|

Cadının fırtınası

Shakespeare’in vefatının 400. yılı vesilesiyle eserleri çağdaş yazarlar tarafından ‘Shakespeare Yeniden’ başlığı altında yeniden yorumlanıyor. ‘Damızlık Kızın Öyküsü’ ile tanınan Kanadalı yazar Margaret Atwood da Fırtına’yı Cadı Tohumu olarak yeniden yorumladı.

Yeni Şafak ve
16:06 - 7/11/2017 Salı
Güncelleme: 16:21 - 7/11/2017 Salı
Yeni Şafak
Margaret Atwood'un "Cadı Tohumu" adlı kitabı yayınlandı.
Margaret Atwood'un "Cadı Tohumu" adlı kitabı yayınlandı.

Kanadalı yazar Margaret Atwood’un Hag-Seed isimli romanı Doğan Kitap tarafından Cadı Tohumu adıyla yayımlandı. Damızlık Kızın Öyküsü, Kör Suikastçi ve Tufan Zamanı’ndan sonra Atwood’un Türkçedeki dördüncü kitabı oldu Cadı Tohumu. Canan Sılay’ın çevirisiyle okuduğumuz roman ‘Shakespeare Yeniden’ serisi kapsamında yayına hazırlandı. Bu seri Shakespeare’in ölümünün 400. yılı dolayısıyla başlatılan ünlü eserlerin çağdaş yazarlar tarafından yeniden yorumlanmasıyla oluşturuluyor. Atwood da bu seri kapsamında Shakespeare’in Fırtına’sını yeniden yorumluyor.

Tam Shakespeare’in Fırtına’sını sahnelemek üzereyken yardımcısı Tony’nin marifetiyle işi elinden alınan tiyatro yönetmeni Felix’in hikayesi üzerinden yapıyor. Cadı Tohumu, Shakespeare’in Fırtına’sıyla paralel giden bir hikaye. Fırtına tam olarak neyi anlatıyordu diyenlere kısa bir özet geçersek: hasımları tarafından ıssız bir adaya sürgüne gönderilen Milano Dükü Prospero’nun hikayesini anlatıyor. Fantastik bir oyun. Prospero hasımlarından intikam almak için büyüyü kullanır ve bir fırtına çıkarır. Cadı Tohumu’ndaki bazen bariz bazen üstü kapalı göndermelerle Fırtına arasında bağlantılar kurmak heyecan verici bir okuma deneyimi sunuyor.

Distopya ve ütopya kavramlarını birleştirerek üstopya dediği kurgu romanlarıyla tanıyıp sevdiğimiz Atwood, Cadı Tohumu ilk başlarda işten çıkarılan bir tiyatro yöneticisinin hikayesini anlatıyor gibi. 50’li yaşlara gelen Felix’in en büyük arzusu kaybettiği kızı Miranda’nın hatırasına Fırtına’yı yeniden sahnelemek. Ama tiyatrodan Tony ve ekibi buna izin vermezler. Onu kurdukları bir kumpas ile tiyatrodan uzaklaştırırlar. Hem de haksız, hukuksuz bir şekilde. Her şeyden elini eteğini çeken Felix büyük bir haksızlığa uğradığını düşünerek ıssız bir kasabada gözlerden uzak yaşamaya başlar. Yaralı Felix, hırs, intikam, nefret dolu yıllar geçirir. Birçok intikam planı yapar. İçindeki intikam ateşi hiç sönmez.

FIRTINA KOPUYOR

İnsan sadece hırsla yaşayamaz. Felix’i ayakta tutan kızının hayali. Yıllar süren yalnızlığında Felix’e kızının hayaleti eşlik eder. Artık intikam almak için daha sağlam bir gerekçesi vardır: Miranda. Yıllar sonra Felix, ismini gizleyip Bay Duke olarak Fletcher Ceza İnfaz Kurumu’ndaki mahkumlara ‘edebiyat yoluyla mahkumlara ortaokul seviyesinde okuryazarlık kazandırma programı’nın başına gelir. Mahkumlara Shakespeare’in oyunlarını okutmaya ve sahnelemeye başlar. Jül Sezar, III. Richard, Macbeth... Yıllar yıllar sonra intikam günü gelip çatar. Felix’in cezaevinde yaptıkları tüm ülkede yankı bulur ve kariyerinde hızla yükselen Tony, ekibiyle birlikte cezaevine gider. Felix’in tüm düşmanları Fırtına’daki gibi ayağına gelmiştir. Fırtına kopacak. Atwood’un müthiş anlatım gücü, sınırları aşan yaratıcılığı hem kendisine hem de Shakespeare’e olan hayranlığımızı beşe katlıyor.

  • KİTAP ÖZETİ :
  • Cadı Tohumu
  • Margaret Atwood
  • Doğan Kitap
  • Eylül 2017
  • 326 sayfa
#Doğan Kitap
#Cadı Tohumu
#Margaret Atwood
6 yıl önce
default-profile-img