|

Bazı tedbirlerle hastalıklarından korunabilirsiniz

Türk toplumunda halen ‘Bana bir şey olmaz’ anlayışının yaygın olduğunu belirten Dahiliye Uzmanı Abdullah Açıkgöz, erken teşhis edilemeyen bazı hastalık ve rahatsızlıkların ilerleyen evrelerde ciddi sıkıntılara neden olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
10:55 - 10/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 09:00 - 10/02/2016 Çarşamba
IHA

Uzman Dr. Açıkgöz, “Bir araba veya asansör bile ayda, 3 ayda bir rutin kontrolden geçirilirken, insanımız maalesef kendisine kullandığı alet kadar bile özen göstermiyor. İlerleyen yaşlarda sıkıntı yaşamak istemeyenler sağlığına ve rutin kontrolüne önem versin” dedi.



"En önemli tedbir bağışıklık sistemini güçlü tutmak"


Aydın ve çevresinde gerek sık değişen havası gerekse düzensiz beslenmeden kaynaklı nedenlerle kış aylarında hastalıkların daha çok arttığını buna karşı alınacak en önemli tedbirin bağışıklık sisteminin güçlü tutulması olduğunu ifade eden Uzman Dr. Açıkgöz, “Vücudumuz tüm bulaşıcı hastalıklardan kendi savunma sistemi olan 'bağışıklık sistemi' sayesinde korunur. Bu sistem çökerse normalde hastalığa neden olmayacak en basit bir zararlı organizma bile ölümcül sonuca yol açabilir. Bağışıklık sistemi de bizim kendimizi korumamızı sağlayan savunma sistemimizdir. Bu hastalık mevsiminde ise hastalıkla savaş halindedir. Bağışıklık sistemimizi güçlü tutarak hastalıklarla olan savaşta galip gelebiliriz. Bağışıklık sistemi ile alerjik hastalıklar arasında da güçlü bir bağ vardır. Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla alerjik hastalıklara da bir kapı açılır” dedi.



Hastalıklardan nasıl korunabiliriz?


İnsanoğlunun hastalıklardan korunmak için öncelikle sağlıklı beslenmesi ve doğal gıdalar tüketmeye özen göstermesi gerektiğini kaydeden Uzman Dr. Açıkgöz,, “Kişi mutlaka meyve sebze tüketilmeli, uykuya dikkat edilmelidir. İlimiz Aydın aslında sağlıklı beslenmek için her tülü olanağa sahip. Kuru incir, zeytin zeytinyağı, narenciye, pırasa, kereviz Aydın'da yetişen her türlü sebze ve meyve aslında sağlık dostu gıdalar. Mevsiminde yetişen ve doğal gıdalarla dengeli beslenen kişilerin bağışıklık sistemi daha güçlü olur” dedi.



Rutin kontrol ihmal edilmemeli


Sağlıklı beslenmen yanında kişilerin düzenli olarak sağlık kontrolünden geçmesini yani chek-up yaptırmalarını öneren Dahiliye Uzmanı Abdullah Açıkgöz, “Maalesef sağlık konusunda kendimize karşı çok ihmalkar davranıyoruz. Arabamızın ya da kullandığımız bir aletin basit bir arızasında tamirciye gidiyoruz. Alet edavatların rutin kontrolünü yaptırıyoruz. Ama dayanılmayacak boyuta gelene kadar kendi sıkıntılarımızı dikkate almıyoruz. Daha sağlıklı ve uzun bir yaşam için herkesin rutin aralıklarla sağlık kontrolü yaptırsınlar” dedi.



#Uzman Dr. Abdullah Açıkgöz
#hastalık
#sağlık
#bağışıklık sistemi
#rutin kontrol
8 yıl önce