|

"Cinayet işleyenler antisosyal"

İstanbul'da Tuzla'da öğretmen Fatma Kayıkçı'yı öldüren, cinayetin ardından kayıplara karışan Atalay Filiz'in, 2013'te Ankara'da bir tümgeneralin TÜBİTAK'ta görevli fizik mühendisi oğlu ile Rus sevgilisini öldüren kişi olduğu ortaya çıkmıştı. Psikoloji uzmanları, Filiz'in üzerinden cinayet işlerin psikolojisini analiz etti.

Yeni Şafak
07:37 - 1/06/2016 Çarşamba
Güncelleme: 04:43 - 1/06/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Konuyla ilgili konuşan Uzman Psikolog Adil Maviş, katil Atalay Filiz özelinde “katillerin ve seri katillerin” anilizini yaptı. Filiz gibi seri katiller için “çocukluğunda veya gençliğinde cinsel bir travması olmuştur” yorumunda bulunan psikolog Maviş, 'olası' özelliklerini ise “Cinsel saldırıya maruz kalmıştır. Yaşları 20-40 arasındadır. Silik ve ezik insanlar düzenli bir işte çalışamıyorlar” şeklinde özetledi.



“HER KATİL HASTA DEĞİL AMA AŞIRI MUTSUZ KİŞİLERDİR”


Katilleri 'hasta kişiler' olarak düşünmenin doğru olmadığını belirten psikolog Maviş “Değerleri içinde başkalarını öldürmekten dolayı pişmanlık veya üzüntü duymaz. Mutsuzluklarını dışa vurma biçimi aşırıya gidebilir ve öldürmek dahil kişiye zarar vermeyi haklı bulacak anlayışa sahiptir” dedi.



“HERKESİN AKLINDAN BİRİLERİN ÖLDÜRMEK GEÇMİŞTİR ANCAK ANTİ SOSYAL KİŞİLER BUNU İLERİ DÜZEYE TAŞIR”


“Psikopat” olarak tanımlanan kişilerin “başkalarına zarar verme eğiliminde” olduğunu belirten Maviş “Ancak hepsi katil değildir. Niyetini iyileştiremeyen kötülükle dışa yansır ancak kişi bunu kötülük olarak görmez kendi inandığı adaleti gerçekleştiriyordur. Kişilik bozuklukları erken teşhis edilmezse kişinin kendisinin veya başkasının hayatına mal olabilir Her anne ve babanın bilerek veya bilmeyerek çocuğun davranış bozukluklarını, dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunlarını dikkate almayarak kişilik bozukluğuna varan değişimi anlamadan istemeden bu duruma seyirci kalarak katkı sağlamış olabilir. Bir defa tasarlayarak adam öldüren kendini haklı görüyor ve pişman da olmuyorsa dürtülerinin etkisiyle yeni cinayetler işleyebilir” diye konuştu.



SERİ CİNAYETLER Mİ ?


Fatma Kayıkçı'yı ve evveliyatında iki cinayet daha işlediği 'kesinleşen' Atalay Filiz'i 'seri cinayet işleyen bir profil' olarak isimlendirmek için erken olduğunu savunan Maviş “Bir cinayetin seri cinayet olması için en az 3 kişiyi öldürmüş olması beklenir. Cinayetlerin ortak yanı cinayeti işleyenin öldürme nedeni veya dürtüsüdür” yorumunda bulundu.



YÜKSEK PROFİLLER CİNAYET İŞLERMİ?


Cinayet işleyenlerin ortalama insanlara göre “daha zeki” olduğunu belirten Maviş katillerin 'ortak özelliklerini' ise şöyle yorumladı “İstatistiklere bakıldığında tasarlayarak cinayet işleyenlerin ortalama zekalarının %30 daha fazla olduğu bu zekalarıyla cinayeti ört bas edip yakalanmayacaklarına inandıkları görülür. Ancak yakalanma korkusu ile günlük yaşamda yoğun bir stres altında yaşar. Tasarlayarak cinayet işleyen psikolojik profilleriyle zanlı Atalay Filiz'in benzerliklerine baktığımızda şu ortak noktayı görebiliriz. Toplum içinde cinayet işleyebilecekleri bir izlenim vermiyorlar. Kendi hallerinde içe dönük ve antisosyal yaşamları var. Öfke kontrol dürtü eksiklikleri var. Çocukluğunda veya gençliğinde cinsel bir travması olmuştur. Cinsel saldırıya maruz kalmıştır. Yaşları 20-40 arasındadır. Silik ve ezik insanlar düzenli bir işte çalışamıyorlar.”


#Katil
#Cinayet
#Psikoloji
#Adil Maviş
8 yıl önce