|

Biraz tuhaf hikâyeler

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/11/2016 Cumartesi
Güncelleme: 18:50 - 11/11/2016 Cuma
Yeni Şafak
AYŞE SEVİM


Biraz Tuhaf Hikâyelerle ilgili bir yazı okuyacaksınız şimdi. Çalışkan Çocuk yayınları başta ödüllü Fransız yazar Claire Jobert olmak üzere İran çocuk edebiyatının değerli yazarlarının hikâyelerini, Biraz Tuhaf Hikâyeler serisinde bir araya getirmiş. Serinin diğer yazarları; Mohammed Goodarzi Dehrizi, Ahmad Akbarpour, Laleh Jafari, Afsoon Amini. Şimdi size bu kitaplardan biraz bahsedeyim. Önce Claire Jobert'in hem yazdığı hem de resimlediği Şapur Şupur isimli masalını konuşalım. Masal sıcak bir örgüye sahip. Çocukların içine sakince çeken bu hikâyede Pıtırcık isimli bir kaplumbağa var. Bu kaplumbağa seslerden çok rahatsız oluyor. Şapırtılardan, şupurtulardan, pıtırtılardan tıkırtılardan… İşte bu seslerden kurtulmak ve sessiz sakin yaşayabilmek için sürekli yeni yerler arıyor. Fakat bir oraya bir buraya seyahat ederken bizim Pıtırcık kötü bir sürprizle karşılaşıyor. Meğer onun da çıkardığı fena sesler varmış. Ya öyle… Kendini amma kötü hissetmiştir değil mi?



GÜLDÜREN SOLUCANLAR



Bahsetmek istediğim ikinci kitap ise, Ahmad Akbarpour'un “Pantolon Giyen Solucanlar” isimli eğlenceli masalı. Kitapta pantolon giymek isteyen iki tane solucan var. Benim çocuklarım bu masalı çok sevdiler. Çünkü pantolon giymek isteyen iki solucanın olması onlara pek eğlenceli geldi. Bu iki solucanın mağazaya gidip pantolon seçmeleri, pantolon giymeyen solucanlara hava atmaları, pantolonu farklı farklı şekillerde giymeye kalkmaları çocukları güldürüp durdu. Kitabın resimleri de Hoda Haddadi'ye ait. Resimlerde rengârenk solucanları ve rengârenk pantolonları görmeniz mümkün. Evet, sıra geldi üçüncü kitaba, hikâyemizin adı: “Karanlıktan Korkan Ağaç” yazarı ise Laleh Jafari. Kitabın resimlerini de Shirin Sheykhi'ye ait. İtiraf etmem gerekirse masaldan çok çizimleri beni etkiledi. Bayıldım. Bizim çocukların da serinin içinden en sevdiği çizimler bu masala ait. Renklerin kullanımı, hayvanlara, ağaçlara, sokak lambalarına verilen yüz ifadeleri o kadar güzel ki… Shirin Sheykhi' bulup, ona çay ısmarlayıp, sonra da aniden konuya girerek “Birlikte bir kitap çalışması yapmaya ne dersiniz? Ben yazsam siz de çizseniz olur mu? Ne dersiniz?” demek istiyor insan. Olur belki. Masalın konusu ise karanlıktan korkan bir ağaçla ilgili gerçekten. Ağacın korkmaması için tüm gece uyanık kalan bir de sokak lambası var masalda. Oldukça sevgi dolu değil mi?



Dördüncü kitabımıza geldik sanırım. “Ormandan Gelen Garip Sesler” Afsoon Amini'nin yazdığı masalı Tahmineh Khajavi resimlemiş. Bu masal da seslerle ilgili… Ormandan gelen korkunç sesin ne olduğunu bulmaya çalışan hayvanların macerası anlatılıyor kitapta. Orman hayvanlarının birlikte hareket etmesi, cesaretleri ve birbirlerinden vazgeçmemeleri masalın alt öğretileri… Yine masaldaki anne ayının çocuğunu koruma isteği de çok sevimli... Sonu tatlı bitiyor merak etmeyin. Korkulacak bir şey yok. Ormandan gelen korkunç seslerin sırrı çözülüyor.







Geldik mi son kitaba… Mohammed Goodarzi Dehrizi'nin yazıp Nahid Kazemi'nin resimlediği bu masalın adı “Ağaçsız Dünya”. Masalı okuduktan sonra çocuklarınızla okudukları hakkında sohbet etmek isterseniz size bol bol imkân verecek bir kitap. Ağaçla, baharın konuşmaları üzerinde çocuklara sorular sorabilirsiniz. Ki tam da böyle yapmalısınız bence… Kitap sanki sizin bu konuşmayı yapmanız için tasarlanmış. Konusuna gelince… Onu da yazmayayım, sürpriz olsun.



#Claire Jobert
#Tuhaf Hikâyeler
7 yıl önce