|

Dev projede sona gelindi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonunda Mersin'e geliyor. Erdoğan, 17 Ekim Cumartesi günü Anamur'dan KKTC'ye içme suyu götürecek projenin bir ayağı olan Alaköprü Barajı'nın ve projenin açılışını yapacak.

Yeni Şafak
18:45 - 13/10/2015 Salı
Güncelleme: 18:50 - 13/10/2015 Salı
IHA

Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelişi öncesinde Anamur'a giderek Alaköprü Barajı'nda incelemelerde bulundu. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Anamur Dragon Çayı üzerinde inşa edilen ve Anamur'dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) içme suyu götürme projesinin bir ayağı olarak yapımı tamamlanan Alaköprü Barajı'nı yerinde inceleyen Vali Çakacak'a, Anamur Kaymakamı Cengiz Cantürk, Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Ali Kılıç ve diğer yetkililer eşlik etti.



Çakacak, burada Alaköprü Barajı'ndan başlayıp, 80 kilometresi denizde olmak üzere toplamda 106 kilometrelik bir isale hattı ile devam eden ve KKTC'deki Geçitköy Barajı'nda sona eren ve 17 Ekim Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılışının yapılması planlanan projeyle ilgili açıklama yaptı. Çakacak, "Halen kısıtlı yeraltı ve yüzeysel su kaynakları nedeniyle su sıkıntısı çekilen KKTC'ye içme ve sulama suyu temin edilerek 50 yıllık bir perspektifte su ihtiyacı karşılanacaktır. Proje ile KKTC'de 48 bin 240, Anamur'da da 84 bin dekarlık bir alanda yapılacak sulu tarım ile de yüksek gelir artışları sağlanacaktır" dedi.



Çakacak, proje ile yıllık 75 milyon m3 suyun KKTC'ye içme ve sulama suyu olarak gönderileceğini, Hidroelektrik Santrali ile de yılda 91.25 Gwh elektrik üretilerek Mersin ve Türkiye'nin kalkınmasına büyük katkı sağlanacağını vurguladı. Vali Çakacak, "Bu denli büyük ve 'asrın projesi' olarak nitelenen ve 17 Ekim Cumartesi günü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılacak olan bu yatırımın, Akdeniz'in incisi Mersin'e ve Mersin üzerinden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne kazandırılmış olmasının verdiği haklı gururu yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.


#​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
#mersin
#Alaköprü Barajı
8 yıl önce