|

Baş dönmesiyle gelen tehlike

Başınızı hareket ettirdiğinizde, yatakta diğer bir yöne dönerken, ayakkabılarınızı bağlamak için veya başka bir nedenle yere eğildiğinizde ya da bir rafa uzanırken aniden bulunduğunuz ortamın dönmeye başladığını hissediyorsanız, bu durum iç kulak kristali kaynaklı baş dönmesine işaret edebilir.

Yeni Şafak
12:07 - 27/07/2015 понедельник
Güncelleme: 09:08 - 27/07/2015 понедельник
IHA

Baş dönmesi atağında yapılması gerekenler hakkında uyarıda bulunan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali Özdek, "Hemen yere uzanın ve başı hafifçe kaldırın. Düşmeleri önlemek için önlem alın. Bol bol sıvı alın. Vertigo ataklarında araba kullanmayın. Ani baş ve boyun hareketlerinden kaçının" dedi.



Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali Özdek, iç kulak kristallerinin yerinden oynaması olarak bilinen 'Benign Pozisyonel Paroksismal Vertigo'nun, başın pozisyonuyla aniden başlayan ve kısa süren bir baş dönmesi türü olduğunu söyledi.



Vertigo yaşam kalitenizi bozmasın

Baş dönmesi şikayetiyle doktora başvuran hastaların ortalama yüzde 20'sinin bu sorunu yaşadığına dikkat çeken Özdek, şunları kaydetti: "Vertigo yaşam kalitemizi azaltan önemli bir sağlık sorunudur. İç kulak kaynaklı olan pozisyonel baş dönmesi, özellikle belirli pozisyonlarda anormal baş dönmesi şikayetiyle tanımlanır. Hastalığın başlangıcı anidir ve sıklıkla baş hareketiyle tetiklenir. Bazen uykudan bile uyandırabilir. Şikayetler 20-30 saniye kadar sürer ve dakikalar içinde normale döner. Bu durum bazen günler ya da haftalar sürebilir. Bazen, çok hafif baş hareketi bile çok ciddi bir baş dönmesine yol açabilir."


İç kulak kristallerinden kaynaklanan baş dönmesinin genellikle muayene ile saptandığını belirten Prof. Dr. Ali Özdek, tanıda bazı pozisyon testlerinden yararlanıldığını ifade etti.


Tanı ve tedavinin aynı anda gerçekleştirilebildiğine dikkat çeken Özdek, 'Repozisyon manevraları tedavi yöntemi, yüksek başarı oranı ve düşük risklerden dolayı genellikle ilk tercihimizdir. Bu manevralar genelde birer hafta ara ile bir kaç kez tekrarlanır. 2'nci manevradan sonra evde egzersiz programları başlanır. 6 hafta içinde de hastalarda başarılı sonuçlar alınmış olur' diye konuştu.


Baş dönmesi atağında yapılması gerekenlerle ilgili de bilgi veren Özdek, şu uyarılarda bulundu:


"Hemen yere uzanın ve başı hafifçe kaldırın. Düşmeleri önlemek için önlem alın. Bol bol sıvı alın. Vertigo ataklarında araba kullanmayın. Ani baş ve boyun hareketlerinden kaçının."

#baş dönmesi
#vertigo
#Prof. Dr. Ali Özdek
9 лет назад