|

Çaylar şairlerden kurabiyeler öykücülerden

Üsküdar’da açılan İzdiham Kafe’de müşteriden çalışana kadar herkes yazar ve şair. İzdiham dergisinin sahibi Bülent Parlak’ın geçtiğimiz hafta açtığı mekanda usta isimlerle edebiyata gönül vermiş gençler buluşuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/08/2015 Pazar
Güncelleme: 20:26 - 29/08/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Edebiyat ve şiirle ilgilenip de Bülent Parlak'ı tanımayanınız yoktur. Parlak, 2007'de internet sitesi olarak kurduğu İzdiham'ı 2009'da basılı bir dergiye dönüştürdü. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında da İzdiham adında bir yayınevi kurarak ülkemizde çok basılmayan şiir kitaplarını basmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde de Üsküdar'da İzdiham Kitap Kahve adında güzel bir mekan açtı. Parlak, elbette tüm bunları yaparken yalnız değildi, başta beraber yola çıktığı arkadaş çevresi her zaman yanında. İzdiham, henüz çok yeni bir kahve ama ileride derin edebi sohbetlerin, edebi buluşmaların, okuma günlerinin merkezi olacak. Hatta öyle ki kapısında izdiham olacak bir kafe...



İKİNCİ ŞANS


Parlak'ın bir kitap kafe açma fikri ta 12 yıl öncesine dayanıyor. Ancak maddi yetersizlikler karşısına çıkıyor. Dört yıl önce Güven Adıgüzel, Berkan Ürgen, Adem Yılmaz, Ahmet Can, Tarık Taş ve Beyazıt Bestami ile kafenin şu an bulunduğu yeri kiralamak için emlakçının kapısına kadar geliyorlar. Ancak nasip olmuyor. O gün eli boş dönen Parlak, bugün aynı yerin yeniden kiralık olduğunu görünce emlakçının kapısını çalıyor. Arkadaşları ve İzdiham dergisi etrafında toplanan edebiyatseverlerle bütün zamanlarını kafelerde sosyalleşerek geçirdiklerini söyleyen Parlak, "Dergi, yayınevi zaten bu sohbetler sonucunda ortaya çıkıyor. Böyle bir mekana ihtiyacımız oldu. Yani burayı mecburiyetten açtık" diyor. Şimdi burada hem yayınevi, hem dergi, hem de çay var. Sohbet var, edebiyat var, şiir var.


Parlak, burayı bir kültür merkezine dönüştüreceklerini ismini de İzdiham Kültür Merkezi yapacaklarını söylüyor. Kitap okumalar, imza günleri, resim sergileri olacak. Zaten şimdinin ihtiyaçlarına karşılık gelen kafe anlayışı da bu.





GARSONLAR EDEBİYAT SEVER


İzdiham'ın dışarıdan bir çalışanı yok. Hepsi edebiyatçı. Evet, garsonlar bile. İçinde televizyona kültür sanat programı yapan da var, montaj yapan, ticaretle uğraşan, şiir yazan da, hatta senaryo yazarı da var.



“Bir şair de çay verebilir misafirlere, bir öykücü de tost yapabilir. Bu kibrin ve kasılmaların öğrenilmiş etiketlerin bendeki yeri çok kötü” diyen Parlak, daha şimdiden İzmir, Ankara, Malatya, Erzurum gibi illerdeki okurlarından 'biz de burada İzdiham adına kafe açalım' diye telefonlar almış.



Taşra dergilerine şans


Bir edebiyatçı ve eğitmen olduğu için Parlak'a en çok sorulan sual 'Hangi kitabı okuyalım' oluyor. O da bu vesileyle okunmasını önerdiği yüz kitabın listesini yapmış. Bu listedeki yüz kitabı ve İzdiham'ın kendi basımı olan kitapları da burada bulabilirsiniz. Yüz kitap bir kitap kahve için az bir sayı gibi gözükebilir ama Parlak, bu kitapların öylesine seçilmediğini, gerçekten okunması gerektiğini söylüyor. Bir de burada özellikle gençlerin taşrada çıkardığı dergilerin hem tanıtımı hem de satışı yapılacak. Bu çok kıymetli bir şey.



#Bülent Parlak
#İzdiham Kafe
#İzmir
#Ankara
#Malatya
#Erzurum
9 yıl önce