|

Bob Dylan’ın ateşlediği çizgi roman

Alan Moore ve Dave Gibbons’ın işbirliğiyle üretilen “Watchmen” çizgi romanı yeniden Türkçe’de. Emekli kahramanların arkadaşlarının cinayetini araştırdıkları ve karanlık bir komployla karşı karşıya kaldıkları macera, alternatif bir evrende geçiyor. Eser, yeni kapak ve yeni çevirisiyle 2013 İngilizce baskısı baz alınarak çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/11/2016 Cumartesi
Güncelleme: 19:04 - 11/11/2016 Cuma
Yeni Şafak

Ülkemizde son yıllarda çizgi romana ve türevlerine yönelik olağanüstü bir ilgi var. Öyle ki, sadece çizgi roman üstüne kurulan yayınevleri açılmaya ve kitapları ile raflardaki yerini almaya başlamış durumda. Bir zamanlar Teksas, Tommiks denerek küçümsenen çizgi roman yayıncılığı, Marvel ve DC Comics gibi sektörün önde gelen dev firmalarının önderliğinde ve daha bağımsız çizgi roman örneklerinin de sunulduğu geniş bir yelpazede tüm dünyaya yayılmış durumda. Sadece Amerikan menşeli değil, Japon manga kültürü de hem ülkemizi hem de dünyayı etkisi altına alıyor. Tabii tüm bunları sayarken, ulusal çizgi roman yayıncılığının da giderek etkinlik kazandığını ve uluslararası çapta hikaye ve çizim başarısına ulaştığını da not etmemiz gerek. Tüm bu gelişmelere rağmen çizgi roman yayıncılığının zirveye yaklaştığını söylemek doğru olmaz. Özellikle Hollywood'un çizgi romanlardan devşirdiği senaryolar ile küresel izleyiciye sunduğu filmler, ilginin önümüzdeki dönemde hatırı sayıda artacağını gösteriyor. Öyle ki önümüzdeki birkaç senede gösterime girmeyi bekleyen onlarca süper kahraman filmi sırada bekliyor. Bu filmlerin büyük çoğunluğu da 15-30 yaş arası kitle tarafından izleniyor. Öyle ki geçen hafta vizyona giren Dr. Strange'i izlemeye gittiğimde, salondaki yaş ortalaması en fazla 18'di diyebilirim. Bu kitle sadece eğlence olarak değil, bilinçli şekilde bu filmleri izliyor takip ediyor, aynı zamanda çizgi romanları da okuyor.



ÇİZGİROMAN SEVERLERE HEDİYE



Tabii bu yakın ve sıcak ilgi, yayınevlerini çizgi roman konusunda cesaretlendiriyor. Yayınevleri daha önce Türkçe yayımlanmamış ya da yıllar önce tek baskı yapıp bir daha okuyucu ile buluşamamış çizgi romanları, Batı'daki örneklerinin kalitesinde yayımlanarak, okuyucuyla buluşmaya hazırlanıyor. Bu yayınevlerinden biri de öteden beri fantastik ve bilimkurgu edebiyata portföyünde yer veren İthaki Yayınları. Son olarak Mezarlık Kitabı ve Amerikan Tanrıları'nın ünlü yazarı Amerikalı Neil Gaiman'ın uluslararası üne sahip ve çok satan çizgi romanı Sandman'in ilk cildini basarak ses getiren yayınevi, çizgi roman severlere yeni bir sürpriz ve belki hediye hazırlamış durumda. 11 Kasım 2016 Cuma günü kapılarını açacak TÜYAP Kitap Fuarında, ünlü çizgi roman serisi Watchmen'de Türkçe baskısıyla okuyucuyla buluşacak. Bir Soğuk Savaş dönemi çizgi romanı olan eser, alternatif bir boyutta geçen, karakterlerinin derinlemesine irdelendiği bir yapıt olması ile de öne çıkıyor. Ama belki de Watchmen'i en özgün kılan özelliklerinden biri, çizgi romanın ortaya çıkış öyküsü.



