|

Dedesinin Balkan anıları, yazara ödül getirdi

Edebiyat Öğretmeni, eğitimci ve yazar Mehmet Necati Demircan'ın, dedesinin anılarından yola çıkarak yazdığı ve İLESAM Yarışmasında birincilik ödülünü aldığı 'Rumelide Hazan Mevsimi' isimli romanı, kitap olarak basıldı ve okuyucularla buluştu.

Yeni Şafak
14:33 - 27/01/2016 Çarşamba
Güncelleme: 12:35 - 27/01/2016 Çarşamba
DHA

Tecrübeli eğitimci Mehmet Necati Demircan'ın (52) eseri, Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği'nin (İLESAM), yazılmış ancak basılmamış 2 yüzden fazla romanın seçici kurul tarafından değerlendirildiği 2014 Roman (Kitap Dosyası) Yarışmasında birinci seçildi.



Balkan Savaşı yıllarında Rumeli'de yaşanan olayların ele alındığı roman, geçtiğimiz yılın Aralık ayında kitap olarak basıldı ve raflardaki yerini aldı. Ödüllü romanın yazarı Edebiyat Öğretmeni Mehmet Necati Demircan, "Ben Yozgatın Çandır ilçesi doğumluyum. Rahmetli dedem 86 yaşında öldü. Dedem Ahmet Demircan, Balkan Savaşına katılmış ve dönünce bizlere oradaki hüzünlü anılarını anlatırdı. Ben de bunları dinleyerek büyüdüm. Osmanlının Balkanlardan çekilmesi çok acıklı ve trajik bir olaydı. Dedemin o anılarından yola çıkarak bu romanı yazdım" dedi.




Dedesinin anılarını sürekli not tuttuğunu ve bunları kitaplaştırmayı düşündüğü zaman da Balkan Savaşı ile o dönemde Rumeli'deki yaşamla ilgili 2 yıllık araştırma yaptığını kaydeden Demircan, Rumeli'de Hazan Mevsimi, benim ikinci romanım. Bu romanda, Rumeli'de yüzyıllarca Osmanlı idaresinde, Osmanlı coğrafyasının en güzel topraklarında kardeşçe yaşayan halkların Osmanlıya karşı nasıl kışkırtıldığı, nasıl silahlandırıldığı ve Rumeli'nin kaynayan bir kazana dönüştürüldüğü anlatılıyor ifadelerini kullandı.



Demircan'ın, ilk yazdığı romanı 'Bozkırda Aşk ve İsyan'da ise, Kurtuluş Savaşı yıllarında Ermeni ayaklanmaları arasında Yozgat'ın Çandır ilçesine bağlı İğdeli köyünde yaşayan bir annenin iki oğlundan birinin Ermeni Patriği, diğerinin ise Müftü olması işleniyor. Demircan'ın, Osmanlıcadan çeviri yaptığı ve eğitimle ilgili kitapları da bulunuyor.


#Mehmet Necati Demircan
#Rumelide Hazan Mevsimi
#Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek
8 yıl önce