|

‘Bütün ömrün cihâddır Akif’

Kur’an-ı Kerim tefsiri hazırlayan Elmalılı Hamdi Yazır’ın 3 şiiri gün yüzüne çıktı. El yazısıyla yazılmış mersiye türündeki şiirler, Yeni Şafak Kitap’ın Aralık sayısında bugün okurla buluşuyor. Şiirler, Elmalılı’nın dostu İstiklâl Şairi Mehmet Akif Ersoy’un vefatının ardından yazılmış. Elmalılı, Akif’i şu mısrayla anıyor: Bütün ömrün cihâddır koca aslan Akif.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/12/2017 Çarşamba
Güncelleme: 03:28 - 13/12/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
 Elmalılı, Akif’i şu mısrayla anıyor: Bütün ömrün cihâddır koca aslan Akif.
Elmalılı, Akif’i şu mısrayla anıyor: Bütün ömrün cihâddır koca aslan Akif.

Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin önemli alimlerinden Elmalılı Hamdi Yazır’ın yakın dostu Mehmet Akif Ersoy’un vefatının ardından el yazısıyla kaleme aldığı üç mersiye gün yüzüne çıktı. 26 Aralık 1936 yılında vefat eden Milli Şairimiz Akif için kaleme alınan üç mersiyeden ikisine Mart 1937 tarihi düşülmüş, bir şiir ise tarihsiz. “Muhammed Akif”, “Mehmed Akif’e” ve “Akif’in Ruhuna” başlığını taşıyan şiirlerde Elmalılı, ‘Bütün ömrün cihâddır koca aslan Akif’ mısrasıyla dostunu ölümsüzleştirirken yazdığı Safahat kitabını ise "Şiirine şehvet katmamış tek adamsın Akif/Su'adâ-yı şu'arâya sen imamsın Akif" mısralarıyla övüyor. İkilinin dostluklarına dair detayları, Elmalılı’nın şair yönünü ve şiirlerin hikayesini bugün okura ulaşan Yeni Şafak Kitap’ta okuyabilirsiniz.


ELMALILI'NIN YAYIMLANMAMIŞ ŞİİRLERİ

Yazır üzerine akademik çalışma yaparken terekesine ulaşan akademisyen Necmi Atik, Kitap Eki Yayın Koordinatörü Ayşe Olgun'a bu şiirleri ortaya çıkarma hikayesini anlattı. Yazır'ın bir divan oluşturacak kadar şiiri bulunduğunu ve bunları hiç yayımlatmadığını söyleyen Atik, sebebini ise şöyle açıklıyor: Elmalılı, daha çok Osmanlı Devleti’nin son dönemlerindeki ilmî, fikrî ve siyâsî meselelerine önem vermiş ve yoğunlaşmış, makâlelerini bu konularda kaleme almıştır. Diğer taraftan Elmalılı’nın hedefi tam bir dîvân oluşturmak ve ondan sonra yayınlamaktı zannediyorum. Çünkü elimizdeki şiirler dîvân oluşturacak hacimde. Makâle yazdığı muhtelif dergilerde şiirlerini yayımlamamasının nedeni de, dönemine şiirleriyle damgasını vuran Akif’in kâfi geldiğini düşünmesi ve kendisinin diğer alanlarda neşriyatta bulunmuş olması olabilir.


Örnek bir Müslümandı

Elmalılı’nın dil, felsefe, hukuk, edebiyat alanında da çalışmaları olduğunun bilinmediğine dikkat çeken Atik, “Fransızca, Farsça, Arapça’dan tercümeleri, farklı dillerde yazdığı gazel, kaside, mesnevi örnekleri de vardır. Fuzûli, Sâmi, Arif Hikmet, Tahir Bey, Kâlâbî gibi isimleri okumuştur” ifadelerini kullanıyor.


Elmalılı'ya göre Akif’in her hâliyle örnek bir Müslüman olarak görüldüğünü söyleyen Atik, “Allah’tan başka kimseden korkmazdı. Hz. Ebubekir’in (r. a.) sıdkı, Hz. Ömer’in (r. a.) imanı ve Hz. Ali’nin (r. a.) fazilet özelliklerini taşımaktaydı. Şiirlerini şehvet ve egoizm katmamıştı ve şairlerin imamıydı. Doğu ve batı da herkes onu tanımaktaydı ve Mısır’da Hulvan’da ve Ezher’de ondan çok istifade edilmişti. Elmalılı, Akif’e ‘Sen bizdensin, biz sendeniz’ diye seslenerek, ‘bütün güzellikler ve üstün özelliklerle vasfedilsen hakkındır’ der” şeklinde konuşuyor.


DOSTUNUN CENAZESİNE KATILAMAZ

Elmalılı Hamdi Yazır’ın ev hapsinde olduğu için Mehmet Akif’in cenazesine katılamadığını belirten Necmi Atik, “Elmalılı çok üzgündür. Devlet erkânının cenazeye ilgisizliğinden yakınır, fakat halk Akif’i bağrına basmıştır. Elmalılı, gençlerin cenaze teşyiindeki ihlâsına, göklerdeki meleklerin gıpta ettiğini söylerken Akif’e, 'Çanakkale şehidi' ünvânını layık görür” diyor.

#Mehmet Akif Ersoy
#Elmamalı Hamdi
#Şair
6 yıl önce