|

Cumhuriyet’i hep birlikte kurduk

Bu yıl 94. yılını kutladığımız 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için Külliye'de verilen resepsiyonunda son birkaç yıldır tüm Türkiye buluşuyor. Bugünkü buluşmaya doğum yapan keçisini sırtında taşıyan Rizeli Heidi, otobüs koltukları kirlenmesin diye ayakta yolculuk yapan Zonguldaklı maden işçileri, Bursa’da hamile eşi için meyve kopardığı ağaca parasını asan minibüs şoförü Soner Kaya gibi isimler renk katacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 05:47 - 29/10/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Köylüsünden madencisine, işçisinden iş adamına kadar bütün ülke el ele verip kurduğumuz Cumhuriyet bugün 94 yaşında.
​Köylüsünden madencisine, işçisinden iş adamına kadar bütün ülke el ele verip kurduğumuz Cumhuriyet bugün 94 yaşında.

Köylüsünden madencisine, işçisinden iş adamına kadar bütün ülke el ele verip kurduğumuz Cumhuriyet bugün 94 yaşında. Cumhuriyet Bayramı’nın en renkli kutlaması geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Külliye’de gerçekleşiyor. Cumhurbaşkanı’nın davetlisi olarak resepsiyona katılan sanatçıların, iş adamlarının, siyasetçilerin, gazeteci ve yazarların dışında Türk halkının gönlünü kazanmış birbirinden renkli alktan simalarda orada olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde gerçekleşecek bu davette davranışları ve başarı hikayeleriyle tüm Türkiye’nin yüreğini ısıtan isimler de var. Otobüs koltukları kirlenmesin diye 5 kilometrelik yolu ayakta geçiren Zonguldaklı maden işçileri, Bursa’da hamile eşi için meyve kopardığı ağaca parasını asan minibüs şoförü Soner Kaya, doğum yapan keçisini sırtında taşıyan Rizeli Heidi ve daha nicesi konuk listesinde adı geçenler arasında yer alıyor. Resepsiyonda yer almanın kendisi için büyük bir gurur olduğunu söyleyen Soner Kaya, “Cumhurbaşkanımız milletini tek bayrak altında toplamak için uğraşıyor. Bu daveti Cumhuriyeti hep birlikte kurduğumuzu herkese gösteriyor” diyor.

Toplumun her kesimi bir arada olacak

Ders alınası hikayelerden biri, yeni doğum yapmış keçisini sırtında taşıyan Hamdu Sena Bilgin’e ait. 12 yaşındaki Bilgin, Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı Yağcılar köyünde hayvancılıkla geçimini sağlayan bir ailenin en küçük çocuğu. Geçtiğimiz kış ayında doğum yapan keçisini sırtındaki okul çantasıyla taşıdığı fotoğrafı sayesinde sosyal medyada bir anda fenomen olan Bilgin, çizgi film karakteri Heidi’ye benzetilerek ‘Rizeli Heidi’ lakabını almıştı. Okul dışında vaktini keçileri ve köpekleriyle geçiren Bilgin, büyüyünce de veteriner hekim olmak istiyor. Sosyal medya hesabından hayvanlarıyla fotoğraf paylaşan Bilgin, çoban köpeğiyle traktör kasasında yolculuk yapıyor, buzağılarla aynı suyu içiyor. Hayvan sevgisi ile öne çıkan Bilgin, “Bunu herkesin yapması gerekir. Sadece benim sevmemle olmaz. Hayvanları sevelim. Resepsiyona davet edildiğim için çok mutluyum. Cumhurbaşkanımız, beni de çağırarak toplumun her kesimini bir araya getiriyor” diyor.


Resepsiyonun en gençlerinden

Muş’ta toprağa gömülü patlayıcıların yerini tespit edebilen drone tasarlayan beşinci sınıf öğrencisi Mert Delibalta resepsiyona davet edilenler arasında. Yaşadığı bölgedeki terör eylemlerinden yola çıkarak belki de gelecek yüzyıla damga vuracak bir projeye imza atan bu genç arkadaşımız, terörün bölgeye verdiği zarardan etkilenerek harika bir icat tasarlamıştı. Toprağa gömülü patlayıcıların yerini tespit etmek için 6 ay boyunca çalışan Delibalta, etkinliğin en genç davetlilerinden. Erciyes Üniversitesi’nin düzenlediği “2. Uluslararası Eru Mekatron Robot Yarışması”na katılarak birinci olan Delibalta, kimseden destek almadan okul laboratuvarında çalışmış.


Ülkemiz için çok çalışmalıyız

Malatya’da temizlik işçisi olarak çalıştığı tekstil fabrikasında iplik üretiminden makinelerin bakımına kadar her şeyi öğrenen Şehriban Şahin, azmi sonucu organize sanayi bölgesinde kendi kumaş fabrikasını kurdu. Azmiyle Erdoğan'ın dikkatini çeken 38 yaşındaki Şahin, "Her zaman üretken olmalı ve böylece Cumhuriyet’in devamlılığını sağlamalıyız. Güzel ülkemizin kıymetini bilmeli, kaybetmemek için çok çalışmalıyız” ifadelerini kullanıyor.


7’den 70’e aynı çoşku

Çorum’da bedensel ve zihinsel engelli yeğenine anne babası olmadığı için 40 yıldır tek başına bakan 67 yaşındaki Pakize Memiş, Erdoğan’ın davetlisi olarak bugün Külliye’de olacak isimler arasında. Cumhuriyet'in 7’den 70’e herkes tarafından kurulduğunu söyleyen Memiş, “Bugün de bunu gösteriyoruz. Cumhurbaşkanımızın bizleri davet etmesi, ne kadar alçak gönüllü bir insan olduğunu gösteriyor” diyor.


Millet tek bayrak altında

Hamile eşi için bir bahçeden aldığı meyvelerin parasını ağaca asarak, yazdığı notla da bahçe sahibinden helallik isteyen Soner Kaya, ‘örnek vatandaş’ olarak resepsiyonda olacak. Büyüklerinden gördüğü şekilde davrandığı için resepsiyonda olmaktan onur duyduğunu ifade eden Kaya, “Cumhurbaşkanımız milletini tek bayrak altında toplamak için uğraşıyor. Cumhuriyet’i hep birlikte kurduğumuzu herkese gösteriyor” şeklinde konuşuyor.


Kömür karası renkleriyle varlar

Zonguldak’ın Kilimli ilçesi Gelik Beldesi’nde Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda çalışan 6 maden işçisi, iş kıyafetleriyle bindikleri halk otobüsünde, koltuklar kirlenmesin diye ayakta yolculuk ettikleri video geçtiğimiz günlerde çok konuşulmuştu. Kömür karası yüzleriyle işçilerin bizden biri olduğunu unutmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, maden işçilerini de resepsiyona davet etti.


Emektar kadınlarda geliyor
Eşi ve 3 çocuğuyla Aydın’ın Kuyucak ilçesinde yaşayan 41 yaşındaki Semra Ünal, eşinin yol kenarındaki tezgahta satamadığı yaş incirleri, dilimleyip kurutarak incir cipsi adını verdiği ürünle başarılı bir girişimcilik örneği sergiliyor. Geçtiğimiz günlerde Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a incir cipsi ikram eden Ünal, çalışkan bir ev kadını olarak resepsiyonunda.

#Cumhuriyet
#Türkiye
6 yıl önce