|

Çelik adam Josef Stalin

Glenn Meade’nin ilk eseri olan Kar Kurdu sadece bir gerilim romanı değil. Eser Soğuk Savaş, 2. Dünya savaşı ve Josef Stalin’in suikastını konu alıyor. Kitapta Amerika, Rusya, Finlandiya gibi çeşitli ülkelerde yaşanan gerçek ve kurgusal olaylar bulunuyor.

Yeni Şafak
14:06 - 7/11/2017 Salı
Güncelleme: 14:18 - 7/11/2017 Salı
Yeni Şafak
Glenn Meade’nin "Kar Kurdu" adlı kitabı yayınlandı.
Glenn Meade’nin "Kar Kurdu" adlı kitabı yayınlandı.

AYŞEMİNE ALİOĞLU

1957 yılında İrlanda’nın başkenti Dublin’de doğan gazeteci yazar Glenn Meade’nin ilk eseri olan ayrıca 20 dile çevrilen “Kar Kurdu” Kırmızıkedi etiketiyle okuyucuyla buluştu. Kitap, yedi bölümden oluşuyor. Eserin girişinde bir Rus atasözüne yer veriliyor; “En zor olan, geleceği değil, geçmişi tahmin etmektir.” “Bu Gün” ve “Yarın” isimli bölümler ise en dikkat çekici olanları.

KURTLARI
YOK ETMELİYİZ

Eser tarihte çelik adam olarak bilinen diktatör Josef Stalin’in suikastını, soğuk savaş dönemini ve 2. Dünya savaşı sonrasını konu alıyor. Milyonlarca kişinin hayatını kaybettiği İkinci Dünya Savaşı sona ermiş, ABD ve Rusya arasında dünyanın tek süper gücü olmak için kıyasıya bir mücadele başlamıştır. İkinci Dünya Savaşı’nı, verdiği atom bombası kullanılması kararıyla bir anlamda bitiren Başkan Truman Oval Ofis’i Eisenhower’a devredecektir. SSCB’nin başında ise Stalin bulunmaktadır. CIA’nin eline Stalin’in psikolojik durumunun her geçen gün kötüye gittiği bilgisi ulaşır, rapor bizzat Stalin’in doktorlarının imzasını taşımaktadır. Ayrıca ABD ile Rusya arasında sular kaynama noktasına gelmiştir ve Stalin önderliğinde Rusya hidrojen bombası çalışmalarında bir hayli öndedir. Stalin’in bu bombayı kullanma tutkusu sadece iki ülkeyi değil tüm dünyayı yeni bir savaşa sürükleyecektir. Josef Stalin’in ölümünden iki hafta önce 17 Şubat 1953’te, onu canlı gören en son yabancıya, Hindistan büyükelçisine söylediğine inanılan “Orada. Kanıma susamış bir kurt var. Kurtları yok etmeliyiz.”

AV İLE AVCI KARIŞTI

ABD’nin 34. Başkanı Eisenhower koltuğu devraldığında tüm dengeleri değiştirecek bir operasyonun da başlamasına karar verir: Kar Kurdu Operasyonu. Operasyonunun amacı ise Stalin’i öldürmektir. Hazırlıklarına başlanan operasyonun üst düzey yöneticilerin bilmediği şey ise, SSCB’nin gizli servisi KGB’nin bu operasyon hakkında bilgisi olduğudur. Tarihe damgasını vurmuş olan Josef Stalin’in ölümünde av ile avcı birbirine karışmıştır. Yıllardır suikastın kim tarafından yapıldığı Stalin’in kendi eceliyle ölmediği tartışılırken eserde o günlere okuyucuyu taşıyor.

MEADE TARİHİ KURGULUYOR

Kitapta birçok karakter ve mekâna yer veriliyor. Amerika, Rusya, Finlandiya gibi ülkeler olaylara ev sahipliği yapıyor. Tarihi kurgusal olarak anlatmaya çalışan Glenn Meade bence tarih kimine göre sadece tekerrür, kimine göre düz bir çizgi kimine göre de yaratıcının iradesi içinde oluşan bir olgudur düşüncesiyle eseri kaleme alıyor. Çünkü tarihte yaşanan bazı olayların yaşanıldığını düşünmekten ziyade bu olayların kurgu olduğunu düşünmek insanı bir nebze olsun rahatlatıyor. Kitabın kurgu ürünü olmasının yanında belgelenmiş ve tarihli olan olaylarda bulunuyor. “Kar Kurdu” unda soğuk savaş dönemi ve 2. Dünya savaşı sonrasına kadar birçok olay akıcı bir kurgusallıkla anlatılıyor. Publishers Weekly’de bahsedildiği gibi :”Soğuk savaş geçmiş olabilir ama Glenn Meade akılda kalıcı hikâyesiyle hala okurların dikkatini çekip kanını dondurabiliyor.”

  • KİTAP ÖZETİ :
  • Kar Kurdu
  • Glenn Meade
  • Kırmızı Kedi Yayınları
  • 564 Sayfa
#Kar Kurdu
#Glenn Meade
#Kırmızı Kedi Yayınları
6 yıl önce