|

Bağımlıların zihinleri temizlenecek

Yeşilay, uyuşturucu bağımlılarının topluma kazandırılması için proje hazırlıyor. Yeşilay Genel Başkanı Prof. Mücahit Öztürk, tedaviye rağmen iyileşmeyen gençlerin zihinlerinin, açılacak rehabilitasyon merkezlerinde temizleneceği müjdesini verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/06/2017 Salı
Güncelleme: 00:14 - 27/06/2017 Salı
Yeni Şafak
​Bağımlıların zihinleri temizlenecek
​Bağımlıların zihinleri temizlenecek

Türkiye’nin son yıllardaki en büyük sorunlarından biri haline gelen uyuşturucu illetine karşı mücadele veren Yeşilay, bağımlıları kurtaracak bir projeyi hayata geçiriyor. Türkiye’ye özgü ayakta tedavi modeli olan Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ni (YEDAM) geliştiren Yeşilay, bir adım daha öteye giderek, ailesi olmayan, uyuşturucu kullandığı için sosyal çevresi tarafından dışlanmış gençlerin tam anlamıyla kurtulması için rehabilitasyon merkezleri açmaya hazırlanıyor.

AMATEM YETERLİ DEĞİL

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, yaptığı açıklamada, “İlk ayağı maddeye erişimin engellenmesi ile başlayan mücadelede, ikinci ayak olan tedavi ve rehabilitasyon sürecine ilişkin ciddi adımlar atıyoruz” dedi. Bağımlılıkla mücadele eden kurumların sayısının bir hayli fazla olduğunu ve herkesin buralara ulaşabildiğini anlatan Prof. Öztürk, şunları söyledi: “Kişinin bağımlılıktan kurtulabilmesi için gerekli tıbbi müdahale içeren süreci AMATEM’ler yönetiyor. Bu kurumlar, maddeyi bıraktıktan sonra olabilecek bir takım belirtileri ortadan kaldırmak için müdahalede bulunup, psikiyatrik problemlerin tedavisini yapıyor. Kişinin maddeden uzak durması için tıbbi destek veriyorlar. Ama bu yeterli değil. Vücudu zehirden arındırılan kişinin tıbbi tedavi sonrası temiz kalabilmesi için, bazen bir serviste kalarak tedavinin üst aşaması olan rehabilite dönemine girmesi gerekiyor.

Hasta olarak görülmeli

Bağımlılığın bir hastalık olduğunu belirten Mücahit Öztürk, kurtulmak için tıbbi tedavinin devamında psikolojik desteğin de şart olduğunu söyledi. Öztürk, “AMATEM tedavi sürecinin sadece birinci ayağıdır. İkinci ayakta, rehabilitasyon merkezleriyle çevresinden soyutlanmış ve tekrar uyuşturucuya geri dönme ihtimali olanları rehabilite edeceğiz. Hedefimiz, tıbbi tedavisi biten kişilerin psikososyal anlamda tedavi edilmesini sağlamak" diye konuştu.


#Mücahit Öztürk
#Yeşilay
7 yıl önce