|

Canan Hoca'dan ilginç 'yün' yorumu

Prof. Dr. Canan Karatay, Siyez Festivali'nde yaptığı konuşmada, siyez ununun faydalarından bahsetti. Yün tüketiminin de önemine değinen Karatay, "Modern hayat, modern yataklar çıktıktan sorar hanımların, beylerin ağrılar arttı" diyerek yatak, yorgan ve yastığın 'yün' olması gerektiğini kaydetti.

Yeni Şafak
11:30 - 8/10/2017 Pazar
Güncelleme: 12:20 - 8/10/2017 Pazar
AA
Prof. Dr. Canan Karatay yorgan, yastık ve yatağın yün olması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Canan Karatay yorgan, yastık ve yatağın yün olması gerektiğini söyledi.

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde düzenlenen Siyez Festivali'nde yaptığı konuşmada, İhsangazi'nin siyez buğdayı üretim merkezi olduğunu söyledi.

İnsanların kimyasallardan uzak durması gerektiğini vurgulayan Karatay, şöyle devam etti:

  • "Vücuda kimyasallar yada işlenmiş maddeler girdiğinde vücutta tepki meydana geliyor çünkü bizim hücrelerimiz bunları tanımıyor. Onun için düşük yoğunluklu bir mücadele devam ediyor. Diyelim ki bu mücadele küçük bir çocukta başlıyor ama hastalık 40'lı veya 50'li yaşlarda çıkıyor. Bunun kökünde yanlış beslenme, doğallıklardan uzaklaşmakta yatıyor."



Anne baba hastalıkları genetik değil

Yanlış beslenmenin ciddi sorunlar doğurduğuna işaret eden Karatay, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Babamda kalp var bende de olacak, annemde kanser var bende de olacak diye bir şey yok. Bu hastalıkların hiçbiri genetik değil. Hepimizde kanser genleri var ama bunlar uykuda. Bunları yanlış beslenmeyle, toksik tüketmeyle, modern buğday tüketmeyle uyandırdığımız zaman birinde akciğer, birinde meme birinde başka bir kanser yapıyor."

'
Siyez buğdayının tüketiminin artması lazım'

Siyez buğdayı tüketiminin artması gerektiğini dile getiren Karatay, "Modern buğday hibrit olduğu için yüzde 60 ile yüzde 80 oranında gluten var. Bu gluten ekmeği çok tükettiğimiz için bizi hastalandırıyor. Bu nedenle siyez buğdayının tüketiminin arması lazım. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının da bu konuda çiftçiyi teşvik etmeli" dedi.

'Saf battaniye serin'

Karatay, yün tüketiminin önemli olduğunu aktararak şunları kaydetti:

"Modern hayat, modern yataklar çıktıktan sorar hanımların, beylerin ağrılar arttı. Modern yataklar ağrı sebebi. Vücuda uyuyormuş, uymuyormuş inanmayın. Tabii en güzelini alabilirsiniz alın ama onun üstüne yünden yapılan saf battaniye sereceksiniz. Yün yorgan ve yün yastıkta yatacaksınız."


#Canan Karatay
7 yıl önce