|

Boğazın lezzeti iskelelerde saklı

Tarihi ve doğal güzelliklerini içinde barındıran İstanbul, yıllara meydan okuyan iskeleleriyle boğaza eşsiz bir güzellik katıyor. Kendine özgü lezzetleri de etrafında bulunduran bu iskeleler Boğaz’ın binbir renkleri. Sütlüce’de uykuluk, Çengelköy’de börek, Arnavutköy’de dondurma gibi birçok lezzeti siz siz olun ıskalamadan geçmeyin.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/07/2017 Pazar
Güncelleme: 07:30 - 2/07/2017 Pazar
Yeni Şafak
Boğazın lezzeti iskelelerde saklı
Boğazın lezzeti iskelelerde saklı

Tarihi ve doğal güzellikleri içinde barındıran İstanbul’un farklı semtlerindeki iskeleler, boğazın inci kolyesi gibi... Basit yapılar gibi görünseler de yaşanmışlıklarıyla farklı bir duygu uyandırır insanlarda. Kimi için her zamanki buluşma yeri kimisi için de ayrılıkların durağı. İstanbul yoğun trafiğinden kaçıp biraz da deniz havası almak isteyenlerin uğrak yeridir bu iskeleler. Sayıları günümüzde artsa da eski iskelelerin tadı hiçbir yerde yok. Tadı yok derken ciddiyiz. Bu hafta boğaza muhteşem bir iz bırakan eski iskeleleri ziyaret edip farklı lezzetleri tattık. İstedik ki sizlerde bu hafta gerçek İstanbul’u keşfe çıkmak isterseniz deniz yolunu tercih edip tarihi iskelelerde duraklayın. Zamanla vapur seferlerinin azaldığı bu duraklarda yıllara meydan okuyan lezzetleri deneyin. Kanlıca’da yoğurt, Sütlüce’de uykuluk, Çengelköy’de börek, Arnavutköy’de dondurma... Daha sayamadığımız birçok lezzeti İstanbul’un gönlünde taht kurmuş iskelelerin yakınlarında tadarak boğaz turunuza lezzet katın. Tarihi iskelelere ulaşmak için öncesinde vapur sefer saatlerini de bakarsanız beklemekten kurtulursunuz.



Nostalji arayanlar
Kanlıca’ya

İstanbul’un tarihi semtleri demişken Kanlıca’ya gelmemek olmaz. Yaşı geçkin olanların nostaljik anlar yaşayacağı Kanlıca›da gençlerde büyüklerinden duyduğu o meşhur Kanlıca yoğurdunu tatmak için bile deniz havası alınır. İskeleye iner inmez sizi karşılayan tarihi yoğurtçulardan birine oturabilir ya da yoğurdunuz alıp denize nazır banklara kurulabilirsiniz. Ya da yoğurdunuzu hızlıca alıp vapurunuza geri dönebilirsiniz. Pudra şekeri ile servis edilmesinin yanı sıra ballı ve pekmezli olarak da tercih edilen 200 gramlık yoğurtlar 6 lira. Tercih ettiğiniz tatlandırıcıya göre fiyat değişiyor.


İsmini Çengelköy’den alan börek

Vapurunuzla Çengelköy İskelesi’ne yanaştığınızda Tarihi Çınaraltı Aile Çay Bahçesi muhakkak gözünüze çarpar. Koca çınarın altında gidip oturmadan önce Çengelköy’ün bir diğer önemli sembolü olan Çengelköy Börekçisi’nden ağız tadınıza göre leziz börekler alın. Buradan alacağınız böreği çay bahçesinde boğaza karşı yemek unutulmaz bir keyif yaşatacak. 4 lira ile başlayan böreklerin porsiyonu 7 liraya kadar yükseliyor. Börek ürünleri dışında poğaça ve pide çeşitleri de mevcut. İskelenin 50 metre sağında yer alan börekçinin adresini vermeye ne hacet kime sorsanız gösterir.


İsmi
güveç
kendi pide

İstanbul’un gerçek güzelliklerini görmek isteyenlere bir adres daha vereceğiz. O da Eyüp İskelesi. Vapurla gelebileceğiniz gibi karşı kıyıda bulunan Sütlüce’deki sandallarla Eyüp’e ulaşabilirsiniz. Eyüp Sultan Camii ve türbesini ziyaret ettikten sonra çarşısında gezebilir, acıktığınızda da Tarihi Meşhur Eyüp Sultan Güveççisi’nde enfes bir lezzet ile karnınızı doyurabilirsiniz. İsmi her ne kadar güveç olsa da özünde bir pide çeşidi olan bu lezzetin tanesi 2 buçuk lira.

