|

Çinli yönetmenden Suriyeli göçmenlere film

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i ziyaret eden ünlü Çinli çağdaş sanatçı ve yönetmen Ai Weiwei, Suriyeli göçmenlerin filmini çekeceğini söyledi. Suriyeliler hakkında bilgi veren Başkan şahin ise “Dünyaya sanat gözüyle olanları iyi anlatmak gerektiğini düşünüyorum, bizim gücümüz yetmiyor" dedi.

Yeni Şafak
16:49 - 25/03/2016 Cuma
Güncelleme: 14:49 - 25/03/2016 Cuma
IHA

Ünlü Çinli çağdaş sanatçı ve yönetmen Ai Weiwei, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i makamında ziyaret etti. Suriye'deki iç savaştan dolayı yerinden, yurdundan olan Suriyelilerin hikayesini bir belgesel olarak sinemaya aktaracağını belirten ünlü yönetmen, Türkiye'nin çok büyük fedakarlık yaptığını ve bunun görülmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Bölgedeki göçmen sorununun bir kentin tek başına altından kalkabileceği bir şey olmadığını, ancak bütün dünyanın ilgilenmesi gerektiğine vurgu yapan Weiwei, tüm dünya devletlerine çağrıda bulundu. Suriyeli mültecileri beyaz perdeye taşımak istemesinin sebebinin de soruna ortak çözüm üretilmesi gerekliliği olduğunu anlatan Çinli yönetmen Ai Weiwei, “Bir sanatçı olarak benimde aslında mülteci konusunda ilgilenmemin sebeplerinden bir tanesi bu. Kitaplarınıza bakarken Suriyelilerden 'misafir' diye söz ettiğiniz gördüm. Ve misafirleriniz için özellikle eğitim konusunda bu yaptığınız şeyleri çok önemli buluyorum. Çünkü bu çocuklar aslında hepimizin geleceği, sadece Suriyelilerin değil. Ben de bunu gösterebilmek için bir sanatçı olarak elimden geleni yapacağım. Bunun hepimizin görevi olduğunu düşünüyorum" dedi.



Film büyük ses getirecek


Çekeceği filmin tarihin bir bölümüne tanıklık edeceğini belirten Çinli yönetmen, filmin büyük ses getireceğine inandığını ifade etti. Filmin Türkiye'de neler olduğunu da tüm dünyaya göstermesine katkı sağlayacağını da savunan Weiwei, “Burada şimdiye kadar yaptığımız ve bundan sonrada yapmayı planladığımız şeyler arasında aslında çok umut verici birkaç sebepten; Bunlardan bir tanesi farklı insan gruplarının birarada yaşayabilme iradesiyle ilgili olarak önemli. Çünkü bunu sağlayabiliyorsunuz. Çünkü birlikte yaşıyorlar. Aslında geleceğe dair bir ümidimiz var, bunun için teşekkür ederiz" dedi.



Ne kadar rahat da olsalar akılları kendi vatanlarında


Başkan Fatma Şahin ise Weiwei'ye ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Gaziantep'te yaşayan Suriyeliler hakkında detaylı bilgi verdi. Eğitim, sağlık ve daha bir çok alanda Suriyeli mülteciler için yapılan çalışmaları anlatan Şahin, “Avrupa Birliği ülkelerine baktığımız zaman çok farklı iki bakış açısıyla karşı karşıyayız. Biz bir çocuğumuzu daha eğitim hayatına katalım, bir insanı daha yaşatalım diye cansiperhane mücadele ediyoruz. Kişi başına milli geliri bizim 10,20, 30 katımız olan ülkelere baktığımız zaman bu hassasiyeti göremiyoruz. Bize çözüm için geldiklerinde de 'burada kalsınlar, aman bize gelmesinler, aman bize yaklaşmasınlar, geleceklerse de en zengini, en eğitimlisi, en akıllısı gelsin' şeklinde bir bakış açısı var.


Daha enteresanı bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry bir araya geldi. 'Orada büyük bir sorun var, bu sorunu nasıl çözeceğiz' diye uğraşmıyorlar, 'esir değişiminde anlaştık' diyorlar. Yani izlediğim zaman bu tiyatroya gülüyorum ve bu benim canımı çok yakıyor. Şu anda ne kadar iyi şartlarda çalıştırırsak çalıştıralım herkesin aklı kendi vatanında, kendi toprağında. Uluslararası hukuk ve bütün dünya liderlerinin bir araya gelip bu insanların kendi vatanında yaşayacağı şartları oluşturmaları ve daha hızlı kararlar almaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.


#Fatma Şahin
#Gaziantep Belediye Başkanı
#Ai Weiwei
8 yıl önce