|

CNR Kitap Fuarı köprüler kuracak

Bu yıl 3.sü düzenlenen CNR Kitap Fuarı yurt dışından gelen 19 yayınevinin katılımıyla uluslar arası kimlik kazandı. Yerli ve yabancı yayıncıların ortak çalışmalar yapacağına değinen Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Alpaslan Durmuş, “Bu proje ile yeni köprüler kuracağız. Ortak değerlerimize ait yayınların mübadelesi ile eser zenginliğini ve çeşitliliğini arttıracağız” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/03/2016 Cuma
Güncelleme: 19:41 - 3/03/2016 Perşembe
Yeni Şafak

CNR Kitap Fuarı, 4-13 Mart tarihleri arasında CNR EXPO Yeşilköy'de gerçekleşiyor. Her alandan yayıncı ve kitapseverin buluşacağı organizasyon, kolay ulaşımı ve geniş etkinlik alanlarıyla dikkat çekiyor. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen fuarda imza günü, konferans, söyleşi, forum etkinlikleri var. 19 ülkeden yayıncının katıldığı etkinlik, aynı zamanda uluslararası kimlik de kazanmış oldu. 600'e yakın markanın yer aldığı CNR Kitap Fuarı'nı Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Alpaslan Durmuş ile konuştuk.



Fuarın içeriğinden ve hedeflerinden bahseder misiniz?

Türk yayıncılığı bugün 50 binden fazla başlıkla, 500 milyonu aşmış kitap tirajı ve 1 milyar 600 milyon Avroyu aşan cirosuyla nicel olarak dünyanın 11. yayıncılık ekonomisi konumundadır. Bu önemli konum, gerek yeni pazarlara açılmakla gerekse farklı ülkelerden yatırımcıların Türkiye'de iş yapmalarını sağlamakla daha önemli noktalara taşınacaktır. Bunu sağlayıcı politikalar üretip uygulanması öncelikli olarak politika yapıcılarla mesleki örgütlerin görevidir inancıyla meslek birliğimiz “AfroAvrAsya Uluslararası Yayıncılık Forumu ve Fuarı” projesini geliştirdi. Bu proje ile Afrika, Avrupa ve Asya yayıncılarını Türkiye üzerinde bir araya getirmeyi sağlayacağız. TBYM'nin 2017'den itibaren hayata geçireceği “AfroAvrAsya Uluslararası Yayıncılık Forumu ve Fuarı”nın ilk adımını 4-13 Mart 2016 “CNR İstanbul Kitap Fuarı”nda atacağız.



Bu ilk adım hangi çalışmaları kapsıyor?

Arap dünyası yayıncı meslek örgütlerinin çatı örgütü olan Arap Yayıncılar Birliği (İttihad en-Nâşirîn li'l-Arab) ile bir işbirliği anlaşması yaptık. Arap Yayıncılar Birliği ile yapılan işbirliği kapsamında farklı ülkelerden Arap yayıncıların ülkemize davet ettik. 9 Arap ülkesinden 91 yayıncı markasının 3. CNR İstanbul Kitap Fuarı'na katılıyor. Fuar alanında 35 stantta 30 asıl ve 61 vekaletle/temsilciyle katılım olmak üzere toplamda 91 Arap yayıncı yer alıyor. Yine fuarla içi içe geçişleri de olan yatırımcı programı kapsamında gerçekleştireceğimiz forumlara Arap ülkeleri yayınevi sahiplerinden ve yöneticilerinden oluşan 17 profesyonel katılım gerçekleşiyor.



Bu katılımcıların yayıncılığın ana konseptini oluşturan çocuk kitapları yayıncılarından, kültür – sanat - edebiyat kitapları yayıncılarından ve klasik-akademik ve dil öğretimi kitap yayıncılarından oluşan gruplandırmalar yaptık. Bu gruplara üyelerimiz yayınevlerinin yayın kategorilerine göre eşleştirme yaptık. Her grup kendi arasında Türk yayıncılar fikir alışverişinde bulunmak, şahsi deneyimlerini paylaşmak, ülkelerinin yayıncılık pazarına dair bilgi ve birikimlerini aktarmak, karşılıklı ortaklıklara ve desteklere yönelik olarak nelerin yapılabileceğine dair öngörülerini paylaşmak üzere müzakere toplantıları gerçekleştirecekler. Tüm yayıncıların iştirak edeceği Arap yayıncıların İstanbul özelinde yatırım imkânlarını ve öngördükleri problemleri tartışmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından temsilcilerin katılımıyla bir forum yapılacak.



Etkileşimin hedefleri nelerdir peki?

Bu proje ile yeni köprüler kuracağız. Ortak değerlerimize ait yayınların mübadelesi ile eser zenginliğini ve çeşitliliğini arttıracağız. Sadece kültürel değil aynı zamanda ticari ilişki kuracağız. İstihdamın artması yanında, ülkemize yabancı yatırımın gelmesini sağlayacağız. Resmî rakamlara göre 3 milyona yaklaşan mülteci nüfusa ve özellikle bu mülteci kardeşlerimizin okul çağındaki çocuklarına kendi dillerinde kitap üretmek ve ulaştırmak zorundayız. Eğitim hakkı korunması gerek evrensel haklardan biridir. İnsan için eğitim, kitap gıda ve barınma kadar önemlidir.



