|

Ayhan Işık’tan film teklifi alan biletçi

Tarihinde pek çok ilke imza atan İETT’nin 1960’lı yıllarda otobüslerde görev yapan ve Otobüs Yolcuları filminde de rol alan kadın biletçilerinden Ayşe Tuncalılar konuştu: "İstanbul'a kalite getirsin, nezih ve kibar olsun diye işe alındık. hem yolculara bilet kesiyor hem de rehberlik ediyorduk."

Yeni Şafak
06:00 - 22/11/2015 Pazar
Güncelleme: 23:51 - 21/11/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

140 yıllık köklü geçmişe sahip İETT'de 1960'lı yıllarda yüksek mimar Genel Müdür Sedat Erkoğlu, otobüslerde daha nezih bir hava eseceği ve arada sırada çıkan ufak münakaşaların önleneceği düşüncesiyle kadın biletçileri işe aldı. Zorlu imthanları geçen ve 1959'un son aylarında işbaşı yapan 20 kişilik kadro, 5 yıl çalıştı. Fakat erkek biletçilerin "biz gece çalışıyoruz, onlar niye çalışmıyor?" tepkisi üzerine farklı alanlara kaydırıldılar. Bir tek Ayşe Tuncalılar kaldı.



YOLCULARA REHBERLİK


Tuncalılar hem yolculara bilet kesiyor hem de rehberlik ediyordu... "İETT'ye kadın biletçi arandığını gazetelerden öğrendim. Şişli garajında imtihana girdim. Muvaffak olunca kursa tabi tuttular. O zamanlar hem şoför hem biletçiler hatlara çıkıyor; bütün semtler, duraklar sahada tatbik edilerek öğretiliyor. Bu yüzden biz sadece bilet kesmiyorduk, aynı zamanda yolculara rehberlik ediyorduk. Zaten kadın biletçileri, daha tertipli oldukları ve insanlarla yakından ilgilendikleri için istediler. İstanbul gibi bir şehirde kalite getirsin, nezih ve kibar olsun diye."





FAVORİM SAHİL HATLARIYDI


"Hoşgörüsü olan, vazifesini iyi yapan insana yolcular gayet saygılı davranırdı. Karşılıklı hoşgörüyle iyi muamele bütün sorunları çözer. İstanbul'un her bölgesinde çalıştım. Sahil yolunu kimse istemezdi, kalabalık oluyor diye. Ben denizi sevdiğim için özellikle Sarıyer'i tercih ederdim."



TÜRKAN ŞORAY BENİ İSTEMEDİ


"Ben yüksek hasılat yapardım. Bir günde yüz lirayı buluyordum. Bir sabah işe gittik. Ayhan Işık'la Türkan Şoray 'Otobüs Yolcuları' filmini çekiyordu. Ben üniformamlaydım. Ayhan Işık beni fark etti, "Hanım çok güzel, onu da dahil edelim" dedi. Türkan Şoray, istemedi beni. Yok dedi, ben kabul etmem. O gün Ayhan Işık yemekhanede bizimle birlikte yemek yedi, masa tenisi oynadı. Sokaklarda zor yürüyordum. Hususi olarak geliyorlardı ki kadın biletçi varmış, çok güzel, hostes, seyredelim diye."


#Otobüs Yolcuları filmi
#Sedat Erkoğlu
#Ayşe Tuncalılar
#Ayhan Işık
8 yıl önce