|

Bağdat'ın bakırları ağlıyor

Abbasiler döneminden kalma eski "Bakırcılar Çarşısı", güvenlik şartlarından dolayı bakıma muhtaç. Bakır ustası Rıda Cuvad: "Eskiden turistler için akşam geç saatlere kadar çalışırdık. ABD'liler ülkeye ayak bastıktan sonra her şey ters yüz oldu" dedi.

Yeni Şafak
13:30 - 28/11/2015 Cumartesi
Güncelleme: 11:37 - 28/11/2015 Cumartesi
AA

Irak'ın başkenti Bağdat'ta yaşanan iç çatışma ve terör saldırılarından dolayı turistlerin uğramadığı Abbasiler döneminden kalma "Suk el-Saffarrin", (Bakırcılar Çarşısı) eski günlerini arıyor.



Başkentin bilinen tarihi çarşıları arasında yerini alan Bakırcılar Çarşısı'ndaki bakır ustalarının işlettiği dükkanlar yerini gittikçe daha çok toptan kumaş ve elektrik malzemesi satan dükkanlara bırakıyor. 2003 ABD işgali sonrası eski Bağdatlı müşteri ve turistlerini kaybeden Abbasiler döneminden kalma tarihi çarşının daracık sokaklarında yer yer çatışma izleri de dikkati çekiyor.



Rıda Cuvad, bakırcılığı atalarından devraldığını belirterek, işlettiği dükkanın 1908 Osmanlı döneminden kalma olduğunu söyledi.



"Çarşıdaki durum güvenlik şartlarından dolayı gittikçe kötüye gidiyor" diyen Cuvad, "İstikrar ve can güvenliğinin olmaması turistlerin buralara uğramamasına neden oldu. Eskiden turistler için akşam geç saatlere kadar çalışırdık. ABD'liler ülkeye ayak bastıktan sonra her şey ters yüz oldu" dedi.




"Nakışlarla tüm Irak'ı işlerim"



Çarşının Abbasiler döneminden kalma olduğunu hatırlatan Cuvad, Bağdat'ta aynı dönemden kalma camcılar, kağıtçılar ve demirciler çarşısının da olduğunu söyledi. Cuvad, işledikleri bakır parçalarının üzerine Irak'ın tarihi mekanlarından örnekler işlediklerini ifade ederek, "Bir parça üzerine Irak'ın kuzeyi, ortası ve güneyinden tarihi ve sembolik yerleri nakışlarım, böylece tüm Irak'ı bir arada toplamış olurum" şeklinde konuştu.



Bağdat'ın ünlü er-Reşid Caddesi'ndeki Bakırcılar Çarışısı'nda çeşitli nakışlarla süslenen bakır sürahiler, çay kupaları, kaşık, resim çerçeveleri ve diğer ev malzemeleri, becerikli ustalarının uzun uğraşları sonrası elde ediliyor.



Abbasiler döneminden kalma ve 2003 öncesi turistlerin uğrak yeri olan çarşı son dönemdeki güvenlik şartlarından dolayı ilgi ve bakıma muhtaç olduğu kaydedildi.





#Irak
#Bakırcılar Çarşısı
#Suk el-Saffarrin
8 yıl önce