|

Dönüm noktası Yorgun Herakles

Yıllar önce yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılan 4 bin 272 tarihi eser, ait olduğu Türk topraklarına döndü. Eserler arasında en çok ses getireni ise 2011’de Başbakanlığı sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağıyla ABD’den getirilen Yorgun Herakles heykeli oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/08/2017 Cumartesi
Güncelleme: 02:39 - 5/08/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Dönüm noktası Yorgun Herakles
Dönüm noktası Yorgun Herakles

Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülen yoğun girişimler sonucunda yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılan 4 bin 272 eser, Türk topraklarına döndürüldü. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen çalışmalarda Türkiye›ye iade edilen ilk eserler 2004›te İsviçre›nin Zürih kentinde ele geçirilen 396 eser oldu.

ANTALYA'DA SERGİLENİYOR

Özellikle 2011’de Başbakanlığı sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağıyla ABD’den getirilen Yorgun Herakles heykeli bu çalışmalarda önemli bir farkındalığı da oluşturdu. Perge Antik Kenti’nden kaçırılan ve 31 yıl boyunca anavatanından ayrı kalan Yorgun Herakles (Herkül) heykelinin üst kısmı, alt kısmıyla birleştirilerek Antalya’da sergilenmeye başlandı.

KAPI VE ÇİNİLER GERİ DÖNDÜ

Süreç içerisinde aralarında Almanya, İsviçre, Bulgaristan, ABD, Avustralya ve İngiltere’nin bulunduğu ülkelerden eser iadeleri sağlandı. Son olarak 2016’da yürütülen girişimler sonucunda ABD’den Osmanlı Arması ile Efes kökenli mermer mimari parça Türkiye’ye iade edilirken, 2017’de de İngiltere’den “Yortan Kabı” geri alındı. Bakanlık tarafından yapılan girişimler sonucunda son olarak, Cenevre’deki Herakles Lahdi’nin Türkiye’ye iadesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda en son Cenevre’deki Herakles Lahdi’nin Türkiye’ye iadesi yönünde karar alındı.


Bakanlık tarafından aralarında Almanya, İsviçre, Bulgaristan, ABD, Avustralya ve İngiltere’nin de bulunduğu ülkelerden eser iadesi sağlandı. Bu eserler arasında Konya Yusufağa Kütüphanesi elyazmaları, İznik’ten çalınan lahit parçası, adak ve mezar stelleri, Aksaray Ulu Cami minber kapısı kanatları, Kanatlı Denizatı broşu, Bursa Sinan Paşa Camisi’ne ait çini pano ile Dallas Sanat Müzesi›nden iadesi sağlanan Orpheus Mozaiği gibi eserler de yer alıyor. 

  • En önemli dört eser
  • Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü öncülüğünde yurda döndürülen tarihi eserlerden en önemlileri arasında Aphrodisias Friz Bloğu (2006), Zırhlı İmparator heykeli başı (2007), Laodikya Antik Kenti’ne ait el (2007), Boğazköy Sfenksi (2011) bulunuyor.
#Türkiye
#Tarihi Eser
#Herakles
7 yıl önce