|

Domuz gribini ciddiye alın

Son yıllarda kış aylarında Türkiye’nin önemli sağlık sorunu olarak ortaya çıkan domuz gribi konusunda, ailelerin aydınlatılması adına konferans düzenlendi.

Yeni Şafak
14:02 - 14/02/2016 Pazar
Güncelleme: 12:09 - 14/02/2016 Pazar
IHA

Aile hekimi uzmanı Dr. Turgay Öngel, domuz gribiyle ilgili Adana Genç İş Adamları Derneği (AGİAD) Kadın Platformu üyelerini bilgilendirdi. Dr. Öngel yaptığı sunumda, H1N1 tipi virüsten kaynaklanan ve domuz gribi olarak bilinen hastalığın ilk kez domuzlarla görüldüğü için böyle adlandırıldığını söyledi.



Gribin, ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu söyleyen Dr. Öngel, “Mevsimsel gripten ülkemizde her yıl binlerce kişi hastaneye yatmakta ve yine yüzlerce insan grip kaynaklı hastalıklardan ölmektedir” dedi. H1N1- domuz gribinin belirtilerinin diğer mevsimler gripten farklı olmadığını bildiren Dr. Öngel, “Öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı, baş ve vücut ağrıları, üşütme-titreme, halsizlik, bulantı ile kendini gösterir. Bazan ishal de olabilir. Bu virüs mevsimsel grip virüsü ile aynı yollardan, öksürme ve hapşırma ile çıkan damlacıklarla yayılır. Bu damlacıklara temas ve ağız, burun yolları ile hastalık kolaylıkla bulaşmaktadır” diye konuştu.



Antibiyotik alınmamalı


H1N1 domuz gribinden korunmak için yapılan aşının kimlere uygulanması gerektiğini de anlatan Dr.Öngel, özellikle antibiyotik alınmaması konusunda uyarıda bulundu. Gribin atlatılması için istirahatin önemine vurgu yapan Dr.Öngel, yetişkinlerde; nefes darlığı, göğüste veya karında ağrı ve basınç hissi, şuur bulanıklığı, geçmeyen bulantı ve kusma, çocuklarda ise hızlı ve sıkıntılı solunum, mavimsi ya da grimsi cilt rengi, yeterli sıvı alamama, sürekli kusma, derin uyku ve cansız-bitkin olma hali gibi durumlarda mutlaka hastaneye başvurulmasını istedi.


#domuz gribi
#grip
#salgın
#Dr. Turgay Öngel
#Adana Genç İş Adamları Derneği
8 yıl önce