|

Çanlar Türk sineması için çalıyor

Netleşen vizyon takvimine göre 2017 yabancı yapımların yılı olacak. Çok sayıda önemli yabancı filmin vizyona gireceği bu yıl, yerli yapımların azlığı dikkat çekerken, gişe rekortmeni komedi filmlerinden Recep İvedik 5 ve Cem Yılmaz’lı Deli Aşk dışında iddialı yapım gözükmüyor. Geçen yıl gişede kan kaybeden yerli yapımların düşüşü bu yıl da devam edeceğe benziyor.

Yeni Şafak
04:00 - 15/01/2017 Pazar
Güncelleme: 13:38 - 15/01/2017 Pazar
Yeni Şafak

Yıl ortası ve sonlarında hazırladığım gişe konulu haber-yorumlarda çeşitli olumsuzluklara dikkat çekiyor, sektörün bu sorunlara kalıcı çözümler getirmesi gerektiğini sıklıkla ifade ediyorum. Kaba güldürünün adeta gişeyi istila ettiğini, seyircinin argo ve müstehcenliğe dayalı sulu sepken esprilerle maniple edildiğini ve bu sürecin yerli yapımlar açısında hayra alamet olmadığını da pek çok kez dostlarımla birlikte dile getirdim. Ne yazık ki 2016'da bu eleştiri ve uyarıların haklılığı ortaya çıktı, seyirci rakamlarında büyük düşüşler yaşandı, pek çok nitelikli film gişede dökülürken önceki yıllarda büyük iş yapan Cem Yılmaz, Ata Demirer, Şahan Gökbakar gibi gişe avcısı isimlerin filmleri de vizyonda büyük hüsran yaşadı.







SEYİRCİ UYARIYOR


Elbette ki bu tablo sürpriz olmadı. En genel ifadesiyle seyirci derme çatma komedilerden hevesini aldı, ciddi oranda bu yapımlara verdiği krediyi geri çekmeye başladı. Öteden beri festivallerde ödül toplayan filmlere mesafeli olan seyirci 2016'da mesafeyi daha da açtı, bu sinemacılara seyirciyi dikkate al uyarısını tekrarladı. Yönetmenlerin kişisel/sanatsal kaygı ve kıstasları elbette değerli ancak seyirciyi sinemanın asli unsurlarından kabul edip yapım süreçlerinde vizyon gerçeğini dikkate almaları da bir o kadar önemli. Yerli yapımlara yıllardır kredi tanıyan seyircinin bu krediyi daha uzun süre korumayacağı açık. Dünyanın en çok yerli film izleyen seyircisini kaba güldürüler, ölçüsüz deneysel çalışmalar ve salt festival/ödül odaklı yapımlar yoluyla gişeden soğutmak en büyük zararı yine bu ülkenin sinemacılarına verecek.



İŞARETLER HAYRA ALAMET DEĞİL






Salon, dağıtım, mevzuat ve diğer kronik sorunların çözümüne dair etkin adımların atılmadığı bir yılın ardından 2017 yılı vizyon bilgileri de bu yılın yerli yapımlar açısından pek iç açıcı geçmeyeceği mesajını veriyor. Geçen yıl gişede kan kaybeden yerli yapımların düşüşü bu yıl da devam edece benziyor. Netleşen vizyon takvimine göre 2017 iddialı yabancı yapımların yılı olacak. Çok sayıda önemli yabancı filmin vizyona gireceği bu yıl yerli yapımların azlığı dikkat çekerken gişe rekortmeni komedi filmlerinden Recep İvedik 5 ve Cem Yılmaz'lı Deli Aşk dışında iddialı yapım gözükmüyor.



2017'nin iddialı yabancı filmleri


* Satıcı


* Hızlı ve Öfkeli 8


* Gecenin Kanunu Şubat


* Halka 3 3 Şubat


* Karayip Korsanları: Ölü Adamlar Masal Anlatamaz


* Transformers 5


* John Wick 2


* Ghost in the Shell


* Thor: Ragnarök


* Yıldız Savaşları Bölüm VIII


* Yaratık: Antlaşma


* Galaksinin Koruyucuları 2


* World War Z 2


* Justice League: Part 1


* Kingsman: The Golden Circle



2017'nin iddialı yerli filmleri


* Vezir Parmağı


* Recep İvedik 5


* Deli Aşk


* Haybeden Gerçeküstü Aşk


* Sonsuz Aşk


* Kervan 1915


#Deli Aşk
#Cem Yılmaz
#Vizyon filmleri
7 yıl önce