|

Bir nesil bu kasetlerle büyüdü

90'lı yıllara damga vurmuş duayen sanatçıların kasetleri, artık arşiv ve koleksiyonlarda. Üretimi duran müzik kasetleri, yerini CD'lere bıraktı.

Yeni Şafak
12:01 - 26/02/2016 Cuma
Güncelleme: 10:06 - 26/02/2016 Cuma
IHA

Özellikle 80 ve 90'lı yıllarda hemen her ev ve arabada bulunan müzik kasetleri, gelişen teknolojiyle birlikte yerini CD'lere ve MP3'lere bıraktı. Eski değerini yitiren ve bir dönemin efsane olarak tabir ettiği sanatçıların şarkılarının bulunduğu kasetler, sadece kaset koleksiyonu yapanların ilgisini çekebiliyor. Barış Manço, Erkin Koray, Sezen Aksu, Tarkan ve Yonca Evcimik gibi bir dönemin en çok dinlenen sanatçıların kasetleri, raflarda dinleyicisini beklemesine rağmen ilk günkü gibi yeniliğini koruyor. Eskişehir'de kaset satıcılığının son temsilciliğini yapan bir müzik marketinde, arabesk, rock, pop ve özgün müzik gibi tarzlarda eserlerini birçok nesle aktarmış isimlerin kasetleri, piyasaya çıktığı ilk günkü yeniliğini koruyup, raflarda bekliyor.



Çok fazla arşivci var


Konuyla ilgili açıklama yapan Aynur Alagas, Eskişehir'de kaset üzerine satış yapan başka bir dükkanın olmadığını dile getirdi. Alagas, “Kaset üzerine satış yapan bir biz varız ve biz satış yapıyoruz diyebilirim. Çok fazla arşivci var. Arşiv ve koleksiyon için gelen müşterilerin kasetlere karşı aşırı bir ilgisi var. Rock müziğin, arabesk müziğin ve özgün müziğin ayrı alıcısı oluyor. Bulunabilen tüm kasetlere rağbet yüksek, çeşitli müzik kategorilerinin bulunduğu türler arasında en fazla talebi arabesk ve rock gruplarında görüyoruz. Özellikle lise, üniversite öğrencileri, şimdi arşiv ve koleksiyon yapıyor aynı plaklar gibi yeni yeni meşhur olmaya başladı. Eskişehir piyasasında tek olduğumuz için kişiler, aranılan kasetleri bulabiliyorsa gelip alıyorlar. Bir de hala insanlar kullanıyor bu kasetleri, 2006'dan önce çıkan araçların hepsi kasetçalarlı. Gelen müşterilerin çoğu da arabasının gövdesini değiştirmek istemediği için hala nostalji kasetleri kullanıyorlar. Ayrıca kaset sesini seven çok fazla insan var, bu yüzden de hala bu ürünleri satabiliyoruz" ifadelerini kullandı.





Kaset 20 yıl sonra bile çalınıyor


Alagas ayrıca, kasetlerin günümüzdeki çıkarılan CD'lere göre daha dayanıklı olduğunu söyleyerek, “Amerika'da, 90'lı yıllarda rağbet gören kasetleri, sanatçıların CD'leriyle birlikte tekrar piyasaya çıkarma düşüncesi varmış. Kaset üretimi 2006-2007 döneminden itibaren bitmiş ancak, 20-30 yıllık kasetler hala ilk gün ki gibi raflarda. Orijinal bir CD'yi aldığımız zaman çok az kullanıyoruz. Çok çabuk bozuluyor, bu yüzden hafıza kartları çıktı. Kasette ama öyle değil. Araba teybi kaseti bozmadığı müddetçe, kaseti 20 yıl sonra getirirseniz tekrar çalabilirsiniz. Kasette, 10 parça varsa 10'u da çok güzeldi, alanda satanda çok memnundu, kasetini çıkaran ünlü de iyi para kazanıyordu. Şuan piyasadaki ünlü sayısı çok fazla en az yılda bir kez albüm yapıyorlar. Onda da bir veya iki şarkı güzel oluyor. Önceden ise, yeri geliyor 10 parçaya da klip çekiliyordu ve hepsi dinleniyordu" şeklinde konuştu.



Öte yandan müzik market sorumlusu Aynur Alagas, müşterilerinin özel anlarının kasete kaydedildiği ses kayıtlarını da aktardıklarını belirterek, “Bizim yaptığımız bir şey daha var, annesinin ya da çocuğunun sesini kasete aktarmış olanların ses kayıtlarını aktarıyoruz. Bu da çok farklı bir nostalji, 20-30 yıl önceki ses kaydını ben şuan alabiliyorum" dedi.

#kaset
#ses çalar
#CD
#arşiv
#90's
#80's
#doksanlar
#seksenler
8 yıl önce