|

Bin 900 yıllık tahıl ambarı bulundu

Denizli'deki Tripolis Antik Kenti'nde sürdürülen arkeolojik kazılarda, tahıl ambarı olduğu belirtilen bin 900 yıllık yapılar ortaya çıkarıldı.

Yeni Şafak
10:21 - 3/07/2015 Cuma
Güncelleme: 07:22 - 3/07/2015 Cuma
AA

Helenistik dönemde Frigya, Karya ve Lidya üçgeninin kesişim noktasında bulunan Lidya kenti Tripolis'teki arkeolojik kazılar, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahadır Duman başkanlığı devam ediyor.



Doç. Dr. Bahadır Duman, Tripolis Antik Kenti'nde 2015 Mart ayında başladıkları kazıçalışmalarında gelinen aşama ve ortaya çıkartılan yeni yapılara ilişkin açıklamalarda bulundu.



Yüzey araştırmalarında bölgedeki yerleşimin günümüzden 5 bin yıl öncesine kadar gittiğini kanıtladıklarını ifade eden Duman, en ihtişamlı çağını Roma döneminde yaşayan kentte, milattan sonra 2. yüzyıldan itibaren yeni bir yapılanmaya gidildiğini gözlemlediklerini kaydetti.



Tahıl ambarları ortaya çıktı


Bu yılki çalışmalarda yeni yapılar ortaya çıktığını anlatan Duman, şunları söyledi:



"Bu yıl çalışma yaptığımız alanlardan birisi 'tahıl ambarları' olarak isimlendirdiğimiz alan. Dikdörtgen ve birbirine bitişik iki binadan oluşuyor bu tahıl ambarları. Tripolis, bölgenin önemli tarım havzalarına sahip, özellikle Menderes Nehri'nin suladığı bir ovanın kenarında. Dolayısıyla da önemli tarım faaliyetlerinin, günümüzde olduğu gibi antik çağda da yapıldığını kanıtlayan önemli bir veri oldu bizim için bu ambarlar. Yaklaşık 400 metrekarelik kapalı alana sahip, 6 metre yüksekliğinde beden duvarlarını tespit ettiğimiz bu yapının içinde biyoloji ve jeoloji bölümünden akademisyenlerin destekleriyle analizler yapıyoruz. Bu tahıl ambarlarında acaba ne tür tahıllar biriktiriliyordu? Bunun ihracatı yapılıyor muydu? Yapılmıyor muydu? Bu detaylar üzerinde çalışmalarımız devam ediyor."


#tahıl ambarı
#arkeoloji
#kazı çalışmaları
9 yıl önce