|

Bu içecekler kalp ve şeker hastaları için daha riskli

Enerji içeceği olarak adlandırılan meşrubatların, konsantrasyon ve canlılığı artırdıklarına ya da sağlığa olumlu etkileri olduğuna dair kanıt bulunmadığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, enerji içeceklerinin özellikle kalp, böbrek, karaciğer, şeker ve ruhsal hastalıklara yakalananlar için risk teşkil ettiğini söyledi.

Yeni Şafak
17:36 - 1/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 17:38 - 1/07/2015 Çarşamba
AA

Prof. Dr. Küçükusta, şekerli ve gazlı içeceklerin her yıl dünya genelinde 184 binden fazla kişinin ölümüne neden olduğuna ilişkin ABD'de yapılan bir araştırmanın sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.



Tüm dünyada salgın bir hastalık gibi artan başta obezite, diyabet, kalp krizi, felç ve kanser olmak üzere hemen her hastalığın altında sağlıksız yiyecek ve içeceklerin yattığına dikkati çeken Küçükusta, "Şekerli ve gazlı meşrubatlar sağlığı tehdit eden içeceklerin başında geliyor. Bunların yüksek früktozlu mısır şurubuyla üretilenleri de suni tatlandırıcılarla hazırlananları kadar zararlı" dedi.



Früktozun karaciğerde trigliseritlere yani yağa dönüşerek karaciğer yağlanmasına yol açtığını belirten Küçükusta, bu içeceklerin doygunluk hissi vermediğinden sürekli yeme-içme ihtiyacı yarattığına dikkati çekti. Küçükusta, söz konusu içeceklerin, şeker metabolizması bozukluğu ve insülin direncine yol açarak obezite ile diyabete davetiye çıkardığını kaydetti.



Prof. Dr. Küçükusta, "Ülkemiz nüfusu genç olduğu için meşrubatların yarattığı hastalıkların faturası henüz çok kabarık değil, 10 sene sonra sağlık sigortaları ve sosyal güvenlik kurumları bunları ödeyemeyecek duruma gelecek" diyerek, hükümetin zaman yitirmeden tedbir almasının şart olduğunu söyledi. Çocukların kesinlikle bu tür hazır meşrubattan uzak tutulmaları, bunların okul kantinlerinde satılmaması ve bu içeceklerden özel vergi alınması gerektiğini dile getiren Küçükusta, ailelerin eğitiminin de önemine işaret etti.



"Enerji içecekleri, gazoz, kola, sodadan çok daha fazla kafein var" -


"Enerji içeceği olarak adlandırılan meşrubatların, konsantrasyon ve canlılığı artırdıklarına ya da sağlığa olumlu etkileri olduğuna dair kanıt yok. Aksine bunların özellikle kalp, böbrek, karaciğer, şeker ve ruhsal hastalıklara yakalananlar için risk teşkil ediyor" ifadesini kullanan Küçükusta, yüksek oranda kafein içeren enerji içeceklerinin, yoğun egzersiz sırasında kalbi besleyen koroner damarlarda kasılmaya yol açarak kalp krizi ve ölümcül ritm bozukluklarını tetikleyebildiğinden spor sırasında içilmesinin çok daha riskli olduğunu vurguladı.


Ayrıca yüksek kalori ihtiva eden enerji içeceklerinin obeziteye de davetiye çıkardığını belirten Küçükusta, bu meşrubatları içen çocuk ve gençlerin su ve sütü yeterince içmelerinin gelişim için gerekli olan mineral ve proteinlerinden mahrum kalmasına yol açtığına dikkati çekti.






ABD'deki araştırma


ABD'deki Tufts Üniversitesi'nden Dr. Dariush Mozaffarian ve ekibinin 51 ülkeyi kapsayan araştırması, dünya genelinde her yıl 184 binden fazla kişinin şekerli ve gazlı içeceklerin yol açtığı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiiğini göstermişti.



"Circulation" adlı dergide yayımlanan araştırmada, enerji içecekleri, buzlu çay gibi şekerli ve gazlı meşrubatların, her yıl 133 bin kişinin diyabetten, 45 binin kalp-damar hastalıklarından ve 6 bin 450'sinin kanserden ölümüne yol açtığı sonucuna varılmıştı.



Bu meşrubatların tüketimine bağlı ölümlerin yüzde 76'sının düşük ve orta gelirli ülkelerde olduğu belirtilmişti.



#enerji içecekleri
#Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
#içecek
9 yıl önce