|

Bedri Rahmi’yi bu eserlerle ilk kez seyreyle

Türk resminin mihenk taşlarından Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun bugüne dek hiç sergilenmemiş eserleri ilk kez sanatseverlerle buluşuyor. ”Al Gözüm Seyreyle” sergisindeki 15 eser torun Rahmi Eyüboğlu’nun izniyle sergileniyor. Eyüboğlu, “Her resmi çok önemli. İzleyiciler, dedemin sanat serüvenine her dönemine tanık olacak, hayatındaki çizgi farklılıklarını çok rahat görebilecek” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 03:01 - 23/10/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
FOTOĞRAFLAR: TALHA MENTEŞ
FOTOĞRAFLAR: TALHA MENTEŞ

Usta ressam, yazar ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun bugüne dek hiç sergilenmemiş 15 eseri ilk kez sanatseverlerle buluşuyor. Küçükçekmece Belediyesi Cennet Kültür Merkezi’nde Erkan Doğanay küratörlüğünde düzenlenen “Al Gözüm Seyreyle” ziyarete açıldı. Sergi, Bedri Rahmi’nin torunu Rahmi Eyüboğlu’ndan alınan 120 eserden oluşuyor. Retrospektif tadındaki bu sergi, resim tutkunları ve Bedri Rahmi hayranları içineşsiz bir keşif niteliğinde.

ASKERLİK HATIRASI’NDAN
HAYAT AĞACI’NA

Bedri Rahmi’nin aynı adlı şiirinden ilhamla hazırlanan sergide, sanatının merkezine Anadolu’yu yerleştiren Eyüboğlu’nun ilk dönem resimlerine, Paris yıllarına, kağıt çizimlerine, fotoğraflarına ve kişisel eşyalarına yer veriliyor. Sergide, 1911-1975 arasında yaşamış sanatçının, Trabzon’dan İstanbul’a uzanan sanat hayatının tüm dönemlerine tanık olmak mümkün. Sanatseverler için serginin en önemli yanlarından biri “Karagöz’ün Gemisi”, “Hayat Ağacı”, “Soyut Balık”, “Kucak Dolusu”, “Öpücük”, “Askerlik Hatırası”, “Eren Eyüboğlu”, “Can Eriği” gibi eserlerin ilk kez bu sergide gösterilecek olması.


HER KESİTİ SUNDUK

Torun Rahmi Eyüboğlu, “Bedri Rahmi Bey’in yaklaşık 4 bin eseri var. Bir serginin kapasitesi 80-90 resim. Yersizlikten dolayı hala da sergilemeyediğimiz çok eseri var. Tek bir sergiyi hiç sergilenemiş işlerden yapabilecek durumdayız” diyor. Eyüboğlu, ziyaretçilerin Bedri Rahmi’nin fırçasından çıkmış dönemlerin hepsini tanık olabileceğini belirterek, “Sergiyi gezenler bu sanatçının 1927’lerden, 1975’e dek nereden nereye geldiğini anlayacaklar. Hayatındaki her kesiti görebileceksiniz. Çok yenilikçi, araştırmacı bir sanatçı. Çok farklı işleri var. 30’lı yıllardaki etkilenmelerini, 40’larda kendisi olduğunu, 50’lerde Anadolu’nun üzerindeki etkisini ve resimlere yansıyışına tanık olacaksınız. Dedemin yaşaması ve bundan sonraki nesillere ulaşması çok önemli. Hayatındaki çizgi farklılıklarını çok rahat göreceksiniz” şeklinde konuşuyor.

SANAT TUTKUNLARI HEYECANLANACAK

Küratör Erkan Doğanay ise “Çok kapsamlı bir sergi. Hemen her döneminden eserlerini sergiledik. Yeni bir Bedri Rahmi işini görmek, on aşina olmak sanat tutkunlarını heyecanladırır. Biz de bu heyecanı doruğa taşımak istedik” diyor. Al Gözüm Seyreyle, 14 Aralık’a dek Küçükçekmece Cennet Kültür Merkezi’nde ziyaret edilebilir.

  • Ölene dek başucundaydı
  • Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun “Yavuz Geliyor Yavuz” adlı eseri, 1975’teki vefatına dek yatağının başucundaki resim olmuş. 1932 tarihli bu çalışma, ressamın 1957 yılında yerleştiği Kalamış’taki evinde son günlere dek başucundaymış. Torun Eyüboğlu, “Bu dedemin başucundaki bir resim olduğu için her yere yollamıyordum. Dedem bunu almış yatağın arkasına asmış. Bütün işler çerçevelidir, bir tek o iş çerçevesizdir. Ben ona çerçeve yaptırdığım zaman yerine koyamam. Çok önemli bir eser” diyor.

#Bedri Rahmi Eyüboğlu
#Türk resmi
6 yıl önce