Adres: İslambey Mahallesi. Fahri Korutürk Cad. NO:1
Lezzeti tarihinde saklı

İstanbul’un tarihi bir semti olmakla birlikte büyük ilçelerinden bir olan Beyoğlu, içinde birden fazla tarihi iskeleyi de bünyesinde barındırıyor. Haliç’in en büyük ve en eski iskeleri olan Kasımpaşa iskelesi de bunlardan biri. Kasımpaşa iskelesinden başlayarak güzel bir haliç turu yapmak istiyorsanız önce Kasımpaşa’nın tarihi 150 yılı aşkın Bahariye Fırını’nda yollukları hazırlayın. Fırından içeri girdiğiniz an ne tarafa baksanız kurabiye, peksimet veya galeta görürsünüz. Çıtır çıtır galetalar, enfes kurabiyeleri daha iskeleye varmadan yemeye başlayacaksınız.


Adres: Camii Kebir Mahallesi. Bahariye Cad. NO:31
Ortaköy’e gelip
kumpir yememek olmaz

Ortaköy İskelesinin bugünkü yerinde değil de Büyük Mecidiye Camii’nin biraz kuzeyinde olduğunu eski kaynaklardan öğrenebiliyoruz. 1909 yılında bugünkü iskelenin olduğu yerde yeni iskele inşa edilince eskisi kaldırılmış. 2002 yılından beri aktif olan bu iskeleye gelenlerin yemeden duramadıkları lezzet tabii ki kumpir. Sıra sıra dizili tezgâhlardan kumpirini alanlar sahil kenarına dizilerek boğazın tadını çıkartıyor. Fiyatlar ise 15 ila 17 arasında değişiyor.

Balık yemeye değil tatlıya gelin

Anadolu yakasında vapurların yaz-kış uğradığı en uzak iskeledir Anadolu Kavağı. İstanbul bir semtine değil de dünyanın farklı bir yerinde kimsenin fark etmediği bir kasabaya gider gibi buraya yapılan vapur yolculukları. Bu küçük balıkçı mahallesine geldiğinizde her yerdeki balıkçılarda karnınızı bir güzel doyurabilirsiniz. Sıra tatlı yemeye geldiğinde ise iskelenin tam sol çaprazından yer alan Kafkas Balık’ta lokma ve waffle yiyin. Yanlış duymadınız balıkçıda lokma ve waffle yemenizi öneriyorum. Bölgede tek lokma yapılan yer burası. Fakat o da sadece hafta sonu hazırlanıyor. Bizim gibi hafta içi gidenler ise sunumu kadar lezzetiyle de iddialı olan waffle denemeli. Waffle 15 lira iken lokma 10 lira.


Dondurmanın doğru adresi

Beşiktaş hattında seyahat edenlere tavsiyemiz Arnavutköy İskelesi. Anadolu Yakası’na panoromik bir bakış atabileceğiniz Arnavutköy İskelesi’ne geldiğinizde Girandola’da dondurmadan yemeden ayrılmayın. Gerçek meyvelerden leziz mi leziz dondurma yemek isteyenler Arnavutköy iskelesinde inerek sağ taraftan 200 metre yürüyüp karşıya geçmeleri gerekiyor. Buradaki çeşit çeşit dondurmalar taze meyvelerden elde ediyor. Kornet ya da kaplarda alacağınız dondurmanın her bir topu ise 6 lira ama oldukça büyük.


Uykuluğun son demleri
Uykuluk her mevsim yenen bir yemek değil. Lezzetli bir uykuluk Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yenir. Hazır Mayıs ayındayken size lezzetli uykuluğun adresini de verelim istedik. Tabii ki deniz yoluyla. Haliç’te güzel bir seyir keyfi yaptıktan sonra Sütlüce İskelesi’ne geldiğinizde karşı yolda uykuluk tezgâhlarını görebilirisiniz ama bizim tercihimiz iskelenin sol tarafındaki tünelin hemen çıkışında yer alan Liman Et ve Uykuluk. Bol kekikle hazırlanan bu lezzet tadı kadar kokusuyla da başınızı döndürecek. Ekmek arası yerseniz 12, porsiyon şeklinde yerseniz de 20 lira ödemeniz gerekiyor.





#İskele
#Boğaz
#Arnavutköy
#Çengelköy
7 yıl önce