|

Bulgur Festivali'ne özel börek

Unesco Kültür Mirası Listesi'ne giren, Türkiye’nin en değerli mutfaklarından birine sahip Gaziantep’te bu hafta Bulgur Festivali var. Biz de Türkiye için bir ilk olan bu önemli organizasyon için yepyeni bir bulgur yemeği tarifini sizlerle paylaşıyoruz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/05/2016 Pazar
Güncelleme: 02:44 - 29/05/2016 Pazar
Yeni Şafak

Unesco Kültür Mirası Listesine giren, Türkiye'nin en değerli mutfaklarından birine sahip Gaziantep'e bu hafta, Bulgur Festivali var. Üstelik, mutfak kültürünü yaygınlaştırarak tanıtmak adına atılan adımlardan birinin de bulgur üzerinden olması, Türk Mutfak Kültürü'nün derin köklerini vurgulamak adına çok önemli bir adım. Gaziantep'in kocaman bir yürek olup, mutfaklarını tanıtmakta gösterdiği gayret ve heyecan da hepimizi kuşattı.



YEPYENİ BİR TARİF


Bulgur, dünya üzerinde eşi benzeri bulunmayan bir lezzettir. Üstelik yüzde 100 Anadolu topraklarına ait, yerli bir üründür. Bütün bunların yanında, hazırlama tekniği sebebiyle, alternatifi olan pirinç gibi tahıllara göre


çok daha zengindir.


Çorbadan köfteye, pilavdan, çiğdem aşı gibi törensel yemeklere kadar bir çok şekilde pişirilen, tek başına mükellef bir sofrayı kurabilen bu değerli yiyecek, Kurtuluş Savaşı'nda da hayatımızın önemli bir parçası olmuş, yüksek besin değeri ve doyuruculuğuyla ayakta kalmamızı kolaylaştırmıştır.



Yani bulgur, gerçekten, adına festival düzenlenecek kadar kıymetli, köklü, zengin bir Anadolu yiyeceğidir. Ben de, Türkiye için bir ilk olan bu önemli organizasyonun ve Gaziantep'in verdiği ilhamla, yepyeni bir bulgur yemeği denemeye karar verdim. Bu tarifi, kolaylıkla hazırlayacak ve inşallah, özel günlerde misafirlerinize severek ikram edeceksiniz. Ve eminim ki, siz daha güzel, daha zengin bir hale getireceksiniz.



Gaziantep Bulgur Festivaline ithaf ettiğim bu tarifin adını, anlam ve önemine binaen, “Festival Böreği” koymaya karar verdim.



Festival böreği nasıl yapılır?


Yapılışı

: İnce bulgur, ılık su ile yarım saat ıslatılır. Yumurta, un,tuz, baharat ve biber salçası eklenerek hamur haline gelene dek yoğurulur. 20 dakika dinlendirilir. Hamur üç eşit parçaya bölünerek merdane yardımıyla açılır. Bir bulgur yufkası alınır ve pişirme kağıdı serilmiş tepsiye yerleştirilir. Ayrı bir yerde kaşar rendelenir ve sucuklar doğranır. Her bir bulgur yufkasının üzerine bir kat kaşar peyniri ve sucuk parçaları yerleştirilir. Üzerine ikinci bir bulgur yufkası koyulur. Tekrar kaşar rendesi ve sucuk ilave edilir. Üç kat tamamlandıktan sonra, önceden ısıtılmış, 180 derecelik fırında 15 dakika pişirilip sıcakken servise alınır. Bu tarifte, yufkaların üzerini beşamel sosla kaplayabilir, içine tulum, ezine gibi peynirler koyabilir, özel bir harç hazırlayıp ısırgan,ıspanak,maydonoz gibi yeşilliklerle farklı tarifler oluşturabiliriz.





Malzemeler


(festival böreği)


*2 su bardağı simit (düğül, ince bulgur)


*1 adet yumurta


*3 yemek kaşığı un


*1 tatlı kaşığı kaya tuzu


*1 yemek kaşığı biber salçası


*200 gram kaşar peyniri


*100 gram sucuk






#Bulgur Festivali
#Unesco Kültür Mirası Listesi
8 yıl önce