|

Depresyona iten 7 hastalık

Genellikle ruhsal problemlerden kaynaklanan depresyon, bazı hastalıklarla da tetiklenebiliyor. Hastalıklar hem beyin kimyasında yaptığı bozulmalarla hem de ruhsal yapıya bindirdiği ek yükle depresyona yol açıyor ve mevcut hastalığın tedavisini zorlaştırıyor. Depresyon; felç, Parkinson, Multiple Skleroz, tiroid, kalp, kanser, bunama gibi hastalıkları tetikliyor.

Yeni Şafak
15:41 - 27/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 15:55 - 27/02/2017 Pazartesi
Diğer
Depresyon belirtilerinin 2 hafta boyunca görülmesi hastalığın habercisi.
Depresyon belirtilerinin 2 hafta boyunca görülmesi hastalığın habercisi.

Her 4 kişiden biri, hayatının bir döneminde depresyon yaşıyor. Mutsuzluk, keyifsizlik, yorgunluk, halsizlik veya enerji kaybı, değersizlik hissi ve-veya suçluluk duygusu, dikkat ve konsantrasyon bozukluğu, kararsızlık, uykusuzluk veya aşırı uyuma, tüm aktivitelerde belirgin ilgi ve zevk azalması, kaygı, endişe ve panik atak depresyonun belirtileri arasında.



Bu belirtiler hemen her gün yaşanıyor ve 2 haftadan uzun sürüyorsa depresyondan bahsediliyor. Depresyonun vücutta etkilemediği bölge yok gibi. Ntv'nin haberine göre; Hastalığın özellikle hormon dengesini vurduğunu belirten Psikiyatrist-Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Emre Tan, depresyonda; serotonin, noradrenalin ve dopamin gibi sinir sistemiyle ilgili hormonlarda düzensizlikler oluştuğunu söyledi.



İşte depresyonun tetiklediği 7 hastalık:


Felç-İnme


Felç sonrası depresyon görülme sıklığı % 50'dir. Özellikle erkeklerde daha sık görülür. El ve ayaklar gibi bedeninin önemli bölümlerini istediği gibi kullanamamak fiziksel olduğu kadar, duygusal problemler de yaratır. Birilerine bağımlı olmak düşüncesi, yetersizlik hissi ve bu durumdan yoğun derecede utanmak riski arttır.

Parkinson hastalığı Parkinson beyindeki dopamin dengesizliğiyle oluşur. Dopamin aynı zamanda kişinin mutluluk ve keyif alması ile ilgili hormondur. Bu nedenle, Parkinson rahatsızlığı olan her iki hastanın birinde depresyon görülebilir.Multiple Skleroz Beyindeki plakların tutulum yerlerine bağlı olarak psikiyatrik rahatsızlıklara yatkınlık artar, % 30 oranında depresyon görülür Her mutsuzluk depresyon değil Tiroid hastalıkları Tiroid hormonlarının azlığında % 50 oranında depresyon görülebilir. Halsizlik, yorgunluk, dikkat azalması ve iştah değişiklikleri gibi belirtiler daha sık yaşanır. Kalp krizi Yaş ve cinsiyete bağlı olarak farklı sonuçlar olmakla birlikte, kalp krizi geçirenlerin % 30'unda depresyon görülür. Kanser Özellikle pankreas, ağız-boğaz ve meme kanserlerinde depresyon sıktır. Demans-Bunama Depresyon sıkça görülür ve demansın daha da kötüleşmesine neden olur. Neredeyse herkeste maskeli depresyon var

#Depresyon
#Parkinson
#Kanser
#Kalp krizi
#Tiroid
#Multiple Skleroz
7 yıl önce