|

Cilt kremleri işe yarar mı?

Ankara Üniversite Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Pelin Koçyiğit, ciltle ilgili kritik soruların yanıtını verirken piyasada satılan kremlerle ilgili de açıklama yaptı

Yeni Şafak
11:48 - 20/08/2015 Perşembe
Güncelleme: 08:51 - 20/08/2015 Perşembe
Diğer

Aynaya baktığınızda yüzünüzdeki, siyah noktalar ve sivilceler gözünüze daha çok batmaya başlıyor. Aklınıza dergide daha önce okuduğunuz bir tarif geliyor. “Doğal nasıl olsa” diye mutfakta verilen tarifi hazırlıyorsunuz. Kek hazırlar gibi bir karışım elde edip, yüzünüze sürüyorsunuz. Denilen süre kadar bekledikten sonra yüzünüzü yıkıyorsunuz ki, bu esnada bir yanma hissediyorsunuz. Aynaya baktığınızda yüzünüzün kıpkırmızı bir hal almış şekilde görüyorsunuz. Siyah nokta ve sivilceleri dert ederken, bu kez yüzünüzde büyük lekelerle karşılaşıyorsunuz. Acil şekilde doktora gidiyorsunuz ve bu kez lekelere çözüm arar hale geliyorsunuz.



Böyle bir durum ile karşılaşan kişi sayısı gün geçtikçe artıyor. Çünkü, televizyon, gazete ve dergilerde, tamamen doğal diye verilen tarifler cilt tipine ve hassasiyetine göre verilmediği için acı sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Cildinizde sorun olduğunda hemen bir dermatoloğa gitmeniz ve doğru tedaviye başlamanız gerekir.



Doğal ürünlerin cilde zararı olmaz algısı doğru mu?

Bitkisel ya da doğal zararı olmaz diye bir şey yok. Tam tersine bitkisel şeyleri ezip, karıştırıp ve kaynatıp cildinize sürdüğünüzde çok şiddetli tahrişlere neden olabilir. Alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Birçok ürün, bitkilerden elde ediliyor, ancak bazı işlemlerden ve testlerden geçirilmesi gerekiyor ki, cilde sürülmeye uygun hale gelsin. Bu tamamen doğal ya da bitkisel denilen ürünlere aldanmayın. Cildinize uygun olduğunu ya da o karışım cildi tahriş etmeyecek özelliğe sahip mi, ne var içinde bilinmeli.





Sabah ve akşam ayrı krem kullanmalı mı?

Kullanılan kremlerin içerikleri özellikle gece kullanılan kremler, yüzde yoğun bir nemlenme veya örtücü özelliklere sahiptir. Gündüz kullandığınızda rahat kullanamazsınız. Ciltte bir tabaka oluşturabilir, daha yoğun yağlı bir görüntü bile oluşturabilir veya güneş ışığında kullanılmaması gereken bazı maddeler vardır. Onları gece kullanıyoruz.


Gündüz kremleri güneş ışığından etkilenmez daha kullanıma uygun, daha hafif içerikli kremlerdir ve onları gündüz tercih ederiz. Bunları yine dermatoloji uzmanı belirlemelidir.


Gündüz ve gece krem ayrımı var, özellikle de güneşle etkileşimi olan maddelerin gündüz saatlerinde kullanılmaz, gece kullanılmaları gerekir.



Anti-aging kremler işe yarıyor mu?

Bir miktar yarıyor. Ancak mucizevi etkileri yok. Kırışıklığı önlemek için yapılacak birçok işlem var. Sadece kremi sürerek kırışıklıktan kurtulmak gerçekçi bir beklenti değildir. Ama faydası var. Kremlerle birlikte diğer işlemler yapılmalı ki gerçekten etkisi olsun.



#Prof. Dr. Pelin Koçyiğit
#Krem
#Cilt
#Güzellik
#Sağlık
9 yıl önce