|

Bedava internetin öldüren cazibesi

İnternete bağlanmak için ücretsiz ağlar (WiFi) tercih edilse de aslında bunun güvenli bir yöntem olduğu söylenemez. Ücretsiz ağlarda bağlantınız izlenebilir ve kişisel bilgileriniz ele geçirilebilir. Hele bankacılık işlemlerinizi bu ağlarda yaptıysanız, maddi kayba bile uğrayabilirsiniz

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/11/2015 Cumartesi
Güncelleme: 00:12 - 14/11/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Her yerde internete bağlanmak ve sürekli çevrimiçi (online) olma arzusu, internet kullanıcılarını karşılaştıkları her ücretsiz ağa hemen bağlanma arzusu doğuruyor. Bugün bir çok mekanda, 'hotspot' denilen bağlantı noktaları ücretsiz internet (WiFi) hizmeti veriliyor. Özellikle mekanlarına müşteri çekmek isteyen işletmeciler, oteller, kafeler interneti olmazsa olmaz bir hizmet olarak sunuyor. Bu kullanıcılar için kuşkusuz avantaj. Ancak bu ağların kötüye kullanılabileceğini de unutmamak gerekiyor.


HESAP BİLGİLERİNİZ ÇALINABİLİR

Bazı kötü niyetli kişiler, giden ve gelen verileri takip etmek için ücretsiz bir kablosuz ağ yapılandırmış olabilir. Bu sebeble bağlandığımız ağın hangi kuruma ait olduğunu bilmek, karşımıza çıkan her ücretsiz ağa da bağlanmamak gerekiyor. Özellikle banka işlemlerini, işletmecisinin kim olduğunu bilmediğiniz bir kablosuz ağdan gerçekleştirmek sizi büyük riske sokabilir. Hesap bilgileriniz ele geçirilebilir ve büyük maddi zararlara uğrayabilirsiniz.


BAĞLANDIĞINIZ AĞ KİME AİT?

BTRisk şirketi yöneticisi Fatih Emiral, “Bazen teknolojinin içsel zaafiyetleri olabilir ve ağ teknolojisinin de var. Protokol kuralları kötüye kullanılarak cihazınız aslında bir ağ cihazına bağlandığını zannederken bir saldırganın sistemine yönlendirilebilir. Bu yönlendirme ve araya girme işlemi bilgisayarınızın veya cihazınızın sertifika kontrolü sırasında tespit edilecektir. Ancak bunun anlamını herkesin bilmesini beklemek çok gerçekçi değil" diyor.


BİLGİSAYARINIZ SALDIRI AMAÇLI KULLANILABİLİR

Kimliği belirsiz bir kablosuz ağa bağlandığınızda olabilecekleri ise, Emiral, şöyle anlatıyor: “Kişisel güvenlik duvarınız faal değilse, dizin paylaşımlarınız var ve herkes erişebiliyorsa veya tahmin edilebilir kullanıcı parolalarınız varsa, zararlı yazılımlar veya gerçek saldırganlar bilgisayarınızı ele geçirebilir. Bilgisayarınızdan kişisel bilgileriniz çalınabileceği gibi bilgisayarınız üzerinden başkalarına karşı saldırılar düzenlenirken sorumlu siz olabilirsiniz."



Bedava internet veren risk altında


Ortak kullanılan 'hotspot' bağlantılarında bu hizmeti sağlayan kurum ve işletmelerin de risk altında olduğunu belirten Emiral, “Ziyaretçileriniz ve misafirlerinize sağladığınız 'hotspot' imkanı kullanılarak üçüncü taraflara yönelik internet suçları işlenebilir. Bu suçlara örnek olarak: farkı kurumların altyapılarına zarar verme, çalıntı kredi kartı ile alış veriş, hakaret içerikli mesajlaşmalar verilebilir. Böyle bir durumda internet hizmeti sağlayıcı kayıtlarında sahibi bulunduğunuz hat görüneceği için muhtemel bir yasal süreçte siz sorumlu olacaksınız. İnternet hizmeti sağlayan kurum veya işletmeciler mutlaka kullanıcılar için bir kimlik doğrulama kontrolü uygulayan ve erişimleri loglayan bir çözüm için gerekli yatırımı yapmalıdır. Bu aynı zamanda yasal bir zorunluluktur" şeklinde konuşuyor.





#online
#hotspot
#Fatih Emiral
8 yıl önce