|

Bu gemide ipler Ruslar'ın elinde

Dünyanın popüler kukla gruplarından biri olan The Fifth Wheel, 20. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali kapsamında Türkiye'ye geldi. Rus topluluk; müziğin, dansın ve mizahın iç içe geçtigi hareketli ve eğlenceli gösterileri "İpli Kabare" ile İspanya’dan Meksika’ya, oradan Ortadoğu’ya uzanarak her yaştan izleyiciye keyifli anlar yaşatıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/10/2017 Pazar
Güncelleme: 02:13 - 22/10/2017 Pazar
Yeni Şafak
The Fifth Wheel, 20. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali kapsamında Türkiye'ye geldi.
The Fifth Wheel, 20. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali kapsamında Türkiye'ye geldi.

Dünyanın popüler kukla gruplarından biri olan The Fifth Wheel, 20. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali kapsamında Türkiye'ye geldi. Rus topluluk, tüm dünyada oynadıkları ve ipli kuklanın en popüler örneklerinden biri olarak gösterilen meşhur oyunları "İpli Kabare"yi festival boyunca çeşitli mekanlarda oynuyorlar. Müziğin, dansın ve mizahın iç içe geçtigi bu hareketli ve eğlenceli gösteri adı üstünde, gerçek bir kabarede deneyimleyeceğiniz her şeyi vaat ediyor. Gösteri boyunca İspanya’dan Meksika’ya, oradan Ortadoğu’ya uzanarak her yaştan izleyiciye neşeli anlar yaşatan ekip üyeleri Lisa Sallier ve Dmitry Nomokonov ile Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi'ndeki gösteri sonrası bir araya geldik. Birçok ülkenin kültürel değerlerinden kesitlerin sunulduğu 45 dakikalık sözsüz oyun için Sallier, "Bu oyun bizim gemimiz. Gemiyle birçok limana gidip dünya kültürünü yükleniyor ve bir sonraki limanda sergiliyoruz" diyor.

AİLE BASKISINA KARŞI KUKLA AŞKI

Evli olan kukla sanatçılarının yolları kukla eğitimi aldıkları bir merkezde kesişmiş. Kuklayla tanışmaları ise hiç kolay olmamış. Sallier'in ailesi St. Petersburg'da akademisyen, Nomokonov'un ailesi ise mühendis olduğu için çocuklarının da kendileri gibi olmasını istemişler. Fakat Nomokonov Sibirya'daki bir üniversitede sinema ve sahne sanatları eğitimi almış. Belli bir süre St. Petersburg'da akademisyen olarak çalıştıktan sonra sahne sanatları üzerine atölye çalışmalarına başlamış. Kuklalarla yolu da bu atölyeler sayesinde kesişmiş. Rusya'da çok önemli bir kuklacı olan Viktor Antonov'dan ders almaya başladığı sırada ise 14 yıllık eşi Sallier ile tanışmış.


OYUN İÇSEL BİR YOLCULUK

İşleri dolayısıyla devamlı olarak dünyayı dolaştıklarını anlatan Sallier, "Performanslarımızı gerçekleştirebilmek için bir yerden bir yere giderken soyut anlamda içsel bir yolculuğu da beraberinde taşıyoruz. Bu yolculuğu da Fifth Wheel isimli bir geminin içerisinde bir araya getirdik. Bu geminin durduğu her durakta içine kattığımız kültürle beraber nihayetinde bu oyun meydana gedi. İzleyenlerden gelen 'Neden bir Vietnam ya da Çin skeci yok' beklentilerine karşılık vermek istedik. Bu oyun içsel bir yolculuk. Gemimizle çok uzun bir yolculuk gerçekleştirdik. Her limandan farklı bir kültürle olan etkileşimi biriktirdik ve uzun yıllardır seyirciye göstermeye çalışıyoruz. Yolculuğumuz esnasında bütün bu kültürleri dans, müzik ve kuklalarla harmanlıyoruz. Dünya kabaresini bu gemiye sığdırdık. Bizim gemimizde dünya kültürünün örnekleri var" ifadelerini kullanıyor.


