|

Bakanlıktan özel tiyatrolara destek

Kültür ve Turizm Bakanlığı, özel tiyatroların 2015-2016 projeleri için 4 milyon 590 bin lira ödenek ayırdı.

Yeni Şafak
22:19 - 9/10/2015 Cuma
Güncelleme: 22:20 - 9/10/2015 Cuma
AA

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Bakanlığın bugüne kadar özel tiyatrolara sağlanan en yüksek destekle bir rekora imza attığı belirtildi.



Açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu'nun, rekor desteği sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından "Bakanlığımız özel tiyatroların 2015-2016 sezonu projeleri için bu zamana kadar dağıtılan en yüksek miktar olan 4.590.000 lira ödenek dağıttı" ifadeleriyle duyurduğuna yer verildi.



Özel tiyatroların projelerine yapılan yardımlardan yararlanmak üzere 123 profesyonel, 43 çocuk oyunu, 142 amatör ve 75 geleneksel kategoride olmak üzere toplam 383 özel tiyatronun başvuru yaptığı kaydedilerek, özel tiyatroların başvurularının Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun'un başkanlığında, Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Murat Salim Tokaç, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik, Yakın Doğu Üniversitesi Sahne Sanatları Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Bozkurt Kuruç, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Anasanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Suat Nazmi Özturna ve sanatçı Ulvi Alacakaptan'dan oluşan Değerlendirme Komisyonu tarafından incelendiği ifade edildi.



Değerlendirme Komisyonunun bu zamana kadar bir sanat sezonu için dağıtılan en yüksek miktar olan toplam 4.590.000 lira ödeneği, 92 profesyonel, 40 çocuk oyunu, 54 amatör ve 49 geleneksel olmak üzere bu zamana kadar bir sanat sezonunda projesine destek sağlanan en çok sayı olan 235 özel tiyatronun projesine dağıtılmasına karar verdiği belirtilerek, Komisyon tarafından, Türk tiyatrosunu bütün yönleriyle desteklemek amacıyla son yıllarda olduğu gibi Türk oyun yazarlarının eserlerine öncelik verildiği, profesyonel tiyatrolar kategorisinde yardım yapılması uygun görülen projelerden Türk oyun yazarlarına ait olanlarına bütçe imkanları çerçevesinde ek bir maddi katkı yapılmasının sağlandığına dikkat çekildi.



Açıklamada, şunlara yer verildi:



"Bu uygulamanın, son yıllarda Bakanlıkça başvuru yapan özel tiyatroların daha çok Türk oyun yazarlarına ait eserleri tercih etmesine neden olduğu ve bunun sonucunda da Türk tiyatrosunun gelişmesine önemli bir katkı sağlandığı görülmektedir. 2002'de profesyonel kategoride başvuru yapan özel tiyatroların yaklaşık yüzde 55'i Türk oyun yazarlarına ait eserleri tercih etmişken, 2015'te bu oran yüzde 75'in üzerinde bir seviyeye yükseldi. Bu yıl, yeni girişimlerin desteklenerek bu alana da çoğulcu ve demokratik bir işleyiş kazandırmak amacıyla 18 profesyonel, 4 çocuk oyunu, 7 amatör ve 1 geleneksel kategoride olmak üzere toplam 30 özel tiyatro Bakanlığın yardımlarından ilk kez yararlanmaya hak kazandı. Bununla birlikte, daha önce amatör kategoride başvuru yapmakta iken profesyonel kategoride proje sunan 4 özel tiyatro, tiyatroların profesyonelleşerek kurumsal bir kimlik kazanmasını sağlamak adına desteklendi."



#özel tiyatro
#Kültür ve Turizm bakanlığı
#tiyatro
9 yıl önce