|

Bu ağaç Osmanlı'dan daha yaşlı

Kırklareli'nin Vize ilçesine bağlı Çakıllı beldesindeki 817 yıllık tarihi çınar ağacı görenleri hayrete düşürüyor.

Yeni Şafak
11:59 - 5/07/2015 Pazar
Güncelleme: 09:03 - 5/07/2015 Pazar
IHA

Çakıllı beldesindeki 817 yıllık tarihi çınar ağacı tarihe meydan okuyor. Özel bir kafenin bahçesinde bulunan çınar ağacı 10 metre çapında, 20 metre uzunluğuyla görenleri hayrete düşürüyor. Yerli ve yabancı turistler, uzun yıllar hüküm sürmüş Osmanlı İmparatorluğundan daha yaşlı olan tarihi çınarı görmek için bölgeye geliyor.



Çınar ağacının gövdesini 15 kişinin zor kucakladığını söyleyen kafe yöneticisi Hüseyin Gürsever, "Altından su geçer, gölgesi kadar kökü vardır. Belediye kanal yapmak için kazı yaptı ama kökleri meydana ulaştığı için ağaç zarar görmesin diye kazıyı bıraktı. 15 kişi kucaklayamıyor ağacı. O kadar geniş yani. Ağacın tabanında bir buçuk metre daha dolgu var. Dibi daha geniş. Tabanını belki 20 kişi kucaklayamaz" dedi.



Çınar ağacını merak ettiği için görmeye gelen Veli Satıcılar, "817 yıllık çınar, gerçekten etkilenmemek mümkün değil. Bu ağacın bu şekilde korunuyor olması gerçekten doğa adına çok güzel bir olay. 817 yıl düşündüğümüz zaman 1200'lü yılları görmüş bir ağaç. Enteresan gerçekten. İnşallah gelecek nesillerle de bugünkü ağaçlar miras olarak kalır. Yaşayan tarih neler gördü kim bilir. Ne olaylar ne hükümdarlıklar. 1453'ü düşünürsek 200 yıl önce. Etkilenmemek mümkün değil" diye konuştu.

#ağaç
#Osmanlı
#Kırklareli Çakıllı
9 yıl önce