|

Çantanın dışı değil içi konuşur

Kadınlar için dış giyimin en önemli tamamlayıcısı olan çantalar, ilkbahar- yaz sezonun gelmesiyle birlikte farklı modellerle karşımıza çıkıyor. Çanta tasarımcısı Serap Şengül Baturay "Çantada en çok iç tasarıma önem veriyorum. Çantalar, rahat kullanıma imkan verecek şekilde fonksiyonel olmalı. Bana göre çantanın içi dışından daha önemli" diyor.

Yeni Şafak ve
03:00 - 1/05/2016 Pazar
Güncelleme: 20:49 - 30/04/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Kıyafetlerin olmazsa olmazı çantalar, gerek günlük kombinlerde gerekse özel günlerde dış giyimin ayrılmaz birer parçasını oluşturuyor. Şıklığı ve zarafeti yakalamak için ayakkabı ile uyum sağlamaya çalıştığımız çantalar, ilkbahar- yaz sezonuyla birlikte doğanın tüm renklerini içine alarak vitrinlerde boy gösteriyor. Yerli ve yabancı pek çok markada çiçek desenlerinin hakim olduğu renkli ve hareketli çantalar, deyim yerindeyse kadınların gönlünü fethediyor. Püskül ve zincir saplı çantalar bu sezon da popülerliğini koruyor. Serap Şengül Baturay da 2004 yılında başladığı çanta serüvenine hergün bir yenisini eklediği tasarımlarıyla devam ediyor. Kişiye özel tasarımlar da yapan Baturay' a göre çantanın dış görünüşü önemli ama içi de bir o kadar kullanışlı olmalı. Baturay "Biz kadınlar zaten çantaların içine pek çok şeyi atıveriyoruz. Aradığımız şeyi hemen bulmamız adına çantaların iç bölmesinin kullanımı rahat olmalı. Bu yüzden kadınlar çantanın içini önemsemeli" diyor.



TASARIMLARIM ÇOK BEĞENİLDİ


Eşi ve annesi deri işiyle uğraşan Baturay, tasarladığı çantalarda orijinal deri kullanıyor.Tesadüfen çanta tasarlamaya başladığını söyleyen Baturay, bu tasarımlarını ünlü markalarla paylaşmış. Tasarımları çok beğenilen Baturay, "40 yaşımdan sonra çanta tasarlamaya başladım. Bir üç beş derken bir baktım ki kendi koleksiyonumu oluşturmuşum. Tüm koleksiyonumu sattım. Hala da çanta tasarlamaya ve hem ulusal hem de uluslararası fuarlara katılmaya devam ediyorum" şeklinde konuşuyor. Baturay, insanın en kıymetli eşyalarını taşıdığı bir obje olan çantanın yanlış kullanıldığı takdirde en şık kıyafeti bile batırabileceğini ifade ediyor.





Kişiye özel tasarımlar


Kendi ihtiyaçlarını da dikkate alarak tasarımlar yapan Baturay, sezonun moda olan çiçek desenlerini de kullanıyor. Genellikle siyah,lacivert ve kahverengini kullanan Baturay " Kişiye özel tasarımlar da yapıyorum. Tasarımlarım orta yaş ve üzerine hitap ediyor. Çok özel deriler kullanarak müşterilerimin ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyorum. Pek çok ünlü isim de müşterilerim arasında" diyor. Eski pazar çantalarını çok seven ve bu yüzden bu sezon file desenlerini kullanarak tasarımlar yaptığını dile getiren Baturay "Fileli çantalar yapıyorum. Hatta bir çantam Hong Kong'taki bir fuarda ödül almıştı" diyor.







Matruşka çantalar ilgi görüyor


Çanta tasarımcısı Serap Şengül Baturay, bu sezon shooping yani alışveriş çantalarının ön planda olduğunu söylüyor. Matruşka çantalarının hayli ilgi gördüğünü dile getiren Baturay "Bu çantalarımızın kullanımı oldukça kolay. Bu tarz çantalarımızın içinden çantanın aynı renklerdeki farklı ebatları iç içe bulunuyor. Hatta isteyen bu çantaları ayrı ayrı da kullanabiliyor. Şimdiki çantaların en önemli problemi bölmelerinin kullanışsız olması. Ben tasarımlarımda en çok da buna önem veriyorum" ifadelerinde bulunuyor.



Kısa boylulara büyük çanta


Gittiği ülkelerden farklı yıllara ait pek çok çantayı alıp biriktiğini belirten Baturay "Elimdeki en eski çanta 1920'li yıllara ait. O dönemlerde çantaların iç bölmeleri çok fonksiyonel tasarlanmış" diyor. Bu çantaları eskicilerden ve antikacılardan alan Baturay "O dönemdeki çantalar daha hafif. Zaten hafiflik çantada önemli bir şey" şeklinde konuşuyor. Uzun ve kısa boylular için yapılan çanta önerilerini de doğru bulmadığını sözlerine ekleyen Baturay "Bence kısa boylu bayanlar büyük çantaları çok güzel taşıyor. Ama toplumda kısa boylular küçük çantalar kullanmalı diye yanlış bir algı var. Bu kişinin tarzı ve giyim stiliyle ilgili olan bir şey" şeklinde konuşuyor.





#Dış giyimin
#Çanta modası
#Serap Şengül Baturay
8 yıl önce