|

Dünyayı müzikle iyileştireceğiz

İnsanca Yaşam Derneği çatısı altında Bodrum'da kurulan Rengarenk Göçmen Çocuklar Korosu, 10 dilde barış şarkıları seslendiriyor. Suriye, Hollanda, Rusya, Ukrayna, Belçika, Azerbaycan ve Avusturya'dan gelen 21 göçmen çocuktan oluşan koronun şefi Ramin Farhangniya, "Bu koro benim hayalimdi. Koroyla beraber yeryüzündeki her ülkeye gidip göçün ve savaşın etkilerine dikkat çekerek dünyayı müzikle iyileştireceğiz" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/10/2017 Pazar
Güncelleme: 03:56 - 22/10/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Dünyayı müzikle iyileştireceğiz
​Dünyayı müzikle iyileştireceğiz

Küçüklüğünde göçmen hayatı yaşayan Azeri kökenli İranlı sanatçı Ramin Farhangniya, göçmenlerin yaşadığı sorunları ve savaşın yıkıcı etkisini müzikle yenmek için yola çıktı. Bodrum'da kurduğu Rengarenk Göçmen Çocuklar Korosu'nda, aralarında Türk çocuklarıyla birlikte Suriye, Hollanda, Rusya, Ukrayna, Belçika, Azerbaycan ve Avusturya’dan çocukların da yer alıyor. Dünyanın çeşitli yerlerinden Bodrum'a gelen 21 göçmen çocuk, 10 farklı dilde barış şarkıları seslendirdi. Kısa sürede sosyal medyada dikkat çeken koro, geçtiğimiz günlerde İzmir'de eski bir fabrika binasında kurdukları çadırda yaşayan Suriyeli ailelerin çocuklarını eğlendirmek, yaşadıkları acılardan birkaç saat de olsa uzaklaştırmak için şarkılar seslendirdi.

MÜZİK VE SANATLA HAYATTA KALDIM

İnsanca Yaşam Derneği çatısı altında kurulan Rengarenk Göçmen Çocuklar Korosu'nun şefi Farhangniya, akordeon ve müziğin yasak olduğu bir ortamda gizli gizli ses eğitimi aldığını söylüyor ve ekliyor: "Yaşadım ve biliyorum ki göçten en fazla etkilenen çocuklar. Bütün ülkelerin çocuklarından koro kurup barış şarkıları söyleyemeyi hayal ediyordum. Şimdi de koroyla beraber dünyanın her yerine gidip göçün ve savaşın etkilerine dikkat çekerek müzikle iyileşeceğiz." Çocukken yaşadığı İran-Irak savaşı sonrası göçle tanışıp açtığı derin yaralarla büyüyen ve İran'ın Fars bölgesine taşındı. Burada uyum sorunu yaşayan, konuşmasıyla dalga geçilen, okulda alay edilen ve yalnız kalan şef, "Savaşlar ve göçler hayatımızı alt üst ederken ben müzikle ve sanatla hayatta kaldım. Benim için mucize gibi bir şey bu. Koromuzla beraber dünyanın her yerine gitmek istiyoruz" diyor.


ÜÇ AYDA HAZIRLANDILAR

Nerede, hangi koşullarda olursak olalım hayal kurmaktan vazgeçilmemesi gerektiğini gözler önüne seren Farhangniya, "Hayallerimizin peşinden gitmekten asla vazgeçmeyelim. İlk olarak Norveç'te yaşadığım dönemde koro hayalimi bir proje olarak mülteci derneğine gönderdik. Beğenip ilgi gösterdiler ama eşim doktor, onunla özel bir nedenden dolayı acil olarak Bodrum'a taşındık. Oslo'ya da bir daha gidemedim. Hayalimi burada gerçekleştirmek için Bodrum'da araştırma yaparken İnsanca Yaşam Derneği'ni bulduk. Dernek başkanı Ayça Kubat ile tanıştık ve bu yola birlikte çıktık. 'Rengarenk Göçmen Çocuklar Korosu' Bodrum'da Mayıs ayındaki seçmelerin ardından Açık Toplum Vakfı'nın da destekleriyle kuruldu. Koroda 10 ülkeden 7 ila14 yaş aralığında 21 çocuğumuz var.


ÖĞRENCİLER ÇOK YETENEKLİ

Çocuklara, Bodrum Belediyesi Turgutreis Sabancı Kültür Merkezi'nde şan ve diyafram açma eğitimleri verilmeye başlandı ve sadece 3 aylık bir çalışmanın ardından 10 dilde şarkı söylemeye başladılar. Bugüne kadar da 4 konser verdik" şeklinde konuşuyor.

Türkçe, Farsça, Azerice, Japonca, Romence, İbranice, İngilizce, Rusça ve İtalyanca şarkılar seslendirdiklerini anlatan Farhangniya, zamanla farklı dilleri de repertuarlarına ekleyeceklerini söylüyor. Çocukların birbirleriyle çok güzel bir uyum içerisinde çalıştıklarını belirten Farhangniya, "Çocuklar çok yetenekli ve çok istekli. Dünyanın birçok yerinden katılan çocuklarımız var ve Bodrum’da yaşıyorlar. Onlar dünyaya barış mesajı vermek istiyorlar. Bu çocuklarımıza destek olunmasını istiyorum, kendi çabamızla sanat yapıyoruz. Tek başına bu tür çalışmalar ilerlemiyor. Çok yetenekli öğrencilerimiz var. Bu çocukları birçok ülkeye götürmek istiyorum. Her ülkede göçmen çocuklar başta olmak üzere oranın çocuklarıyla buluşup güzel konserler verilsin isterim. Çocuklar barış şarkıları söylesin, büyükler savaşı durdursun. Çocuklar en masum canlılar" diyor.


Kadın ve çocuklara ücretsiz atölye

2015 yılında Bodrum'da yaşanan insani drama hızlıca çözüm üretmek amacıyla kurulan İnsanca Yaşam Derneği çalışmaya Yunanistan'a geçmeye çalışan Suriyelilere yemek ve giyim yardımı yapmakla başladı. İlerleyen zamanda bu sorunun ortadan kalkmasıyla derneğin tüzüğüne uygun olarak birçok farklı proje üreterek hayata geçirme fırsatı bulmuşlar. 3 yıldır başta Bodrum olmak üzere Türkiye'nin birçok yerine giyim yardımı yapmaya devam ettiklerini anlatan dernek başkanı Ayça Kubat, "Bir yıldır Bodrum'un İslamhaneleri Mahallesi'nde yürüttüğümüz İnsanca Yaşam Merkezi projemizde bölgede yaşayan kadın ve çocuklara yönelik çeşitli atölye çalışmalarını yine gönüllülerimizin desteğiyle sürdürüyoruz. Merkezimizde zaman zaman doktorları, psikologları, farklı alanlarda uzmanları da konuk ediyoruz. Son olarak Rengarenk Göçmen Çocuklar Korosu projemizde müziğin birleştirici gücü ile dünyaya barış mesajı vermeyi hedefledik. Koromuzu fonlayabilmek adına sponsor arayışımız da başladı" diyor.


#İnsanca Yaşam Derneği
#Bodrum
#Göçmen Çocuklar Korosu
6 yıl önce