|

Bir günlük bebek anjiyo oldu

Anne karnındayken akciğer damarının oluşmadığı tespit edilen Mustafa Asaf bebek, doğar doğmaz ameliyata alındı. Daha bir günlükken anjiyo olan Mustafa Asaf'ın durumu gayet iyi.

Yeni Şafak
12:00 - 17/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 09:19 - 18/02/2016 Perşembe
AA

Hamilelik döneminde yapılan takipler sayesinde daha dünyaya gelmeden akciğer damarının oluşmadığı tespit edilen Mustafa Asaf bebek, 1 günlükken yapılan anjiyo ile sağlığına kavuştu.



Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan operasyonla ilgili bilgi veren çocuk kardiyolojisi uzmanı Doç. Dr. Senem Özgür, doğumsal kalp hastalıklarının yeni doğan döneminde en sık görülen anomalilerden olduğunu, bin canlı doğumdan sekizinde doğumsal kalp hastalıkları ortaya çıktığını söyledi.



Doğumsal kalp hastalıklarını da üç bölüme ayırdıklarını belirten Özgür, "Takipleri esnasında kendiliğinden kaybolan, böylece herhangi bir tedavi gerektirmeyen bir grubumuz var. Yüzde 40 civarında, takipleri sırasında endikasyon oldukça çeşitli müdahaleler gerektiren bir grubumuz daha var. 'Kritik konjenital' kalp hastalığı denilen bir grup daha var ki bu gruptaki çocuklarda yenidoğan döneminde mutlaka acil müdahale gerektirir" dedi.



"Önemli olan anne karnındayken tespit edilmesi"


Konjenital kalp hastası Mustafa Asaf bebeğin anne karnındayken akciğere giden damarının başındaki kapağın tamamen tıkalı olduğunun fark edildiğini ifade eden Özgür, müdahale aşamalarıyla ilgili şu bilgileri aktardı: "Akciğere giden damarının başındaki kapağın tamamen tıkalı olduğunu gebelik döneminde tespit ettik. Gebelik dönemi boyunca da takiplerini yaptık. Doğum sonrası için de planlamaları yaptık. Doğum sonrasında bebeğe ekokardiyografi ile bakılarak tanısı doğrulandı, yeni doğan yoğun bakım ünitesine alındı. Daha sonra anjiyografi hazırlıklarına başlandı ve hazırlıkları yapılır yapılmaz da birinci gününde önce akciğere giden damarın başındaki tıkalı kapak tel ile delindi. Daha sonra da kan geçişi daha da artırılsın diye balon şişirilerek daha da genişletildi. Hastanın yenidoğan takibinden sonra, kanındaki oksijen oranını herhangi bir cihaza ihtiyaç duymaksızın kendisinin sağlayabildiği dönemde taburculuğuna karar verdik. İlk muayenesine geldi, durumu gayet iyi. Biz bu bebeği prenetanal (doğum öncesi) dönemde fark etmemiş olsaydık büyük ihtimalle taburcu edildikten sonra evde birinci haftanın sonunda kötü bir şekilde gelecekti. Önemli olan anne karnındayken tespit edilmesi."



"Hamileyken rutin muayenelerini mutlaka yaptırsınlar"


Anne Hafizenur İleri ise hamileliğinin ikinci haftasında bebeğinde rahatsızlık olduğunun fark edildiğini belirterek, ayrıntılı ultrason muayene sonrasında bebeğe "pulmoner atrezi" teşhisi konulduğunu söyledi.



Doğum sonrasında doktorların kendilerine bebeğe anjiyo girişiminde bulunacaklarını bildirdiğini aktaran İleri, şunları söyledi: "Doğumu pediatrik kardiyolojisi olan bir hastanede yapmamızı söylediler. Burada doğum yaptıktan sonra bebeğimizi kalp doktorları aldılar müdahale yaptılar. Bebeğimiz sağlığına kavuştu. Benim annelere tavsiyem hamilelikleri boyunca rutin muayeneleri mutlaka yaptırsınlar. Böylece bebeklerinin sağlığı daha iyi olacak."



Henüz bir aylık olan bebeğini 10 gündür kucağına aldığını dile getiren anne İleri, "Yoğun bakımdayken çıkacağını tahmin etmiyorduk. Sağlıklı bir kızımız var, ona şükrediyorduk. Şu anda oğlumuz da kucağımızda çok mutluyuz" dedi.

#anjiyo
#bebek
#bir günllük
#Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
#Mustafa Asaf
8 yıl önce