|

"Bizi engelli yapan rampa önüne araba park edenler"

3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü nedeniyle iki özel bölümde engellileri ağırlayan Altın Petek Bilgi Yarışması'na, dün akşam, tekerlekli sandalyeli iki yarışmacı katıldı. Empati çağrısı yapan yarışmacılar, Altın Petek'in yeniden tasarlanan “Engelsiz Stüdyo”da yarıştı.

Yeni Şafak
13:15 - 7/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 13:50 - 7/12/2016 Çarşamba
Yeni Şafak
Altın Petek Bilgi Yarışması'na Milli Okçu Naci Yenier, memur olarak görev yapan Merve Alkan katıldı.
Altın Petek Bilgi Yarışması'na Milli Okçu Naci Yenier, memur olarak görev yapan Merve Alkan katıldı.

Yarışmacı

lardan Dünya ikincisi Paralimpik Milli Okçu Naci Yenier'e ilk soruda kendisi sorulunca stüdyoda duygusal anlar yaşandı. Aslında engelli olmadıklarını, sadece farklı araçla işe gittiklerini söyleyen Yenier, “ Arabalarınız için yol olmasa siz engelli mi olacaksınız?" sorusuyla büyük alkış aldı. Bir okulda memur olan 19 yaşındaki Merve Karahan ise, empati çağrısı yaptı.



Engelsiz stüdyoda engelliler yarıştı


Yüzde yüz yerli yarışma programı Altın Petek Bilgi Yarışması, farkındalık oluşturacak bir bölüm ile yayınlandı. 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü nedeniyle özel olarak hazırlanan bölüm için Altın Petek'in stüdyosu, yapılan platformlarla “Engelsiz" hale getirildi.



Yarışmadan 15 bin liralık ödül ile ayrılan tekerlekli sandalyedeki milli okçu Naci Yenier, " Bizler engelli değiliz, ben işime tekerlekli sandalye ile gidiyorum, siz arabayla. Arabanızı kullanacak yolunuz olmasa siz engelli mi olacaksınız? Bizi engelli hale, kaldırımdaki rampanın önüne park edenler ve bize engel olan mimari getiriyor" diyerek herkesi daha anlayışlı davranmaya davet etti.





  1. Milli okçuya anlamlı jest
  2. TRT 1 ekranlarının sevilen yarışması Altın Petek'in dün akşam yayınlanan bölümünde tekerlekli sandalyedeki yarışmacılar yer aldı.
  3. Yarışmada, dört altın madalyalı Milli Okçu Naci Yenier de yarıştı. 2016 yılında Rio'da düzenlenen Paralimpik Oyunları'nda beşinci olma başarısı göstermiş olan Yenier'e birinci soruda bu başarısı sorularak anlamlı bir jest yapıldı. Yenier, “2016 yılında Rio Paralimpik Oyunları'nda beşinci olma başarısı gösteren milli okçumuz kimdir?" şeklindeki soruyla karşılaşınca duygusal anlar yaşadı. 30 bin lira değerindeki 9. soruya ulaşma başarısı gösteren Naci Yenier, yarışmadan gümüş joker ile koruma altına aldığı 15 bin liralık ödülle ayrıldı.

Milli okçu, Altın Petek'te 12'den vurdu


Milli Okçu Naci Yenier, başarılı performansıyla olduğu kadar “Bizler engelli değiliz, ben işime tekerlekli sandalye ile gidiyorum, siz arabayla. Arabanızı kullanacak yolunuz olmasa siz engelli mi olacaksınız? Bizi engelli hale, kaldırımdaki rampanın önüne park edenler ve bize engel olan mimari getiriyor" sözleriyle de beğeni topladı.



Geçirdiği trafik kazası sonrasında tekerlekli sandalyeye mahkûm olduğunu belirten Naci Yenier, yaşam enerjisini hiç yitirmediğini, iki adet resim sergisi açtığını, daha sonra okçuluk sporuyla ilgilenmeye başlayarak 4 altın madalya kazandığını açıkladı. 2016 Rio Paralimpik Oyunlarında ülkemizi temsil eden ve beşinci olma başarısı gösteren Yenier, yarışmadan 15 bin liralık para ödülüyle ayrıldı.




  • Tekerlekli sandalyedeki Merve, azmiyle alkış aldı
  • Yarışmacılardan 19 yaşındaki Merve Karahan, azmiyle herkesten alkış aldı. Hem memur olarak çalıştığını hem de Açık Öğretimde “Sağlık Yönetimi" okuduğunu belirten Karahan, fiziksel engellerin hiçbir şeyin önüne geçemeyeceğini herkese göstermiş oldu. Sosyal çevresinin ona çok yardımcı olduğunu belirten Karahan, “çevremde çok güzel insanlar var, sokakta da çok güzel insanlarla karşılaşabiliyoruz" dedi. 10 bin lira değerindeki 7. soruyu gören Merve Karahan, bu soruya yanlış cevap vererek yarışmadan daha önce garanti altına aldığı 5 bin liralık ödül ile ayrıldı.

19 yaşındaki engelli yarışmacıdan empati çağrısı


Yarışmadan 5 bin lira ödül ile ayrılan Merve Karahan, yaptığı konuşmayla empati çağrısında bulundu. 19 yaşında olduğunu ve iki aydır memur olarak çalıştığını belirten Karahan, gündelik yaşantısında etrafındaki kişilerin çok yardımını gördüğünü söyledi. Ancak her zaman anlayışlı insanlarla karşılamadıklarını belirten yarışmacı sağduyu çağrısında bulundu:



“Normal insanların bile zorlandığı koşullarda biz daha çok zorlanıyoruz, insanlara laf anlatmak zor, insanlar araçlarını kaldırıma park ediyor ve bunun hata olduğunu bile bile yapmaya devam ediyor, empati önemli"









#Engelli
#Paralimpik
#Altın Petek
7 yıl önce