Geçmiş iki yıla göre fuarla ilgili ne gibi değişiklikler oldu?

Öncelikle bu yıl itibarıyla artık CNR Kitap Fuarı uluslararası boyut kazandı. 18 ülkeden yayınevleri 1.000 metre kare fuar alanında yer alacaklar. Ayrıca kurucu üyesi olduğumuz Engelsizler Platformu; Türkiye, Almanya, Amerika, Arnavutluk, İngiltere, Azerbaycan ve Kazakistan'dan 27 engelli yazar ile 37 kuruluşun katılacağı 2.000 metre karelik alanda “Engelsiz Kalemler Uluslararası Yayım, Dergi ve İletişim Projesi”ni yürütecek. Bunların yanı sıra başta İstanbul Valiliğimiz olmak üzere çok sayıda kamu kurum ve kuruluşu da bu sene fuara katılıyorlar.





RAKİP DEĞİL REFİK


CNR Kitap Fuarı TÜYAP'a rakip olarak görülüyor. Yola çıkarken bunu düşündünüz mü?

CNR Kitap Fuarı herhangi bir fuara rakip olarak doğmadı, İstanbul gibi bir dünya kentine tek fuar yetmez, yetmiyor denerek bu fuara destek olduk. Bundan sonra da aynı şekilde başta bu iki güzide fuarımız olmak üzere süreç içinde bütün kitap fuarlarını birbirlerinin rakipleri değil refikleri olarak görmeyi ümit ediyoruz.



Bu yıla özel bir etkinlik var mı fuarda?

“Korsanı Kitabından Çıkar!” kampanyamız çerçevesinde kitabı korsana düşmüş toplam 15 yayınevinin 52 eserinin kapağına 35 farklı vinyetten birinin eklenerek tasarım yapıldı ve bu 52 eserden 27 tanesinin yayınevlerinden alınan özel izinle 'Korsanı Değil Beni Oku' ve 'TBYM Üyesidir' yazan vinyet çalışmalı kitap defter (bloknot) şeklinde baskısını gerçekleştirdik.



“Korsanı Değil Beni Oku”, “TBYM Üyesidir” ve “Korsan İhbar Hattı” bilgilerinin yer aldığı 27.000 adet kitap defteri bastırdık. Korsan kitabın tüm işçiliğinin sadece kopyala yapıştır olduğuna dikkat çektik: Ctrl+C, Ctrl+V. “Korsana neden karşı çıkmalıyız?” sorusuna bir cevap manifestosu niteliğinde her bir kitapta kaç insanın emeği olduğuna, bir kitabın hangi aşamalardan geçtiğine ve nasıl bir emek ürünü olduğuna okuyucunun dikkatini çektik. Bu kitap-defterlerden bir kısmını da inşallah CNR Kitap Fuarı esnasında fuarı ziyarete gelecek okuyuculara dağıtacağız.



BOYAMA KİTAPLARI ARTIK BİR “TÜR”


Okurların ilgi alanlarında dikkat çeken bir değişiklik var mı?

Sanırım bu senenin okur ilgisinde gözlemlenen en önemli değişiklik, farklı farklı boyama kitaplarıyla kendisini dışlaştıran husus. Geçen yıl başlayıp bu yıl da devam eden, âdeta bir salgına dönen boyama kitapları, artık bir “tür” olarak okur nezdinde kendine sağlam bir yer edindi gibi geliyor bana.



CNR Kitap Fuarı ilk başladığında bazı yayınevlerinin tepkisi olmuştu? Sanırım şimdi birçoğu fuara katılıyor... Bu değişimi nasıl okumalıyız?

Başlangıçta “Bekle ve gör!” politikası izler sağlamcılar. Nitekim ilk yıla katılmamış bazı yayıncılar, geçen yılki fuara katıldı, geçen yıl katılmamış olduğu halde bu yıl pas geçmeyenler oldu. Bu normal görülmesi gereken bir süreç. Herkes atak, atılgan, tez canlı olmayabilir. Ama CNR Kitap fuarı artık birçok farklı kitap okuruna hitap eden, kendine çeken bir fuar olma konusunda kendini ispatladı.



Tabii bunda ulaşım kolaylığı avantajından, katılımcı ve ziyaretçi çeşitliliğine, mevsim uygunluğundan etkinlik bolluğuna ve farklılığına, sezonun canlı akışının en yüksek debisinde olduğu bir zamana denk düşmesinden şehrin kültür sanat aktivitelerine eklemlenmiş olmasına kadar çok önemli etkenler var.


#CNR Kitap Fuarı
#Korsanı Değil Beni Oku
#Engelsizler Platformu
8 yıl önce