Alan Moore ve Dave Gibbons tarafından üretilen Watchmen'in fikri oluşum sürecinde, geçtiğimiz ay Nobel Edebiyat ödülü aldığı açıklanan ve uluslararası alanda fırtına koparan Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Bob Dylan etkili olmuş. Dave Gibbons, Dylan'ın etkisini şu sözler ile açıklıyor: “Her şeyden önce Bob Dylan vardı. Dylan'ın 1966 tarihli başyapıtı Desolation Raw'dan bir beyitti benim için bir gün Watchmen'i ateşleyecek olan kıvılcım.





Gece yarısı bütün ajanlar



Ve üstün insan tayfası





Çıkıp yakalıyorlar malumatı



Kendilerinden fazla olan



Herkesi





Bir şeyin anlık görülen kırıntısıydı sadece bu; uğursuz, paranoyak ve tehditkar bir şeyin. Ama tıpkı şiir, rock'n'roll ya da Bob Dylan'ın ta kendisi gibi, çizgi romanların da daha büyük kültürel sürecin makul bir parçası olabileceğini gösteren bir şeydi bu. Mısralar Alan'ın bilincinde de yer etmiş olmalı ki, neredeyse yirmi yıl sonra çizgi roman dizimiz Watchmen'in ilk sayısını, Dylan'ın kelimeleri verdi bize.”



Evet, Bob Dylan'ın Nobel Edebiyat ödülünü alması hala tartışılıyor ve belki yıllarca da tartışılacak ama çizgi roman evreninin en önemli eserlerinden birine fikir babalığı yaptığı bizzat yaratıcıları tarafından teslim ediliyor. Amerikan kültür endüstrisinin en önemli mihenk taşlarından Dylan'ın o kültür endüstrisinin bir başka mihenk taşı Watchmen'i etkilemiş olması şüphesiz başlı başına ilginç ve tartışılması gereken bir konu. Ancak bu yazının sınırlarını da aşacağı bir gerçek.



HUGO ÖDÜLLÜ KİTAP



Tepeden tırnağa ilginç bir öykünün eseri olan Hugo ödüllü Watchmen 1986-1987 yılları arasında Soğuk Savaş'ın son döneminde belirli bir periyotta DC Comics etiketi ile yayımlandı. Hikayenin konusu basitçe, “alternatif bir evrende soğuk savaşın en sıcak anlarının yaşandığı bir dönemde, kendi takımlarından bir arkadaşlarının öldürülmesinin ardındaki sırrı çözmeye çabalayan bir grup emekli süper kahramanın, karanlık bir komplo ile karşı karşıya kalmasını ve olayların getirdiği şartlar ile ahlaki sınırlarının sınanması”nı anlatıyor. Watchmen yayınlandığı tarihten beri çizgi roman okuyucularının ilgisini, oluşturduğu alternatif evren, karakterlerinin derinliği ve öyküsü ile cezbetmeye devam ediyor. Öyle ki 2009 yılında çizgi roman ile aynı adı taşıyan ve yönetmenliğini Zack Snyder'ın yaptığı 3 saat 35 dakikalık bir film versiyonu da çekildi ve küresel çapta 185 milyon dolarlık bir hasılat elde etti. Çizgi romanların ciddiye alınmasını sağlayan ilk eser olarak görülen Watchmen, süper kahramanların çok yönlülüğünü, onların psikolojik karakter derinliğini olabilecek en gerçekçi biçimde yansıtan yegâne yapıt olarak kabul ediliyor.



İthaki Yayınları tarafından 11 Kasım›da okuyucuyla buluşacak ciltli versiyon, Alan Moore ve Dave Gibbons›ın orijinal öyküden seçkileriye oluşturulmuş ve yine Gibbons›ın ifadesiyle, “hikayeyi en iyi anlatacağını düşündükleri şeylerin birikimi.” Biz okuyuculara düşen de bir bardak kahve eşliğinde, Bob Dylan›ı dinlerken, fikrini ateşlediği Watchmen'i soluksuz okumak.



Bu yazıyı da Dylan'ın başyapıtlarından biri olan Gates of Eden'dan ufak bir alıntı ile bitirelim;



Seher vakti sevgilim,



bahseder rüyalarından...




• • •


Watchmen


Alan Moore, Dave Gibbons


Çeviren: N. Can Kantarcı


İthaki yayınları


Kasım 2016


456 sayfa


#Bob Dylan
#Watchmen
#Alan Moore
#Dave Gibbons
7 yıl önce