|

Bir testi su

Ele alınan kişi, mekân ve meselelerle ilgili hiçbir ansiklopedi maddesinde bulunamayacak özel tespitlerin yer oluşturduğu bir hayat kitabıdır Arka Plan Yazıları. Erhan Erken’in kaleminden bazen portre bazen de gezi yazıları okuyoruz.

Yeni Şafak
00:22 - 12/07/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:25 - 10/08/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​Bir testi su
​Bir testi su

Arka Plan Yazıları için bir hayat kitabıdır diyebiliriz. Erhan Erken denemelerinde dahi kendi tecrübelerinden yola çıkan bir yazar. Tecrübe, hayat anlamına geliyor. Yaşadıkların, gördüklerin, duydukların ve okudukların… hepsi bir arada. Arka Plan Yazıları’nda da öyle. Erhan Erken’in denemeleri, gezi ve portre yazıları hep bir yaşanmışlığın eseri. O yüzden gayet sıcak, dokunaklı ve ibretlik.

MÜSLÜMANCA BAKIŞ

Hayat kitabından kastımız biraz da tavsiyelerdir. Yani bir hayattan süzülüp gelmiş, bilgece düşüncelerden oluşan, gençlere yol gösterecek cümleler… Fakat Erhan Erken yolun sonundan konuşmuyor. Henüz bitmemiş bir yolculuktan haber veriyor. Benzer yolculuğa çıkacaklar için bir yol haritası çizmeye çalışıyor. Bunu yaşadıklarının bir gereği olarak görüyor olsa gerek. Örneğin tanıdığı büyük âlimleri gelecek kuşaklara aktarmaya çalışırken, onların gençlere örneklik teşkil edecek yönlerini ele alıyor. Onu erdem ve kusurlarıyla birlikte işlemeye çalışmıyor. Zaten anlattığı kişilerin çoğu kusurlarıyla değil erdemleriyle ön plana çıkmış isimler. Ama yine de her insanın kusuru olur mucibince, portresi çizilen kişilerin aslında diğer yönlerini de yazabilirdi Erhan Erken. Bunu yapmıyor. Kendisinin de sık sık vurguladığı üzere farklı bakış açılarından kişi, olay ve fikirleri görmeye çalışıyor. Ve o kişinin neden portresini yazmaya çalışıyorum diye sorduğunda kendine, aslında yazarken nasıl bir yol izleyeceğini, kişiye hangi yönden bakacağını da belirlemiş oluyor.


Arka Plan Yazıları portre yazılarından sonra ağırlıklı olarak Erhan Erken’in yaptığı gezilerden oluşuyor. Tabii Erhan Erken yine ziyaret ettiği mekânları her şeyiyle anlatma çabası içinde değildir. Böyle bir çaba onun yazılarında izlediği yola ters düşer. Bir mekânı tarihiyle, bütün boyutlarıyla yazmak hem zaman gerektirir hem de gezi yazısının ruhuna aykırı düşer. Bu tür ayrıntılı bilgilere zaten herhangi bir ansiklopedi karıştırıldığında rahatlıkla ulaşılabilir. Fakat Erhan Erken’in özel gözlemlerine hiçbir ansiklopedide rastlamak mümkün değildir. O, ele aldığı mekânlarda seçme yapar. Gittiği her yere Müslümanca bir bakış yöneltmeye çalışır. Ve bu Müslümanca bakıştan nelerin süzülüp anılarında yer tuttuğunu kâğıda geçirmeye çalışır. Örneğin gittiği mekânda nasıl abdest alacağını, namazını nerede eda edeceğini düşünür. Bu arada gittiği yerlerde ne gibi güzel insanlarla karşılaştığını da mutlaka not düşer. Bu şekilde anlattığı mekânlara hareketlilik katar, daha doğrusu mekânı, içindeki hareketle birlikte anlatır.

BÜYÜK BİR DENİZ

Keşke diyoruz Erhan Erkan portre yazılarına daha çok ağırlık verse ve portre yazılarından oluşan ayrı bir kitap yayımlamasa. Aynı temenniyi gezi yazıları için de bulunabiliriz. Yine de bu haliyle bile Arka Plan Yazıları okuyucularına bir testi su kadar iyi geliyor. Fakat bilinmeli ki Arka Plan Yazıları büyük bir denizden söz ediyor, daha doğrusu onun arka planından.

ÖMER YALÇINOVA
#Erhan Erkan
#Portre
7 yıl önce
default-profile-img