|

Birlik Seferi'yle dünyaya meydan okuduk

Prof. Dr. Peyami Çelikcan 15 Temmuz darbe girişiminden sonra düzenlenen Yenikapı Mitingi'ni teknelerden fotoğrafladı. Şehir Üniversitesi Batı Kampüsü Merdivenaltı Sanat Galerisi'nde 'Birlik Seferi' adıyla sergi açan Çelikcan, o fotoğraflardaki insanların tüm dünyaya meydan okuduğunu söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/07/2017 Pazar
Güncelleme: 08:37 - 16/07/2017 Pazar
Yeni Şafak
Birlik Seferi'yle dünyaya meydan okuduk
Birlik Seferi'yle dünyaya meydan okuduk

15 Temmuz darbe girişimin bertaraf edilmesinin ardından düzenlenen Yenikapı mitinginin arka planınında çok ilginç bir hikaye var. Bu hikayenin kahramanı Şehir Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Peyami Çelikcan. Olay şöyle: Çelikcan 7 Ağustos'ta Yenikapı Meydanı'nda düzenlenecek Demokrasi ve Şehitler Mitingi için Üsküdar'dan tekneye biniyor. Ancak tekne yoğun kalabalıktan ötürü bir türlü meydana ulaşamıyor ve Marmara Denizi'nde birkaç saat turladıktan sonra Üsküdar'a dönüyor. Çelikcan bu dezavantajı bir avantaja çeviriyor ve belgeselci refleksiyle o günün fotoğraflarını çekiyor. Bu kareler 'Birlik Seferi' adıyla üniversitenin Batı Kampüsü Merdivenaltı Sanat Galerisi'nde sergileniyor. Çelikcan, "Birlik Seferi sergisi dünyaya meydan okuyan insanları anlatıyor" diyor.

ŞAHLANIŞ MİTİNGİ

Demokrasi nöbetlerinin 15 Temmuz travmasının atlatılmasında yardımcı olduğunu söyleyen Çelikcan, Yenikapı Mitingi'ni de bu açıdan çok önemli buluyor. "Demokrasi nöbetleri travmayı atlatmanın bir aracı olarak kullanıldı. Ortak sorun veya travma yaşayan insanların birlikteliği insanları rahatlattı. Çünkü toplumsal travmayı tek başına atlatmak zordur. Yenikapı da bunun zirvesiydi. Her partiden siyasi görüşten insan oradaydı. Bir şahlanış, toplumsal dayanışma mitingiydi" diyen Çelikcan, birlik ve beraberliğin her zaman diri tutulması gerektiğinin altını çiziyor.


TEKNEDEN ATLADILAR

Çelikcan, mitinge gittiği günü ise şöyle anlatıyor Çelikcan: "Gemiyle gitmeye kalkan o kadar çok insan vardı ki Üsküdar'dan zar zor bindim bir gemiye. Herkes Yenikapı'daki kalabalığa karışmak için müthiş heyecanlıydı. Hatta zaman zaman kaptana çıkışanlar oluyordu geç kalıyoruz diye. Yenikapı'ya geldiğimizde muhteşem bir kalabalık bizi bekliyordu. İskeleye yanaşamadık kalabalıktan. Ama gemideki insanlar kaptana kızıyorlardı yanaşması için. 15 Temmuz'da tankları durduran halk özgüvenini sonuna kadar kazanmıştı. Bazıları dayanamayıp kendini gemiden atarak yüzmeye başladı. Yenikapı'ya yüzerek ulaşanlar oldu."

İNSANLARI GÖZLEMLEDİM

Denizin üzerinde Çelikcan'ın dikkatini en çok insanladaki özgüven olmuş. "Binlerce insan sadece terör örgütlerine değil tüm dünyaya karşı bir meydan okuyordu. Birkaç hafta önce darbeyi savuşturan bir milletin aslında var olduğunu, gücünü koruduğunu ve ayakta durduğunu gösteriyor fotoğraflar. Teknelerdeki mesajlar da çok önemliydi. Üç partinin ortak pankartları vardı. Sadece Türk bayrakları dalgalanıyordu" diyor. Çelikcan bu serginin birlik ve beraberlik ruhunun tekrar tesis edilmesine katkı sağlamak amacı taşıdığını da sözlerine ekliyor. Birlik Seferi sergisini 14 Ağustos'a kadar gezebilirsiniz.


Birlik afişleri tercih edilmeli

15 Temmuz'la ilgili düzenlenen programlarda birlik ve beraberlik temalarının çok fazla ön plana çıkarılması gerektiğine değinen Çelikcan, "Ben 55 yaşındayım, darbe ortamında doğdum. 1960 dahil darbelerin hepsini yaşadım. 80 darbesinin etkisinden hala kendimi kurtaramadım. 15 Temmuz girişiminin etkilerini de hala yoğun bir şekilde yaşıyorum. Ruhumuzda ve zihnimizdeki depremlerin hasarlarını telafi etmek maalesef bir yılla mümkün değil. Onun için birliğimizi güçlendirecek mesajların, temaların ve imajların yaygınlaştırılması gerekiyor" diyor. Çelikcan 15 Temmuz'la ilgili yapılan afişlerde de silah, asker ve kurşun görsellerinin değil dayanışmayı anlatan imajların tercih edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.


#Birlik Seferi
#15 Temmuz
#Yenikapı Mitingi
7 yıl önce