DEĞİŞEN VE GELİŞEN BİR OYUN

Dünya genelinde gerçekleştirilen birçok kukla festivalinde sahne alan ikili, 'İpli Kabare' oyunlarında kabarede olması gereken ne varsa bunu kukla gösterisi başlığı altında topluyor. 2011 yılında oynamaya başladıkları oyunlarını gün geçtikçe geliştiriyor ve değiştiriyorlar. Prömiyerini İspanya'da yaptıklarını hatırlayan Sallier, "Bugün kaçıncısını oynadığımızı hatırlamıyoruz. Yeni gördüğümüz şeyleri içerisine katarak canlı tutmaya çalışıyoruz. İlk gününde beri birçok kültürel değeri oyuna dahil edip çıkardık. Bu oyun bugünden sonra da değişebilir. Kukla festivalleri çapraz iletişimli çalışırlar. Kuklacılar da birbirleriyle etkileşimli oluyor. Farklı ülkelerden kuklacı arkadaşlar kendi kültüründen bir şey olmasını istiyor. Bu noktada bizden sürekli bir beklenti var. Zaman içerisinde farklı kültürleri de adepte edeceğiz" şeklinde konuşuyor.

TÜRK SEYİRCİSİNİN ENERJİSİ YÜKSEK

İpli kukla oynatırken parmakların müzikle senkronize olması gerektiğini anlatan Sallier, "Özellikle Kabare için geliştirdiğimiz yeni fügürler sonrasında alşmak zor olsa da inanılmaz keyifli bir iş. Aslında bizim problemimiz parmakları oynatma konusunda değil. Duyguların kuklalarla bir bağ kurması ve gittiğimiz yerlerdeki seyircinin enerjisi oyunun gidişatını belirliyor. Bazı seyirci çok zor oluyor. Dolayısıyla onları oyunun içerisine çekmek için ekstra bir şeyler vermemiz gerekiyor. Ekstra bir şey verince eller mi, duygular mı, iletişim mi noktasında kaotik bir durum sıkıntı olabiliyor ama Türk seyircide böyle bir şey olmadı. Türkiye'de daha önce de bulunduk. Ülkeyi de insanlarını da mutfağını da çok seviyoruz" diyor.

  • Karagöz yaşayan bir kültür
  •  Türkiye'de bir gölge oyunu olan Karagöz'ün 500. yılını kutlamasının geleneksel gölge tiyatrosu için çok önemli bir değer olduğunu ifade eden Lisa Sallier, "Ekip olarak daha önce Çin'de, Rusya'da ve Türkiye'de bunun örneklerini seyrettik. Benim açımdan bu sadece geleneksel ve tarihsel bir oyun değil. Kesinlikle yaşayan, bugünle iç içe olan bir kültür. Dolayısıyla geleneksel diye bir kenara koymamak lazım. Karagöz'ü her izlediğim zaman kuklaların nasıl tasvirlenip kurgulandığını, nasıl hayata geçirilip kusursuz bir şekilde sahnelendiğini heyecan ve hayretle izliyorum. Karagöz, tarihi ve geleneksel olmanın yanında kültürün yaşayan bir parçası" diyor.
Kuklaları kendisi yapıyor

İpli Kabare'yi izlemeye başladığınız an birbirinden farklı ipli kuklalar ile ABD'den 13. yüzyıl Almanyası'na, Kan Kan gösterisi ile Fransa'ya, Mariachi müziğiyle Meksika'ya, Flamenko dansı ile İspanya'ya, Yoga seansı ile Hindistan'a, Kafkas oyunu ile de Kafkaslar'a, Oryantal dans gösterisi ile Orta Doğu'ya gidiyorsunuz. İpli Kabare gösterisi için 20 kukla kullandıklarına değinen Dmitry Nomokonov, toplamda 50 adet kuklaları olduğunu ve bütün kuklaların hepsini kendisinin yaptığını söylüyor.

#Kukla
#Rus
#Fifth Wheel
#Lisa Sallier
6 yıl önce