|

Dünya Yeşilaylar Federasyonuna doğru

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı İhsan Karaman, "Önümüzdeki aylarda kuruluşunu tamamlamaya çalıştığımız Dünya Yeşilaylar Federasyonu ile tüm ülke yeşilaylarını altında toplayan bir çatı kuruluşunu gerçekleştirmiş olacağız" dedi.

Yeni Şafak
06:51 - 23/01/2015 Cuma
Güncelleme: 04:52 - 23/01/2015 Cuma
AA
Yeşilay, 2015 faaliyetleriyle ilgili Sirkeci'deki Sepetçiler Kasrı'nda "Bilimsel Dayanışma ve Değerlendirme Toplantısı" düzenledi.


Mevcut bilimsel çalışmaları değerlendirmek, 2015 yılı faaliyetlerini planlamak, Türkiye'deki akademik camianın görüşlerini almak ve onları bağımlılıklar alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmek amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Karaman, Yeşilay'ın kurumsal yapılanmasının ve çağdaşlaşmasının önemini vurguladı.


Stratejik plan hazırladıklarını, belirledikleri 10 temel hedef çerçevesinde çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Karaman, bu hedefleri şöyle sıraladı:


"Kurumsal yapılanma, bağımlılıklarla mücadelede bilimsel temelli yaklaşımlar, ülke genelinde teşkilatlanma, toplumla iletişimde tüm mecraları en iyi biçimde kullanma, eğitim faaliyetlerimizin yeniden yapılandırılması, Yeşilay'ın tüm eğitim katmanlarında yaygınlaştırılması, temel hedefimiz olan uluslararasılaşma, savunuculuk çalışmaları, etkinlik ve metinlerin yeniden yapılandırılması, paydaşlarla işbirliğinin geliştirilmesi."


Bu hedefler doğrultusunda öncelikle kurumsal bir yapı oluşturduklarını ifade eden Karaman, ülke çapında teşkilatlanmaya hız verdiklerini kaydetti. 


Karaman, Yeşilay'ın ülke genelinde 90 şubesi ve 55 temsilciliği bulunduğu bilgisini vererek, "İstanbul'daki 39 ilçede 39 şubemiz olacak. Şu anda eksik olanlar var. 81 ilde 81 şubemiz olacak. Toplamda 120 ediyor. Bu yapıyı ve teşkilatlanmayı önümüzdeki birkaç ay içerisinde tamamlayacağız" dedi.


"Yeşilay'ın eskiden beri doğal hinterlandını teşkil eden eğitim kurumlarına yeni bir yüzle ve yeni bir çalışma programıyla ulaşmaya çalıştık" diyen Karaman, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı ve buna benzer başka programları, eğitim katmanlarında yaygınlaşma hedefine yönelik gerçekleştirdiklerini vurguladı.


Uluslararası alanda yaptıkları çalışmalarla çığır açtıklarını, dünyanın 20 ülkesinde Yeşilay teşkilatlarının kurulmasına öncülük ettiklerini aktaran Karaman, "Önümüzdeki aylarda kuruluşunu tamamlamaya çalıştığımız Dünya Yeşilaylar Federasyonu ile tüm ülke yeşilaylarını altında toplayan bir çatı kuruluşunu gerçekleştirmiş olacağız" dedi.


 Karaman, bilimsel temelli yaklaşımlar hedefi olarak "Addicta" dergisini oluşturduklarını, İstanbul Üniversitesi ile Yeşilay Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni kurduklarını belirterek, "Başka üniversitelere de bu uygulama ve araştırma merkezlerini ve hatta bağımlılık enstitülerini yaygınlaştıracağız" ifadesini kullandı. 


Yeşilay'ın, devletten destek alan bir kurum olarak Hibe Destek Programları geliştirdiğini dile getiren Karaman, "Başta Yeşilay şubelerimiz olmak üzere, bu alanda çalışan diğer sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerini geliştirmek üzere Gençlik Mali Destek Programı hazırladık. Ayrıntıları web sitemizde yer alan bu destek programlarına hayallerimizin ötesinde başvuru aldık" diye konuştu. 


Karaman, oluşturdukları burs hakkında bilgi vererek, "Bağımlılık alanında kaliteli tezlerin, lisansüstü tezlerinin yapılması için Yeşilay Lisansüstü Eğitim Bursu'nu ihdas ettik. Bugün için yüksek lisans öğrencilerine aylık 750 lira, doktora öğrencilerine bin lira olmak üzere, yılda iki kez çağrı yapmak suretiyle bağımlılık alanında yüksek lisans ve doktora tezi hazırlayan öğrencilerimize destek olarak sunduk" dedi. 


Türkiye Yeşilay Cemiyeti Dış İlişkiler Birim Yöneticisi Ahmet Zeki Olaş, Yeşilay'ın faaliyetlerinin anlatıldığı ve bilimsel makalelerin yayınlandığı Addicta dergisinin sunumunu yaptı.


Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Yard. Doç. Ömer Miraç Yaman da Yeşilay'ın faaliyetlerinden Bağımlılık Bibliyografyası, bağımlılık.org.tr sitesi ve Bağımlılık Kütüphanesi'ni tanıttı.
#Yeşilay
#İhsan Karaman
#Türkiye Yeşilay Cemiyeti
#Bilimsel Dayanışma ve Değerlendirme Toplantısı
9 yıl önce