|

Cansever’in hayali gerçek olacak

Mimar Turgut Cansever’in, 2005’te hazırladığı ve Yeni Şafak’ın manşetten duyurduğu İstanbul’un taşınması projesi gerçek oluyor. Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin açıkladığı İstanbul’un iki yakasında iki bölge oluşturulması planı Cansever’in tasarımını akıllara getirdi.

Yeni Şafak ve
04:01 - 6/10/2017 Cuma
Güncelleme: 08:03 - 6/10/2017 Cuma
Yeni Şafak
Miramr Turgut Cansever’in hayali gerçek olacak
Miramr Turgut Cansever’in hayali gerçek olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da Avrupa ve Anadolu yakasında olmak üzere depreme dayanıklı 2 bölge oluşturacaklarını söyledi. Kentsel dönüşümün tamamlandığı bu iki bölgeye 10-12 ilçeyi taşıyacaklarını belirten Özhaseki, bu bölgelerin nüfusunun 1 milyon olacağını söyledi. Sözkonusu proje akıllara Bilge Mimar Turgut Cansever’in, 2005 yılında Yeni Şafak’a açıkladığı projeyi getirdi. Cansever, 26 Ekim 2005 tarihli röportajında, tek çözümün yeni şehirler kurmak olduğunu söylemişti.

4.5 MİLYON KİŞİ TAŞINACAKTI

Yeni Şafak’ın manşetten duyurduğu 140 bilimadamından oluşan İstanbul Deprem Çalışma Grubu’nun deprem açısından riskli bölgeleri incelediğine dikkat çekilen haberde, grubun, bina sağlamlaştırma, yenileme ve taşınma alternatiflerini değerlendirdiği belirtildi. Yapılan çalışma kapsamında ilk aşamada bir yıl içinde Trakya bölgesine 25 bin kişilik bir pilot şehir kurulması hedefleniyordu. Daha sonra 500-700 bin kişilik yeni şehirlerin inşa edilmesini isteyen Cansever, yaklaşık bir milyon kişinin bu şehirlere taşınmasının hayat kurtaracağını savunmuştu. O dönem yapılan ankette İstanbulluların yüzde 65’inin ‘taşınırım’ demesi ise dikkat çekici. Projenin ikinci aşamasında ise Trakya ve Anadolu’da belirlenecek bölgelere toplam 4.5 milyon İstanbullu taşınacaktı. Hedef ise 2006 Ocak ayında 3 milyon İstanbullunun taşınmasını sağlamaktı. Proje kapsamında ilk olarak Avcılar ve Küçükçekmece ilçelerinin taşınması öngörülüyordu.


12 YIL SONRA PROJE RAFTAN İNDİ

Sözkonusu projenin üzerinden 12 yıl geçti. Bu süreçte İstanbul için çeşitli kentsel dönüşüm adımları atılsa da istenen verime ulaşılamadı. Yıllar sonra projeyi raftan indiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul için özel bir birim kurdu. Çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Bakan Özhaseki, "Avrupa Yakasında belirlediğimiz yeni ilçe içine 10-12 ilçe alacak büyüklükte olacak. Anadolu Yakasındaki de 8-10 ilçeyi alır. Biri askeri alan, diğeri o kadar askeri gözükmüyor. 1 ay içinde netleşecek. Benim kuracağım şehir Avrupa yakasında 1 milyon nüfuslu ve mahalle dokusunda olacak. Hiçbir yükseltisi yok. Depreme karşı yıkılabilecek alanlarda oturanlar öncelikli olarak taşınacak, sosyal donatı alanları olarak kullanılması gereken ama işgalli olan yerdekiler- dere yataklarının içindekiler- ikinci halkada taşınacak. Böylece depreme dayanıklı yeni bir ilçe çıkacak, böylece eski ilçeler de rahatlayacak" şeklinde konuştu.

BAĞCILAR TAŞINACAK

Bu senenin sonuna kadar konuyla ilgili çalışacaklarını kaydeden Özhaseki, "İstanbul’da Esenler, Güngören, Bağcılar, Eyüp ve Sultangazi’nin olduğu çevreyi çok yakından ilgilendiriyor. İkinci halkada Fatih, Bahçelievler, sonra Avcılar en çok risk taşıyan yerler. En geç 5 yıl içinde yepyeni bir şehir çıkar” dedi. Yeni ilçelerin mimarisine de önem verdiklerini söyleyen Özhaseki, 10-15 mimarın konuyla ilgili çalıştığını ifade ederken, yeni ilçelerde zemin dahil en fazla 6 kata izin vereceklerini kaydetti. Özhaseki planladıkları çalışmaları yaparlarsa, 15 sene içinde deprem korkusunu bitirmek istediklerini de sözlerine ekledi.

  • Bir yılda 500 bin konut yenilenecek
  • En büyük deprem riskinin İstanbul’da olduğunu hatırlatan Bakan Mehmet Özhaseki, “Senede 500 bin konut yenileyeceğiz. Bunun 200-300 bini İstanbul geri kalanı Anadolu’da olacak. Böylece bina stoğunun yüzde 40’ını yenileyeceğiz. Kişi kendisi binasını güçlendirmek veya değiştirmek istiyorsa, belediyeye harç-ruhsat filan hiçbir şey vermeyecek. Belediye bu işe girdiğinde ise, can suyu olan parayı sıfır faizle vereceğiz. Yaptıkça para vermeye de devam edeceğiz” dedi. Özhaseki, sosyal tesislerin satışa çıkarıldığını, oradan elde edilen gelirin bu projeye yatırılacağını söyledi.
#Turgut Cansever
#İstanbul
7 yıl önce