|

Çeyrek asırlık keşif öyküsü

İngiliz arkeolog Ian Hodder öncülüğündeki Çatalhöyük kazılarının 25 yıllık serüveni sergi oldu. Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi'nde açılan "Bir Kazı Hikayesi" sergisi Çatalhöyük'ün arkeologlar tarafından gün yüzüne çıkarılma serüvenini ve elde edilen bulguları gözler önüne seriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/06/2017 Perşembe
Güncelleme: 04:46 - 22/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Çatalhöyük hakkında kaleme alınmış yerli ve yabancı 500 makale ziyaretçilere sunuluyor.
Çatalhöyük hakkında kaleme alınmış yerli ve yabancı 500 makale ziyaretçilere sunuluyor.

Konya’da yer alan, Anadolu'da bulunan ilk neolitik yerleşme olarak kabul edilen Çatalhöyük, ilk kez 1958 yılında David French ve James Mellaart keşfedilmişti. French ve Mellaart şehri keşfeden ilk arkeologlar olarak çalışmalarını 1993'e kadar sürdü. Aynı yıl bayrağı dünyaca ünlü İngiliz arkeolog Ian Hodder devraldı ve çalışmalara hız kesmeden devam etti. Bu süre zarfında dünyanın en eski topluluklarından kabul edilen şehrin sosyal ve kültürel hayatına dair pek çok buluntuya rastlandı. 25 yıllık keşif serüvenin perde arkası şimdi bir sergiyle meraklılarına sunuluyor. Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) projenin son 25 yılını bir sergiyle kutluyor. Dün açılan "Bir Kazı Hikayesi" sergisi 9 bin yıllık geçmişe sahip Çatalhöyük'ün arkeologlar tarafından gün yüzüne çıkarılma serüvenini gözler önüne seriyor.

TOPRAKTAN LABORATUVARA

Sergide, malanın toprağa değdiği andan buluntuların ortaya çıkarlarması, labarovtuvar analizleri ve sonuçların raporlanmasına kadar olan serüven aktarılıyor. Bu noktada arkeoloji meraklıları için oldukça aydınlatıcı bir proje. Her ne kadar perde arkasına odaklansa da kazılarda elde edilen yüzük, kelepçe, olta, insan figürleri, yiyecekler gibi bulgular da dijital ortama aktarılarak sergide ziyaretçilere sunuluyor. Hodder başkanlığında sürdürülen kazı çalışması ve bilime evrensel düzeyde katkıda bulunan araştırmalar, güncel ve interaktif tekniklerle sergileniyor.


ÖNEMLİ İZLER
BIRAKTIK

Sorularımızı yanıtlayan Ian Hodder, kazı çalışmalarının önemini şu sözlerle anlatıyor: "25 yıl araştırmaya çok fazla insanın dahil etmemiz gereken bir süreçti. En küçük detayın bile ayrı bir uzmanı vardı. Yaptığımız bütün yayınlar dünya üzerine bıraktığımız önemli izler aslında. Şuan Çatalhöyük'te nasıl yaşadılar ne yaptılar gibi şeyleri anlayabiliyoruz. Ayrıca düşünceleri inançları ölü gömme tekikleri gibi şeylere dair de çok şey biliyoruz." Çatalhöyük'te 13 yıldır seramik sorumlusu olarak görev yapan arkeolog Duygu Tarkan'ın küratörlüğündeki sergi 25 Ekim'e dek ziyaret edilebilecek.

595 mekan tanımlandı
162 bina çıkarıldı

1958'de keşfedilen Çatalhöyük'teki kazı çalışmaları Ağustos ayında sona erecek. 25 yıllık süre zarfında sadece yüzde 7'si kazılan projeye bugüne dek 47 araştırmacı katıldı ve 27 farklı alanda kazılar yapıldı. 33 bin birim kazıldı, 595 mekan tanımlandı ve 162 bina toprak üstüne çıkarıldı.


#Arkeolog
#Sergi
7 yıl önce