümesi için ve bence burada kafeterya kültürünün olması çok güzel bir şey. Victoria parlamentosunda her zaman söylediğim bir şey var, çok çok eski bir tartışmayı çözdük, baklavayı Yunanlılar mı, Türkler mi, Lübnanlılar mı iyi yapar? Benim söylediğim en iyi baklavayı onların Broadmeadows'da yaşayan torunları yapar."



Türk esnaf projeden memnun

Dallas alışveriş merkezinde bakkal işleten Recai Gezel yapılacak yenileme çalışmasından memnun olduklarını dile getirerek "buranın böyle bir şeye ihtiyacı var gördüğünüz gibi, biraz bakılmamış halde, bunların dedikleri bize çok uyuyor" dedi.



Hume Belediyesi ve Victoria Eyalet Hükümeti tarafından ortaklaşa gerçekleştirilecek projenin Temmuz 2016'da bitirilmesi planlanıyor. Dallas alışveriş merkezinde çoğunluğu Türk esnaflardan oluşan 30 iş yeri bulunuyor.

#Dallas
#Avustralya
#Adem Atmaca
8 yıl önce