|

Çocuklarınız hem ergen hem şişman olmasın

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Uzman Diyetisyeni Fatih Sırıken, ergenlerde sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam hakkında açıklamalarda bulundu. Sırıken,ergenlerin beslenmesinde düşük yağlı ,taze sebze ve meyveler,salata,yoğurt gibi besinleri tercih etmesi gerektiğini söyledi.

Yeni Şafak
09:32 - 15/01/2016 Cuma
Güncelleme: 09:46 - 15/01/2016 Cuma
IHA

Çocukluktan sonraki en hızlı büyüme döneminin ergenlik dönemi olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Fatih Sırıken, gençlerin besin seçimi ve aktivitelerinin önemine değinerek, sağlıklı besin seçiminin büyüme ve gelişmeyi olumlu yönde etkilediğine işaret etti. Sırıken; besin seçimi yapılırken, besleyici değeri düşük, yüksek enerjili, fazla yağlı ve tuz içeren yiyecekler yerine, evde hazırlanan çiğ sebze, salata, yoğurt, sütlü tatlıları tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi.



Diyetisyen Sırıken, gençler üzerinde yapılan bir çalışmada, yetersiz sebze ve meyve tüketimi ile zayıf aile iletişimi, aşırı televizyon seyretme, bilgisayar kullanımı ve düşük beslenme bilgisi arasında önemli ilişki olduğunun saptandığına dikkat çekerek; “Gençler, dışarıda yüksek yağlı yiyecek tüketmiş ise, evde az yağlı yiyecekleri tercih etmelidir. Yiyecek alışverişi, menü planlama, yemek hazırlama ve pişirme konularında diyetisyenlerden yardım istenebilir. Diyetisyenler, yiyeceklerin seçimi için öneri getirilebilir. Bu yolla kilo kontrolü sağlanmış olur" dedi.



Kilo problemi varsa bir diyetisyene başvurun


Sağlıklı yaşam için düzenli egzersiz yapılmasının da gerektiğini söyleyen Sırken, “Eğer çocuğunuzun kilo sorunu varsa onu eleştirmeden, yaşam tarzını değiştirmesine yardımcı olmalı ve bir diyetisyenden yardım istemelisiniz. Bu denemede oluşabilecek duygusal sorunları iyi bir iletişim ile çözmeye çalışmalı, evinizde sağlıklı yiyecekler bulundurmaya özen göstermelisiniz" sözleriyle ailelere tavsiyelerde bulundu.



Yaş gruplarına göre gençlerin yapabilecekleri egzersizler hakkında bilgiler veren Diyetisyen Fatih Sırıken, ergenlerde sağlıklı yaşam için fiziksel aktivenin çok büyük bir unsur olduğuna dikkat çekti.

#çocuk
#ergen
#ergenlik
#diyet
#diyetisyen
#obez
#obezite
8 yıl önce