|

Çürükten mi? diş hekiminden mi?

Sadece ağız içi sağlığı için değil vücut sağlığı açısından da son derece önemli olan diş kontrollerinin fobi nedeniyle hem çocukluk hem de erişkinlikte ihmal edilmesi sağlık sorunlarını bir yumak gibi büyütebiliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/08/2015 Cumartesi
Güncelleme: 02:27 - 15/08/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Dişlerimizin hayat boyu korunması ve bizi terketmemesi için diş bakımı ve kontrollerine bebeğin 6. ayından itibaren başlanması aslında en ideal olanı. Bu şekilde aile hem kendisi hem de çocuğu bu yönde nasıl davranacaklarını daha iyi anlayabiliyor. Erişkin bireylerde sık görülen diş muayenesi korkusunun yenilmesinde; küçük yaşlardan itibaren diş hekimini ziyaret edebilme alışkanlığının olması da etkili olabiliyor.



Memorial Ankara Hastanesi Ağız ve Diş Hastalıkları Bölümü'nden Pedodondist Dr. Dt. Cansu Büyük, ebeveynlerin çocuklarını diş muayenesine götürmeden önce dikkat etmeleri gerekenlere dikkat çekiyor. Öncelikle ailenin, “iğne, acı, diş çekimi” gibi kelimeleri kullanmaktan kaçınması gerektiğini söyleyen Dt. Cansu Büyük, “'Uslu durmazsan iğne yaparlar' gibi negatif cümleler kurmayın, çocuğa 'iğne yok' denilse bile, 'iğne' kelimesi korkması için yeterli olacaktır” şeklinde açıklamada bulunuyor.



Dişlerin yıkanacak deyin


Çocuğunuza yapılacak işlemin “dişlerin kontrolü, diş sayımı, dişlerin yıkanması” olacağını söyleyin diyen Dt. Cansu Büyük, “hatta diş hekimine gelmeden önce, evde çocuğunuzun dişlerini kontrol ederek, onun da sizinkileri kontrol etmesine izin vererek 'diş hekimliği oyunu' oynayın şeklinde öneride bulunuyor.



Ebeveyn korkuyorsa da belli etmesin


Tabii yetişkinlerde de diş hekimi korkusuyla oldukça sık karşılaşılıyor. Ebeveynin diş hekiminden korksa bile çocuğuna bu endişeyi yansıtmaması gerektiğini belirten Dt. Cansu Büyük devam ediyor: “Bu durumda endişesiz ve sakin olmaya çalışılmalı. Diş hekimine gitmekten çekiniyor olunsa bile bu durum çocuğun yanında dile getirilmemeli.”



Fazla detay korkutur


Yapılacak işlemler hakkında çocuğa detaylı bilgiler vermekten kaçınılmasının önemine de dikkat çeken Dt. Cansu Büyük şunları söylüyor:


"Ebeveynlerin ve diş hekiminin verdiği bilgilerin birbirinden farklı olması veya aynı konunun farklı şekillerde aktarılması çocukta güvenin azalmasına neden olabilir. Bu nedenle, işlemler hakkında çocuğun anlayacağı şekilde açıklama yapılmasını diş hekimine bırakın. İleri derecede diş çürüğü olan bir çocuk, bu durumun farkındadır ve diş hekimine gittiğinde zor bir tedaviye başlanacağını düşündüğünden, daha fazla tedirginlik hisseder."



Arkadaşı da gelsin


Diş hekimi korkusu olan çocukların; diş hekimi korkusu olmayan, daha önceden tedavilerini kolaylıkla yaptırmış bir arkadaşıyla birlikte randevuya gelmeleri, pozitif bir etki yaratabilir.



Cesaret diploması verin


Yapılan işlem sadece muayene bile olsa, bittiğinde çocuğun tebrik edilmesi gerektiğine dikkat çeken Dt. Cansu Büyük şunları vurguluyor:


"Tedavi sonrasında, 'cesaret diploması' gibi çocuğu motive edici belgeler verilebilir. Çocuğa tedavi öncesinde hediye verip, işleme zorlamaktansa; sonrasında tebrik amacıyla küçük hediyeler verilmesi daha doğru olacaktır.”


#Ağız ve Diş Hastalıkları
#Pedodondist
#Cansu Büyük
9 yıl önce